Debat sobre el 75è aniversari de la Declaració dels Drets Humans

Emmarcat en la commemoració del 75è aniversari de la Declaració dels Drets Humans, El Círcol i el Col·legi de l’Advocacia de Reus, han organitzat un debat a fons amb dos personatges de reconegut prestigi i expertesa en la matèria: l’exconseller de Justícia del Govern Basc i portaveu de Sare, la xarxa ciutadana de suport als presos i preses basques, Sr. Joseba Azkárraga i el degà emèrit del Col·legi d’Advocats de Girona, Sr. Carles McCragh. 

L’acte, que ha estat moderat per l’advocada i responsable de Drets Humans del Col·legi de l’Advocacia de Reus Sra. Dolors Cailà, s’ha iniciat remarcant el fet que parlar de Drets Humans és parlar de la democràcia i de la seva qualitat. 

Per a Joseba Azkárraga “Dels tres poders de l´Estat, el Poder Judicial s’ha convertit en el més vulnerador dels drets i llibertats. Els Drets Humans són indivisibles. No se’n poden defensar uns i vulnerar-ne d’altres i crec que, aprofitant aquest 75 aniversari de la Declaracio Universal dels Drets humans, estem obligats a fer-nos sentir davant la seva constant vulneració no només per part dels governs, també, de la Justícia.” En el cas dels presos ha estat taxatiu:  “Els presos i preses, són subjectes de drets. Estar condemnats no els fa perdre ni el Dret a la Salut i el Dret a la Dignitat”

L’exconseller basc afirma contundent que “els que van posar urnes a Catalunya perquè la ciutadania votés, no van fer cap Cop d’Estat. Van exercir i defensar la democràcia. Són poders no elegits per la ciutadania com la Monarquia i el Tribunal Suprem els qui n’estan fent contínuament.”

Sobre Euskal Herria, Joseba Azkárraga conclou que “cal un acord de mínims per assolir un consens a favor de totes les víctimes de la violència i, una solució justa a la situació dels presos i preses bascos que, tot i haver superat en dècades les seves condemnes, segueixen subjectes a lleis aprovades adhoc que vulneren els seus drets.”

Per la seva banda, Carles McCragh, en la seva exposició ha assenyalat que “durant 75 anys la humanitat vol emmirallar-se en el mirall dels DDHH, però gairebé sempre el troba entelat”. McCragh ha volgut però acabar amb una darrera afirmació en positiu “Del vell arbre de la Declaració del DDHH (75 anys), han sortit nous brots verds: els Drets Humans  emergents”.

En acabar l’acte s’ha anunciat la imminent presentació de “Xavier Trias. En conclusió”, el llibre de Jordi Cabré sobre els darrers mesos de vida política de Xavier Trias, que tindrà lloc el proper dijous, 9 de maig al propi Círcol, en format conversa entre ambdós personatges. És tracta de fet, del testament polític de Xavier Trias, farcit de reflexions sobre la seva vida tant política com personal, d’interioritats, d’importants pactes, i drets democràtics o de la relació amb Espanya.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.