Documental del mes de setembre al CIMIR

El Centre de la Imatge Mas Iglesias reprèn aquest dimarts dia 17 de setembre el cicle El Documental del Mes amb la projecció de la pel·lícula “Womanhood”. L’entrada és gratuïta per a tots els assistents i la projecció començarà a les 19:00 h. 

“Womanhood” és un viatge emocional a la cerca de la feminitat. La keniana Beryl Magoko, directora i protagonista del documental, va ser víctima de la mutilació genital quan era petita i ara necessita sanar aquest trauma no superat. Tot conversant amb altres dones víctimes, intentarà trobar les respostes que necessita per decidir si se sotmet o no a la cirurgia reconstructiva. 

Es trcata d’una pel·lícula autobiogràfica i valenta que ha estat reconeguda a nivell internacional, guardonada amb el Premi a Millor Pel·lícula d’Estudiants a IDFA, el Premi Leipziger Ring al festival Dok Leipzig, el Premi Nou Talent al DocsBarcelona i el premi Néstor Almendros al festival Human Rights Watch de Nova York. A partir del 5 de setembre, la pel·lícula s’estrena a més de 70 sales a Espanya de la mà de DocsBarcelona del Mes. 

Amb 10 anys, la Beryl Magoko era una nena que creixia en un poble rural de Kènia i pensava que totes les nenes del món havien de ser “circumcidades” a través de la Mutilació Genital Femenina (MGF), com un simple ritual de pas de la infantesa a la vida adulta i, sobretot, d’acceptació dins de la seva comunitat. Ningú la va advertir del patiment físic i emocional que això suposaria en el futur. Avui dia, la Beryl, directora del documental, sap que la cirurgia reconstructiva és una possibilitat real amb què podria recuperar el que un cop va perdre, però no està segura si l’ajudarà a sentir-se millor. 

En moltes societats del món, la MGF -que consisteix en l’ablació del clítoris-, es considera un ritual simbòlic d’iniciació en l’edat adulta i es percep com un fet decisiu per preservar la identitat ètnica i la puresa de la dona, alhora que mantenir l’honor de la família amb l’objectiu d’evitar sentir plaer sexual, que les dones puguin arribar verges al matrimoni i es mantinguin la castedat després. Sovint s’ha relacionat aquesta pràctica amb religions, sobretot amb la fe musulmana, però la veritat és l’ablació és una pràctica preislàmica. 

Segons l‘Organització Mundial de la Salut, es calcula que actualment al món hi ha més de 200 milions de dones i nenes que han sigut objecte de la MGF en 30 països d’Àfrica Subsahariana, Orient Mitjà i Àsia. 

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.