CNL de l’Àrea de Reus presenta 38 noves parelles lingüístiques

El CNL de l’Àrea de Reus va donar a conèixer, el dia 2 de maig, el Voluntariat per la llengua en un acte obert tota ciutadania i va presentar 38 parelles lingüístiques, de les quals 23 són noves i 15 es trobaran 10 setmanes més després d’haver-se conegut en una edició anterior. El Voluntariat per la llengua és una iniciativa que promou l’ús de la llengua catalana en àmbits quotidians amb la formació de parelles lingüístiques entre persones que parlen habitualment català (voluntaris) i persones interessades a adquirir fluïdesa (aprenents). L’any 2016 se’n van crear 10.018 a tot Catalunya, un nombre equivalent a l’assolit l’any anterior.

En la presentació van intervenir Mayte Forján, gerent de La Fira Centre Comercial, com a amfitriona de l’espai que va acollir l’acte, que va explicar als assistents per què aquesta entitat s’havia interessat en el programa Voluntariat per la llengua, i Anna Saperas, directora del CNL de l’Àrea de Reus, que va destacar la variada procedència de voluntaris i aprenents, ja que hi participen persones de Catalunya, la resta de l’Estat espanyol, el Marroc, Regne Unit, Romania, Moldàvia, Ucraïna, el Perú, l’Argentina, Veneçuela, Colòmbia, l’Uruguai, Guatemala, Mèxic, el Pakistan o Tailàndia.

A continuació, Tania Rogatynska, voluntària lingüística i treballadora de La Fira, va narrar en primera persona la seva experiència com a participant en el programa, primer com a aprenenta i després com a voluntària, paper que desenvoluparà en aquesta nova edició amb una companya de feina.

La tècnica responsable del programa, Rut Ortiz, es va encarregar de donar les instruccions de funcionament del programa i d’explicar l’agenda amb les activitats complementàries en què poden participar voluntaris i aprenents, les més destacades de les quals seran una visita teatralitzada a l’Institut Pere Mata de Reus i una nova sèrie de tertúlies obertes a participants en el VxL i a alumnat de diversos nivells dels cursos de català, que es faran a partir de lectures incloses en el material Llegir per parlar, llegir per aprendre de la Direcció General de Política Lingüística.

Finalment, M. Dolors Sardà, presidenta del CNL i regidora d’Ensenyament i Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus, va cloure l’acte agraint a tots els assistents la seva implicació en el programa i la seva dedicació a estendre l’ús social de la llengua catalana.

Avantatges per a voluntaris i aprenents
El Voluntariat per la llengua compta amb una xarxa d’entitats i d’establiments que donen suport al programa i que es comprometen a atendre en català les persones que l’estan aprenent, encara que s’expressin amb dificultats.

Convé destacar també que quatre establiments de La Fira, la botiga de bijuteria i rellotges Trendy, Forns Enrich, Ingredients: Cafè i la sabateria Botticelli, s’han afegit a la llista de comerços col·laboradors de Reus, i alguns oferiran descomptes als participants. Tots aquests avantatges es poden consultar al web del CNL (www.cpnl.cat/reus) o al web del Voluntariat per la llengua (www.vxl.cat).

Voluntariat per la llengua és un programa de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura gestionat pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL). El CPNL va iniciar el programa l’any 2002, a Cornellà de Llobregat, amb 19 parelles participants. Des del 2003 ja hi ha participat més de 110.000 parelles

Les persones que estiguin interessades a col·laborar-hi com a voluntàries o com a aprenentes encara hi són a temps, i poden adreçar-se al CNL de l’Àrea de Reus, situat al carrer de l’Àliga de Reus, 1, personalment, per telèfon (977 128 861) o per correu electrònic (vxl.reus@cpnl.cat). També poden registrar-se directament al programa a través del web www.vxl.cat, o fer el tràmit als punts d’inscripció del Voluntariat per la llengua distribuïts pel Baix Camp i el Priorat.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.