El Museu de Reus presenta una mostra videogràfica amb el projecte Obres Els Dipòsits

El Museu de Reus presenta una mostra videogràfica amb el projecte Obres Els Dipòsits

A partir d’avui dijous 22 d’octubre i fins a finals del mes vinent es podrà veure a la sala petita del Museu Salvador Vilaseca del raval de Santa Anna l’exposició videogràfica inclosa al projecte Obres Els Dipòsits, impulsat per la Xarxa Transversal d’Activitats Culturals de la qual l’Ajuntament de Reus n’és membre. El projecte que es podrà veure a Reus és obra de Marla Jacarilla (AL coi, 1980) i parteix de les obres dels fons fílmics Cugat Puigalí, Màdico Bosch i Altès Bessó. 

A principis dels anys 60, la companyia Eastman Kodak va desenvolupar el format de cinema Super-8, una evolució d’aquell 8mm que havia aparegut durant els anys 30. A partir d’aquest moment, i fins l’aparició del vídeo durant els anys vuitanta, varen ser moltes les famílies que van utilitzar les càmeres de Super-8 per enregistrar aquells moments que volien recordar.

A partir d’aquest fet i, sobretot, de les còpies de pel·lícules amateurs que troba Jacarilla al CIMIR – el Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus- i, més concretament, en l’arxiu de la Cinemateca Antoni Martra i Badia, depenent del Museu de Reus, es pregunta què impulsa a les persones a gravar només certs moments de les seves vides, perquè es repeteixen els rituals, les expressions, la cinèsica i els gestos a través dels anys i en diferents parts del món, si allò que es vol és recopilar la memòria personal o contribuir a crear una mena de memòria col·lectiva involuntària, si els nostres records són una mena de posta en escena apresa a priori o si els elements que configuren cada constel·lació poden decidir la posició que ocupen en la mateixa.

L’obra que du a terme Marla Jacarilla a partir dels fons dels quals parteix és una mena de collage audiovisual estructurat a partir d’un guió protagonitzat per personatges que mai no es van conèixer entre ells. Un relat de ficció articulat a partir de la realitat de vides molt diferents que es podrà veure fins al 28 de novembre. L’horari d’obertura de la mostra videogràfica és de dimarts a dissabte, de 10:00 h a 14:00 h i de 17:00 h a 20:00 h.

Obres els dipòsits
És el títol del projecte seleccionat del concurs de comissariat artístic convocat per Transversal Xarxa d’activitats culturals l’any 2019. Es tracta d’un projecte temporal consistent en convidar deu artistes -Martí Anson, Lúa Coderch, Anna Dot, Regina Gimenez, Oscar Holloway, Marla Jacarilla, Èlia Llach, Mariona Moncunill, Ignasi Prat i Oriol Vilapuig-  a estirar del fil d’obres d’art, documents, objectes, fragments, … condemnats a dormir, plàcidament, en els dipòsits dels museus, a esquena del visitant, al marge dels nostres ulls.

Concebut com un exercici coral, col·lectiu i de nova creació, Obres els dipòsits és un mosaic de propostes artístiques disseminat per 10 ciutats del territori  -Figueres, Girona, Granollers, Manresa, Mataró, Olot, Reus, Sant Cugat del Vallès, Tortosa i Vilanova i la Geltrú- articulat pel fet de sorgir d’un encàrrec comú, el mateix per a tots els artistes: concebre un projecte artístic a partir d’allò que els interessés en el transcurs d’una visita al dipòsit d’un museu o arxiu.

Per dur a terme el seu treball amb independència de la font de la qual partís -una obra d’art, un llibre, un dibuix, un fragment, un document, qualsevol cosa- es va lliurar a cada artista 10 instruccions molt senzilles, la darrera de les quals els convidava a formalitzar la seva proposta de la manera que considerés més convenient. És per això que el resultat del nostre treball es tradueix en una mostra prou representativa de la pluralitat de derives creatives que delineen les obres dels nostres artistes.

Un cop les 10 propostes són mostrades en públic tal com l’artista ha decidit resta en mans de l’espectador valorar si allò que observa sorgeix de quelcom que mereixia una segona vida, si ha estat, per a l’artista, el detonant d’un nou treball, si aporta al museu o arxiu aspectes significatius a la singularitat del seu relat o si convida a obrir els ulls a altres maneres de veure el món, a altres formes de saber qui som.

Tota la informació es pot consultar a http://www.txac.cat/txac/projecte/obres-els-diposits/

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.