El doctor en Història i exarxiver municipal Ezequiel Gort Juanpere ofereix aquest dimecres 5 de juliol (19:00 h) a l’Arxiu de Reus (carrer de Sant Antoni M. Claret, 3) la conferència “El doctor Frias i els seus documents”. Aquest acte coincideix amb l’arribada a l’Arxiu de l’exposició itinerant “Alexandre Frias i Roig, el metge dels infants”, que es podrà visitar del 5 de juliol al 30 d’agost.
La mostra arriba a l’Arxiu després d’haver-se exhibit a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de Reus, al seminari de Tarragona i a l’Ajuntament de Salou i és una de les activitats incloses al programa de l’Any Frias, que es commemora durant tot aquest any a la ciutat de Reus en record del metge que va introduir al nostre país noves pràctiques sanitàries que van reduir de manera molt important la mortalitat dels infants.
L’exposició itinerant és una versió reduïda de l’àmplia mostra que es va realitzar entre el 10 de març i el 22 d’abril al Museu de Reus sota el títol “Alexandre Frias i Roig, metge dels infants”, per la qual van passar més de dues mil persones i en què es van fer una quarantena de visites guiades per a grups. L’Any Frias s’inclou en el programa d’actes de la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017.
Taller sobre Frias a la Biblioteca Pere Anguera aquest estiu
Coincidint amb els actes que s’han organitzat aquest any a Reus en record i homenatge del doctor Frias, la Biblioteca Pere Anguera proposa aquest estiu un taller que combina llibres i salut. L’activitat “A la biblioteca fem salut amb el doctor Frias” es realitzarà cada dimarts de juliol i agost a les 18:30 h i serà dinamitzada per Còdol Educació.
Any Frias
L’Any Frias reivindica la figura d’aquest metge que a principis del segle XX va convertir Reus en la ciutat de l’Estat espanyol amb menys mortalitat infantil i que va adonar-se de la importància de la prevenció i la vigilància de la salut infantil, fins al punt d’esdevenir un dels primers especialistes en pediatria de Catalunya i de la resta de l’Estat.
La seva curiositat i l’esperit avançat i atent als corrents més moderns de la medicina europea el van portar a viatjar per països com França, Alemanya, Bèlgica o Suïssa on descobreix els centres de lactància i de seguiment matern anomenats “Gota de Llet”, que traslladarà a Reus amb una de les primeres “Gota de Llet” que es creen al país i que anomena Institut de Puericultura, un centre que anys després portarà el nom del seu fundador. L’edifici històric d’aquest centre de salut, que es troba al carrer Ample, fou inaugurat l’any 1919 i és avui la seu de la Regidoria de Salut de l’Ajuntament de Reus.