Crida urgent per sumar 100 persones voluntàries per fer front a l’augment de la soledat no desitjada i l’aïllament de les persones grans

En els darrers anys, la societat s’ha adonat del problema de la soledat no desitjada, un fenomen en el qual una persona viu en base a la seva percepció sobre la manca de relacions i/o la insatisfacció per les que té. La soledat té un impacte molt perjudicial a la salut de les persones, tant en el físic com en el psicològic, incrementa la seva vulnerabilitat i el seu aïllament social i pot afectar la situació socioeconòmica.

La COVID-19 agreuja la situació de soledat i aïllament de les persones grans

Durant la pandèmia, les persones grans han estat el centre d’atenció, per l’impacte del virus en aquest segment de població, però també pels prejudicis i els estigmes associats. S’han produït situacions de vulneració de drets, aplicant mesures que els ha afectat, sovint, de manera directa sense tenir en compte les seves necessitats ni la seva opinió i, en alguns casos, sense informar-les.

De manera generalitzada, han patit discursos i mesures edatistes que les han discriminat per la seva edat, i s’ha tendit a projectar una imatge de les persones grans que no es correspon amb la seva diversitat. D’altra banda, la situació de pandèmia ha fet aflorar la tensió existent que ja es vivia en el sistema de cures i atenció a la gent gran.

Segons l’informe “L’impacte de la COVID-19 en el sentiment de soledat no desitjada de la gent gran” realitzat per l’Observatori de la Soledat de la Fundació Amics de la Gent Gran, el 41% de la gent gran manifesta un augment del seu sentiment de solitud durant la pandèmia, i fins a un 59% s’ha sentit més vulnerable.

A més de tenir un impacte directe molt negatiu en la salut de les persones grans que la pateixen -en forma de risc de malalties cardiovasculars, Alzheimer, suïcidi, ansietat, depressió, en la salut mental en general- la soledat acurta l’esperança de vida.

Crida urgent a la ciutadania

Davant del creixement d’aquesta problemàtica que afecta a milers de persones grans dels nostres barris, des de la Fundació Amics de la Gent Gran fem una crida urgent a la ciutadania per incorporar 100 persones voluntàries als equips dels següents municipis: Tarragona, Reus, Hospitalet, Badalona, Girona, Sabadell, Cornellà, Sant Cugat, Granollers, Mont-Roig del Camp, Vilanova i la Geltrú, Osona, Mataró i el districte de l’Eixample de Barcelona.

Com lluitem contra la soledat no desitjada de la gent gran?

Durant el passat 2021, vam acompanyar més de 2.700 persones grans gràcies al treball desinteressat de prop de 2.900 persones voluntàries, i es van realitzar 787 activitats de socialització i sensibilització, una acció social que va dur a terme a 152 municipis, una acció social que realitzem mitjançant:

• Acompanyament a domicili

Les persones grans de l’entitat reben una visita setmanal i trucades d’una persona voluntària durant dues hores al domicili, residència o centre de dia. En aquest temps, la persona trenca la rutina de solitud i aïllament i gaudeix de companyia de qualitat. De mica en mica, s’estableix un enllaç afectiu i de confiança amb la persona voluntària.

• Acompanyament telefònic:  Programa “Trucades Amigues”

Més enllà de la presencialitat, acompanyem telefònicament persones grans que pateixen solitud no desitjada a través del programa “Trucades Amigues”. En un context com l’actual, el telèfon ha esdevingut un gran aliat que ens permet acompanyar emocionalment persones grans de tot el territori d’una manera ràpida i senzilla. De la mateixa manera, el programa facilita la participació voluntària a persones que tenen poc temps o tenen dificultat per desplaçar-se a llocs on poder desenvolupar la seva acció voluntària.

Amb tot, el 2021 el voluntariat va fer possible que les persones de la fundació gaudissin d’un total de 313.868 hores de bona companyia.

Les persones que vulguin sumar-se a la nostra lluita contra la soledat de les persones grans, poden contactar amb la fundació mitjançant els següents canals:

Fotos de persones grans i voluntariat de la fundació

Soledat i aïllament, un problema que va en augment


Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), i la seva “Encuesta Continua de Hogares” corresponent a l’any 2020, a Catalunya hi ha 340.000 persones grans que viuen soles, i en el conjunt de l’Estat aquesta xifra arriba 2.131.000. Segons els experts, aquest factor augmenta el risc de patir soledat no desitjada. Tot i que no és un factor determinant, el fet de viure sol/a és una de les causes que poden provocar solitud no desitjada. A més de l’augment de l’esperança de vida, cada vegada es produeixen més ruptures de parella abans de la jubilació, i augmenta el nombre de persones que arriben a l’última etapa de la vida en solteria o sense parella estable. És probable que, com a conseqüència d’aquests fets, el risc de patir solitud entre la població major de 65 anys augmenti en la mateixa mesura.

A Espanya, el 69,4% de les dones i el 66,2% dels homes de més de 65 anys pateix soledat no desitjada, segons l’estudi ‘La solitud en les persones grans: prevalença, característiques i estratègies d’afrontament’, coordinat pel Dr. Javier Yanguas, director científic del programa de Gent Gran de la Fundació “la Caixa”.

Sobre Amics de la Gent Gran

Som Amics de la Gent Gran, una fundació de voluntariat que va néixer fa 34 anys amb un somni: viure en una societat que reconegui el paper, la singularitat i el valor de les persones grans que la conformen, tot evitant la seva invisibilitat i discriminació.

Lluitem contra la soledat no desitjada que pateixen les persones grans mitjançant l’acompanyament de persones voluntàries, així com a través d’accions i campanyes de sensibilització. Durant el darrer any hem acompanyat a 2.790 persones grans de 152 municipis gràcies a la tasca desinteressada de 2.895 persones voluntàries i al suport de 5.121 persones sòcies i donants. Gràcies a totes elles, seguim treballant per aconseguir el nostres somni.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.