Conferència “Pirates i corsaris. Els atacs contra Vila-seca i la costa del Camp de Tarragona”

Conferència de presentació del llibre “Pirates i corsaris. Els atacs contra Vila-seca i la costa del Camp de Tarragona“, a càrrec del seu autor Pedro Otiña, historiador i arxiver.

Pirates i corsaris. Els atacs contra Vila-seca i la costa del Camp de Tarragona s’ha publicat amb el suport de l’Ajuntament de Vila-seca, l’Institut Ramon Muntaner i del Port de Tarragona.
L’autor, Pedro Otiña és llicenciat en història per la Universitat Rovira i Virgili; realitzà els cursos de doctorat a la Universitat de Lleida on va obtenir la Diplomatura d’Estudis Avançats en l’especialització d’arqueologia, prehistòria i història antiga de Catalunya. I recentment ha realitzat el postgrau d’Especialista Universitari en Arxivística.

Ha publicat diversos llibres, dels quals destaquem l’últim: Sanitat Marítima. La defensa de la costa i la salut pública de Tarragona on es tracten temes, entre d’altres, relacionats amb la junta municipal de sanitat de Vila-seca i el port de Salou, que és el resultat del V Premi de recerca històrica que convoca el Port de Tarragona. També ha escrit nombrosos articles de caire històric en publicacions periòdiques sobretot a Salou, Vila-seca i Cambrils.

Des de l’any 2008 treballa a l’Arxiu Municipal de Cambrils, on actualment ocupa el càrrec de responsable de l’Arxiu.

Avui dia 17 de maig, a l’Arxiu de Reus, es presenta Pirates i corsaris. Els atacs contra Vila-seca i la costa del Camp de Tarragona. Otiña, l’autor ha consultat, entre molts d’altres, els fons documentals de l’Arxiu de Reus, sobretot documentació que fa referència al port de Salou.

Des de l’antiguitat, el cap de Salou ha estat un territori visitat per embarcacions procedents de tot arreu. Les evidències arqueològiques d’època prehistòrica i protohistòrica existents a l’indret, així com la presència d’una gran capital de l’Imperi Romà a pocs quilòmetres, Tàrraco, suggereixen que els pioners de la navegació pel mediterrani freqüentaven les seves cales per embarcar i desembarcar mercaderies i persones.

Des d’almenys l’edat mitjana, els atacs de pirates i corsaris han estat sempre en la memòria col·lectiva dels habitants de Vila-seca. La llegenda del rescat de les cent donzelles o la que ens parla del segrest d’una dona jove, justament quan estava a punt de casar-se, transmesa de generació rere generació de vila-secans, il·lustren a la perfecció el patiment d’un territori constantment en alerta i en moltes ocasions resignat a perdre als seus éssers més estimats, persones joves que representaven el futur i la prosperitat del territori.

Amb Pirates i corsaris. Els atacs contra Vila-seca i la costa del Camp de Tarragona, es pretén divulgar l’activitat corsària que hi va haver al territori històric de Vila-seca i poblacions veïnes. El llibre ens relata una gran quantitat d’atacs realitzats entre els segles xiii i xviii. Dins d’aquest marc cronològic destaquen les agressions dutes a terme pels corsaris procedents del nord d’Àfrica, però també en trobarem referències als corsaris genovesos o provençals.

La vigilància i defensa de Vila-seca, el seu territori i el port i cap de Salou tenen igualment una destacada presència en aquest llibre: es presenten les diferents torres de guaita conegudes i se’n parla de la problemàtica existent al voltant de la defensa del port de Salou, essencial per la supervivència de la Vila-seca d’època moderna.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.