El Govern instal·larà 3 noves sirenes d’avís de risc químic en el marc del Plaseqta, dues a Reus i una a Salou

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha anunciat avui que “la Direcció General de Protecció Civil (DGPC) instal·larà properament 3 noves sirenes al sector químic del Polígon sud de Tarragona en el marc del Pla d’emergències Plaseqta. Es tracta de 2 sirenes a Reus i 1 a Salou”.

El conseller ha fet aquest anunci després de reunir-se al Departament d’Interior amb la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, per explorar com la Diputació pot participar en el Plaseqta i en altres àmbits vinculats a la protecció civil “per una millor prevenció i gestió de les emergències”.

El titular d’Interior ha explicat que “és necessari anar monitoritzant i seguint tots els passos per aplicar i garantir la seguretat de la ciutadania”.

Elena també ha explicat que tal com ja van anunciar en la reunió de fa uns mesos,  “Protecció Civil instal·larà properament un total de 56 sensors de toxicitat, 23 per clor al polígon sud i 33 per sulfur d’hidrogen al polígon nord, que crearan una barrera de detecció automàtica per dur a terme els avisos a la població en cas de fuita”. El conseller ha afirmat que la seva instal.lació estarà llesta abans de Nadal. “És una garantia afegida de protecció en cas que es produís algun altre sinistre d’aquestes característiques”, ha dit.

Elena s’ha mostrat molt satisfet, “la nostra voluntat és anar seguint dia a dia la implementació, l’aplicació del pla en diàleg amb el territori i en aquest sentit estem molt contents que la Diputació de Tarragona ens hagi demanat formar part del Comitè tècnic del Plaseqta”.

Per la seva banda, la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha agraït al conseller que els hagi rebut i ha mostrat la seva satisfacció “per la possibilitat de treballar coordinadament des del Comitè tècnic del Plaseqta per tal de poder ajudar els municipis en l’àmbit de la protecció civil i les emergències que és una de les prioritats de la Diputació”.

Al seu torn, la directora general de Protecció Civil, Mercè Salvat, ha posat en valor que “es tracta d’una prova pilot pionera en el nostre entorn que ajudarà a protegir millor a la població”.

Noves sirenes

Una de les sirenes ubicades a Reus s’instal·larà al barri de Bellisens per protegir elements vulnerables com la fira, un hospital i una universitat (amb un radi d’abast d’uns 1.000 metres), i la segona entre la zona de l’edifici del CAT112 i l’escola Aura, amb un radi d’abast d’uns 600 metres. La sirena de Salou es preveu que s’instal·li a la zona de Port Aventura. per donar avís a la zona del parc temàtic, i tindrà un radi d’abast d’uns 1.000 metres.

Aquestes dues sirenes són les primeres sirenes que s’instal·len a Reus. La ubicació servirà per donar cobertura a elements vulnerables concrets, la qual cosa significa anar un pas més enllà a nivell quantitatiu i qualitatiu, ja que fins ara la cobertura de les sirenes estava prevista per a zones urbanes o de població nombrosa i no tant per zones concretes. En el cas de Reus, la sirena del barri de Bellisens representa una zona que s’anomena d’alerta i no d’intervenció, que és on es posaven les sirenes fins ara. Les zones d’intervenció són les més properes a on pot haver-hi un accident i les d’alerta són un segon cercle més allunyat.

D’altra banda, i seguint les previsions anunciades a l’estiu pel conseller, per aquest 2021 la DGPC preveu el subministrament de 5 sirenes d’avís a la població en cas de risc químic i 3 estacions meteorològiques en el marc el Plaseqta. Aquestes sirenes ja estan en licitació i s’instal·laran al llarg de l’any vinent a:

  • Vila-seca: 1 sirena al Polígon Industrial Alba
  • Vila-seca: 1 sirena i 1 estació meteorològica al barri de la Plana
  • Salou: 1 sirena i 1 estació meteorològica a la zona oest del nucli urbà
  • Tarragona: 1 sirena i 1 estació meteorològica al Polígon Industrial Les Gavarres
  • Constantí: 1 sirena

A més, aquest mes d’octubre està prevista la reubicació de la sirena de Salou que va ser retirada a principis de 2021 a petició de l’Ajuntament.

Sensors de toxicitat

Els sensors s’instal·laran per protegir la població de La Pobla de Mafumet, El Morell i Puigdelfí (Perafort) i detectaran núvols tòxics de sulfur d’hidrogen pel que fa al polígon nord. Pel que fa al polígon sud, s’instal·laran per protegir la població del barri de Bonavista (Tarragona) i de La Canonja i detectaran núvols tòxics de clor .

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.