Comencen les xerrades del programa Ciutats Defensores dels Drets Humans

Comencen les xerrades del programa Ciutats Defensores dels Drets Humans

El programa Ciutats defensores dels Drets Humans, que a Reus impulsa la regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència s’inicia aquest dimarts, 10 d’abril amb les xerrades del colombià Edilberto Daza, defensor dels drets civils i polítics; i l’hondureny Patricio Vindel, defensor dels drets LGTBI. Vindel oferirà la única xerrada oberta al conjunt de la ciutadania, amb una tertúla debat, a les 19:00h, al Centre Cívic Migjorn. La resta de xerrades tenen lloc en diferents instituts de la ciutat i van dirigides als alumnes de 3r d’ESO.

Ciutats Defensores dels Drets Humans és una campanya que per primera vegada s’organitza a nivell de país, amb la participació de deu municipis catalans coordinats pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. Sis activistes de drets humans procedents de Colòmbia, Guatemala, Hondures, Brasil i l’estat espanyol visitaran aquests municipis entre el 9 i el 14 d’abril per donar a conèixer la tasca que realitzen i per conscienciar la ciutadania sobre la importància de la defensa dels drets humans i el suport internacional a les seves lluites. Reus forma part d’aquests 10 municipis i rebrà quatre d’aquests defensors, que portaran a terme tasques de sensibilització en tres instituts de la ciutat i amb un acte obert al conjunt de la ciutadania.

Defensors dels drets humans a Reus
Els defensors dels drets humans que participaran de les activitats programades a Reus són aquestes persones:

 • Chema Caballero (Estat espanyol), defensor dels drets dels infants i defensor de la pau: Exmissioner i cooperant especialitzat en la reinserció del nens soldat a l’Àfrica. Coordinador de l’ONG DYES i articulista a Mundo Negro digital i el blog “África no es un país” vinculat al diari El País.
 • Yolanda Oquelí (Guatemala), defensora dels drets mediambientals: Líder de l’organització Frente Norte del Área Metropolitana (FRENAM – Resistencia La Puya), contraria al projecte miner aurífer “El tambor” a Guatemala. Va ser ferida per arma de foc a causa de la seva significada oposició a la mina d’or que es començava a construir a la seva localitat. La seva família i també casa seva han patit amenaces i atacs. Durant mesos va haver de canviar constantment de vivenda per conservar la seva integritat física. Des de 2012 Yolanda i la seva família gaudeixen de la protecció estatal de Guatemala gràcies a la Comisión Interamericana de Derechos Humanos.
 • Edilberto Daza (Colombia), defensor dels drets civils i polítics: Líder camperol dels departaments de Meta i Guaviare. És dirigent de la Fundación DHOC i la Asociación Campesina de Medianos y Pequeños Productores del Río Cafre (Agroguejar-Cafre), a través de les quals ha treballat durant 35 anys com a defensor dels drets humans i ha realitzat diverses denuncies per violacions d’aquests drets. Per aquests motius ha partit amenaces de mort, ha estat seguit i estigmatitzat per part de grups insurgents i es troba desplaçat al departament de Meta, Colòmbia.
 • Patricio Vindel (Hondures), defensor dels Drets LGTBI: Activista hondureny pro-drets LGTBI i co-fundador de l’Organització Pro Unió Ceibeña OPROUCE durant més de 8 anys, ara refugiat a l’Estat espanyol. OPROUCE treballa amb la població LGTBI en la defensa i promoció dels drets humans per a aquesta comunitat, desenvolupant diferents programes, com investigacions de les violacions que pateix la població transsexual per part de la policia hondurenya o programes de prevenció del VIH. A causa del seu treball, va ser amenaçat de mort i va patir persecució, per la qual cosa va haver de sortir d’Hondures i sol·licitar asil a Espanya fa 4 anys.

 

Programació

Dimarts 10

Institut Domènech i Montaner

 • De 10.30 a 11.30h: Xerrada a càrrec del defensor Edilberto Daza «La lluita pels Drets Humans viscuda en primera persona» amb l’alumnat de 3r ESO A.
 • De 12 a 13h: Xerrada a càrrec del defensor Edilberto Daza «La lluita pels Drets Humans viscuda en primera persona» amb l’alumnat de 3r ESO C i 3r ESO D.
 • De 13 a 14h: Xerrada a càrrec del defensor Edilberto Daza «La lluita pels Drets Humans viscuda en primera persona» amb l’alumnat de 3r ESO B i 3r ESO E.

Institut Gaudí

 • De 17 a 18h: Xerrada a càrrec del defensor Patricio Vindel «Reus, ciutat defensora dels Drets Humans» amb l’alumnat de FP de Grau Superior.

Centre Cívic Migjorn

 • De 19 a 20h: Tertúlia/debat a càrrec del defensor Patricio Vindel «La lluita pels drets LGTBI al món. Una experiència vital» i amb la participació de les entitats H2O Camp de Tarragona i AQUN Reus. Obert a tota la ciutadania.

Dimecres 11

Institut Gaudí

 • De 10.50 a 11.45h: Xerrada a càrrec de la defensora Yolanda Oquelí «Reus, ciutat defensora dels Drets Humans» amb l’alumnat de 3r ESO.
 • De 11.45 a 12.45h: Xerrada a càrrec de la defensora Yolanda Oquelí «Reus, ciutat defensora dels Drets Humans» amb l’alumnat de 4t ESO.
 • De 13 a 14h: Xerrada a càrrec de la defensora Yolanda Oquelí «Reus, ciutat defensora dels Drets Humans» amb l’alumnat de FP de Grau Mitjà, BAT.

Dijous 12

Institut Salvador Vilaseca

 • De 10.55 a 11.55h: Xerrada a càrrec del defensor Chema Caballero «El dret a la Pau, reflexionem sobre la violència» amb l’alumnat de 3r ESO A.
 • De 11.55 a 12:55h: Xerrada a càrrec del defensor Chema Caballero «El dret a la Pau, reflexionem sobre la violència» amb l’alumnat de 3r ESO B.

Díptic Reus CDDH

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.