El comitè avaluador de les candidatures a Ciutat Europea de l’Esport 2019 destaca la vitalitat esportiva de Reus i la seva capacitat per fer arribar l’esport a tothom

El comitè avaluador de les candidatures a Ciutat Europea de l'Esport 2019 destaca la vitalitat esportiva de Reus i la seva capacitat per fer arribar l'esport a tothom

Els membres del comitè avaluador de les candidatures a Ciutat Europea de l’Esport 2019 s’han acomiadat aquest dimecres al matí de tres dies intensos de visita a Reus, durant els quals han pogut conèixer sobre el terreny la proposta de la capital del Baix Camp per assolir aquesta distinció. El president i fundador de l’entitat ACES Europe, Gian Francesco Lupattelli (que promou aquest reconeixement de la mà de la Comissió Europea) ha destacat la força i vitalitat esportiva que es respira a la ciutat de Reus i la seva capacitat per facilitar la pràctica de l’esport a tota la ciutadania.

El regidor d’Esports, Jordi Cervera, ha agraït als responsables d’ACES Europe la dedicació i rigorositat de la seva feina durant els dies que han conegut la proposta reusenca i ha subratllat que des de la candidatura s’ha intentat transmetre una imatge completa i el màxim d’ajustada a la realitat de l’esport reusenc, la seva història i la manera com s’interrelaciona amb les polítiques de salut i cohesió social.

En aquest sentit, Lupattelli s’ha mostrat impressionat per l’alt percentatge de ciutadania adherida a clubs esportius a Reus, així com els elevats índexs de pràctica esportiva que es registren a la ciutat. Sense poder concretar la decisió adoptada pel comitè avaluador (el veredicte és previst que s’anunciï el 30 de setembre), el responsable d’ACES Europe ha explicat que Reus té motius per ser optimista davant la possibilitat de rebre el reconeixement com a Ciutat Europea de l’Esport 2019. Tot i això, ha deixat clar que en aquests moments les altres quatre ciutats de l’Estat espanyol que hi aspiren (Igualada, Soria, Águilas i Gandia) tenen totes les mateixes opcions.

Referent europeu de l’esport
La ciutat de Reus ha presentat la seva candidatura per rebre la designació com a Ciutat Europea de l’Esport 2019, un distintiu que atorga l’entitat ACES Europe (European Capitals and Cities of Sport Federation). Amb aquesta candidatura Reus es planteja com a objectiu cercar una major visibilitat a nivell europeu com a ciutat especialment referent en l’àmbit de l’esport, donar un nou impuls a les polítiques esportives municipals en tots els àmbits de la ciutadania, reforçar la planificació, la recerca, realitzar noves activitats i accions, aprofundir en les activitats d’esport escolar i esport base i potenciar la ciutat com a receptora d’esdeveniments esportius.

Dossier de candidatura
Des de la Regidoria d’Esports de l’Ajuntament i la societat municipal Reus Esport i Lleure de Reus s’ha elaborat i lliurat el dossier de la candidatura, on es desenvolupen tots els punts a valorar per la comissió avaluadora i que contenen, entre altres, aspectes relacionats amb les infraestructures esportives, relació amb clubs i associacions, activitats anuals, iniciatives esportives, nous projectes, així com dades més objectives com ara informació sobre la pràctica esportiva al municipi.

Aquesta informació configura l’anomenat «bid file», que s’ha lliurat a l’Associació, la qual haurà de pronunciar-se a finals de setembre a la gala anual dels Premis ACES Europe, on s’anunciaran les properes Ciutats Europees de l’Esport. Entre les ciutats distingides recentment com a Ciutat Europea de l’Esport hi ha Cagliari, Bristol, Parma, Bordeuax, Cardiff, Santander, Logroño, Gijón, Bilbao, Castelló, o més properes com Mollet del Vallès, Castelldefels, Badalona, o Lleida.

Amb la presentació d’aquesta candidatura, Reus també vol posar en valor i fer un reconeixement als clubs que durant molts anys han estat l’autèntic motor esportiu de la ciutat. En els últims anys l’impuls municipal i la capacitat de treballar en col·laboració amb els clubs i entitats esportives locals ha donat excel·lents fruits. Una cooperació entre l’àmbit públic i el privat que pot contribuir a donar resposta a la demanda social de fer de l’esport un àmbit més transversal, més ampli i més dinàmic.

D’altra banda, l’Ajuntament de Reus té com a objectiu contribuir a fer de l’esport un motor de transformació social, per al qual porta a terme accions com ara la redacció del Mapa d’Instal·lacions Esportives del Municipi o la mateixa presentació de la candidatura a Ciutat Europea de l’Esport 2019.

ACES Europe
ACES Europe és una associació que des de la seva fundació l’any 1999 cerca la promoció de l’esport entre tota la ciutadania de la Unió Europea, especialment entre els col·lectius més desfavorits, els infants, la gent gran i els discapacitats, entre d’altres.

ACES Europe té com a objectiu la promoció de la iniciativa privada i pública amb l’objectiu d’incrementar el suport a l’esport, especialment com a eina de cohesió social i de millora de la salut i la qualitat de vida dels ciutadans.

Els objectius que ACES Europe estableix en el reconeixement a les localitats candidates com a Capital, Ciutat o Vila de l’esport es concreten en els següents:

– Gaudir amb la pràctica d’exercici físic.
– Voluntat d’assolir els objectius proposats
– Enfortir el sentiment de pertinença a la comunitat.
– Aprendre del joc net i dels valors positius de l’esport .
– Contribuir a la millora de la salut.

ACES Europe disposa del reconeixement i recolzament de les institucions europees en el desenvolupament dels objectius del llibre blanc de l’esport publicat el 2007. Cal recordar que la UE l’any 2009 amb l’aprovació i entrada en vigor del Tractat de Lisboa va adquirir per primera vegada competències en matèria esportiva d’acord amb allò que estableix l’article 165 del tractat de funcionament de la Unió Europea (TFUE) que fa referència a la política esportiva de la UE: “La Unió Europea contribuïrà a fomentar els aspectes europeus de l’esport, tenint en consideració les seves característiques específiques, les seves estructures basades en el voluntariat i la funció social i educativa.”

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.