“Construint el territori. Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya”, al Museu de Reus a partir de l’1 de març

El Museu de Reus (raval de Santa Anna, 59) presenta de l’1 de març al 18 d’abril l’exposició «Construint el paisatge. Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya», una mostra itinerant coordinada per l’Institut Ramon Muntaner i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. La inauguració és prevista l’1 de març a les 19:00 h i l’endem&agra ve; 2 de març a les 19:30 h es realitzarà la conferència “Les primeres recerques sobre les construccions de pedra seca a les nostres contrades” a càrrec de Jaume Massó. Aquesta activitat forma part d’un cicle de propostes sobre el paisatge programat al Museu de Reus en el marc de les activitats de la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017.

Catalunya és un país amb una gran diversitat de paisatges, producte de la relació continuada entre els éssers humans i l’entorn on els diversos elements construïts, la seva distribució pel territori i les seves formes i materials són un element clau de la configuració del paisatge.

L’exposició analitza aquesta interacció en contextos tan diversos com l’alta muntanya, la costa, les terres de secà, l’horta i les planes de regadiu, abordant la complementarietat entre les dimensions d’espais viscuts, simbòlics i productius dels diferents elements de l’arquitectura tradicional que en condicionen les formes, les tècniques i els materials utilitzats en la construcció i l’ornamentació, en la relació o no amb els recursos presents en el territori i amb els coneixements tècnics dels especialistes. A partir d’aquesta realitat, l’exposició planteja elements de reflexió sobre l’estat actual d’aquest tipus de construccions, tot reflexionant sobre el seu futur a partir de l’actualització dels seus usos i funcions.

L’exposició ha estat impulsada i concebuda per l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial, xarxa que integra museus, centres d’estudi i associacions com l’entitat reusenca Carrutxa, centre de documentació del patrimoni i la memòria, que coorganitza aquesta mostra amb el Museu de Reus.

El paisatge, protagonista al Museu
En col·laboració amb Carrutxa es desenvoluparan diverses activitats a l’entorn de l’exposició: conferències sobre els primers estudis sobre les construccions de pedra seca realitzats a les nostres comarques, a càrrec de Salvador Vilaseca, i sobre les barraques de Mont-roig del Camp, declarades en part Béns Culturals d’Interès Nacional. I també sobre l’actualitat pel que fa a la conservació d’aquest patrimoni material i el valor del paisatge, amb exemples també propers en la geografia com el Priorat —comarca que opta a la declaració com a patrimoni mundial de la Unesco en la categoria de paisatge cultural agrícola de muntanya mediterrània— o la gestió del patrimoni arquitectònic al Parc Natural de Montsant.

D’altra banda, amb la col·laboració del grup d’estudi de les barraques del Centre Miró de Mont-roig del Camp, l’exposició itinerant es complementa amb una mostra fotogràfica sobre aquest tipus de construccions en aquesta població del Baix Camp, amb la projecció d’un documental sobre el tema.

El paisatge ha estat protagonista de les activitats del Museu des del 2016 amb exposicions sobre l’evolució paleoambiental i el poblament prehistòric al Camp de Tarragona, la proposta sobre «Espais indecisos» del laboratori del paisatge de l’Escola d’Art de Reus o l’exposició «Paisatges al fons d’art del Museu» entre el febrer i l’abril de l’any passat.

 Museu de Reus

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.