El Centre Terapèutic per a l’Alzheimer i la Unitat de la Memòria tanquen el seu primer any amb més de 120 usuaris

El Centre Terapèutic per a l'Alzheimer i la Unitat de la Memòria tanquen el seu primer any amb més de 120 usuaris

Tot just fa un any per aquestes dates de Nadal, el Centre Terapèutic per a l’Alzheimer i la Unitat de la Memòria va acollir els seus primers usuaris i usuàries. Ara, després de d’un any, ja son més de 120

L’inici de l’activitat del Centre per part de l’equip de professionals de l’Associació d’Alzheimer i altres trastorns neurocognitius de Reus i Baix Camp ha estat un repte, no només per la pròpia posada en marxa, si no per fer-ho emmarcada dins d’una situació excepcional sanitària com és la pandèmia de COVID amb un col·lectiu especialment vulnerable.

El Centre i l’equip professional va poder donar resposta a les estrictes mesures sanitàries i continuar oferint el seus serveis després del confinament, gràcies als ratis de superfície i de personal. Així mateix, la disposició de més de 3.500 m2 de zona enjardinada i la versatilitat de l’espai ha possibilitat fer les adaptacions que marca Salut, la distància interpersonal entre les persones usuàries, treballar amb la metodologia bombolla i fàcil ventilació ha permès continuar realitzant el projecte amb confort i amb les màximes mesures de control.

Especialment satisfets per no haver patit COVID al Centre durant aquest primer any d’activitat, fruit de la responsabilitat i bones pràctiques tan de les famílies dels usuaris com de l’equip professional. M. Jesús, Directora del Centre afirma “la màxima prioritat ha estat protegir al Centre evitant entrades de persones que no fossin usuaris/es i treballadors/es, acomplir totes les mesures del Departament de Salut i les instruccions del Departament de Treball, Afers Socials i Família. Hem hagut d’aprendre a fer el nostre treball de forma diferent, aplicar les teràpies no farmacològiques amb la màxima normalitat i evitar al màxim l’impacte de la pandèmia al col·lectiu. Tenint present que el nostre objectiu és el de millorar la qualitat de vida de les persones amb Alzheimer i altres demències, i suport als seus familiars cuidadors.

El confinament ha estat significativament arduós per aquest col·lectiu tan fràgil, que presenta desorientació, habitualment canvis conductuals o alteracions emocionals i dificultats de mobilitat. S’ha pogut constatar l’efectivitat de les teràpies que es duen a terme al Centre, ja que en tan sols tres mesos de tancament del Centre de març a maig, els usuaris van retornar a les teràpies amb un deteriorament significatiu i alguns d’ells, va empitjorar de forma global el seu estat. Aquest fet es va traduir en una major inestabilitat de la marxa i de l’equilibri, pèrdua muscular, falta de rutines i activitats, que va afectar de forma directa a l’autonomia de la persona amb demència. Afortunadament, el retorn al Centre i a les rutines de treball terapèutic ha millorat el seu benestar i qualitat de vida i el de les seves famílies.

En aquest sentit, la Fundación Rosa M. Vivar i l’Associació d’Alzheimer està treballant intensament amb nous projectes per tal d’oferir serveis que s’adaptin als temps excepcionals que s’estan vivint. El Centre ja disposa d’un equipament tecnològic pioner, però en breu incorporà més tecnologia que facilitarà la interacció dels professionals amb un possible treball domiciliari, si és tornés a requerir. Així mateix, pel que fa als serveis de la Unitat de la Memòria i els quals van destinats a persones qualsevol edat sense alteracions, la fundació ha detectat la necessitat de les empreses a oferir als seus treballadors una formació saludable i avantguardista amb càpsules puntuals i intensives. A partir de gener, es potenciarà on nou servei virtual oferint els “Tallers on-line d’entrenament de la memòria per a empreses” realitzats de manera on-line per a totes aquelles empreses que volen continuar promovent la formació segura des del domicili particular o des del lloc de treball habitual, evitant desplaçaments. També s’oferiran els “Tallers on-line d’entrenament de la memòria per a tothom” dirigits a totes aquelles persones que volen destinar un cop per setmana de manera habitual a millorar les seves capacitats cognitives.

Una de les fites més importants assolides aquest any i que continua vigent pel proper any és l’atorgament per part del Departament d’Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya a l’Associació d’Alzheimer i altres trastorns neurocognitius de Reus i Baix Camp, dins de la convocatòria de subvencions a l’àmbit social a càrrec de l’assignació de l’IRPF, un import de gairebé 200.000 euros que s’ha distribuït de manera directa entre els usuaris del centre a través de places subvencionades, ajuts al transport i beques de menjador i es preveu continuar donant durant el proper any. Margarita Oliva, Presidenta de la Fundación Rosa M. Vivar comenta “És un recurs de tots i per a tots, pensat per a totes les persones amb Alzheimer del Camp de Tarragona. Per tal de garantir l’accés a tothom, s’ofereixen 4 rutes subvencionades de transport porta a porta, és a dir del domicili al centre i el seu retorn, que cobreixen la ciutat de Reus, la ciutat de Tarragona i barris, una línia d’interior fins a Valls i finalment, una línia de costa fins l’Hospitalet.

La solidaritat de moltes persones i empreses sensibles amb la malaltia ha ajudat a aquest primer any d’activitat ple de reptes. Tots s’han afrontat amb molta força, responsabilitat i il·lusió per part d’un equip de professionals implicat i entregat als seus usuaris i a aquest projecte social que tant necessitava el territori i que continuarà donant solucions especialitzades a totes aquelles persones amb Alzheimer i altres alteracions neurocognitives del Camp de Tarragona.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.