El Museu Pau Casals d’El Vendrell estrena el curs amb dues noves propostes educatives

El Museu Pau Casals obre aquest nou curs escolar 2021-2022 amb dues propostes educatives que sorgeixen de la consciència i necessitat de seguir creant materials en línia i accessibles per a portar el museu a les aules des de l’escola. Un dels projectes és “Teixint Músiques”, dirigit a escoles d’alta complexitat que es va iniciar el passat divendres 10 de setembre amb la formació dels mestres de les escoles participants. El segon dels projectes està dirigit a infants d’Escoles Bressol i P3 i P4 i sota el nom “Els Tresors d’en Pau” que permeten treballar la música i les emocions a través de deu fitxes i deu vídeos musicats que condueixen aquest desenvolupament sensorial i emocional dels infants.

Teixint músiques – Escoles d’alta complexitat

Anteriorment el Museu Pau Casals ja disposava, gràcies a la col·laboració de la Fundació La Caixa, d’una proposta educativa dirigida a les escoles d’alta complexitat per tal que els nens i nenes visquessin l’experiència de passar un dia sencer a la casa de Pau Casals.

Amb l’adveniment de la crisi sanitària i social del 2020 provocada per l’arribada de la Covid-19, i davant la impossibilitat de mantenir el format presencial, es va decidir replantejar aquest projecte per tal de portar-lo a les aules. En aquesta línia, el projecte “Teixint Músiques” té com a objectiu provocar sentiments en l’alumnat per tal que potenciïn la seva capacitat creativa a través de la música, ja que aquesta és un element que cohesiona i genera diàlegs entre iguals. Partint d’aquest inici, es prenen com a referents la figura de Pau Casals i els aborígens australians, a través dels quals els alumnes exploren les seves arrels i orígens, les seves cançons, els seus entorns físics, etc., tant individuals com col·lectius. Amb tot, l’objectiu final és que els alumnes creïn una cançó i coreografia que englobi i expressi tot allò que els representa com a grup.

Per tant, aquest projecte pretén posar en relleu que és a través de la resiliència, i el treball i coneixement col·lectiu que podem superar les circumstàncies i dificultats que se’ns plantegen.

A més, el projecte “Teixint Músiques” va sorgir en ple confinament domiciliari i per aquest motiu ja ha estat pensat i adequat a les noves circumstàncies actuals. Es tracta d’un projecte totalment adaptable a les necessitats i interessos de l’escola, mestre i alumnes, juntament amb el fet de ser una proposta híbrida, és a dir, que combina activitats en línia dirigides pel museu, materials educatius a disposició dels mestres per tal que duguin a terme el projecte a les aules amb autonomia, i activitat presencial que serà la mateixa visita al museu en acabar el projecte.

La primera formació presencial per als mestres va tenir lloc el passat divendres 10 de setembre a la sala polivalent del museu amb les primeres escoles que participaran enguany: Escola Alexandre Galí (Barcelona), Escola Marià Fortuny (Reus), Institut Escola Àngel de Tobies (El Vendrell), Escola La Mercè (Tortosa), Escola Mas i Perera (Vilafranca), Escola Àngel Guimerà (Balaguer), Escola El Gegant del Rec (Salt) i Escola Mossèn Baldiri Reixach (St. Feliu de Guíxols).

El projecte ha estat elaborat per la violoncel·lista Laura Folch (Cellolab.com), Isabel Boj de Schola Didàctica Activa i el Museu Pau Casals, i ha comptat amb el suport de la Fundació “la Caixa”.

Els Tresors d’en Pau” – Escoles Bressol

“Els Tresors d’en Pau” és una proposta musical pensada per a infants de fins a 4 anys, i que pretén donar espai a la seva sensibilitat i l’alegria vers la música, així com compartir una experiència a través del cos, dels sentits i d’una escolta activa.

El fil conductor d’aquest projecte musical és en Pau, un nen que ens rep a casa seva, a la platja de Sant Salvador. Ens convida a passejar amb ell, a sentir els sons que l’envolten i a guardar-los dins nostre com a autèntics tresors. Cada so inspira una de les peces musicals d’aquest projecte, totes elles caracteritzades pel so del violoncel, un so ric en matisos.

Aquesta nova proposta sorgeix de la voluntat de seguir treballant la sensibilitat musical i les emocions dels més petits a través de la figura de Pau Casals, però també de l’interès, consciència i necessitat de seguir creant materials en línia i accessibles per a portar el museu a les aules. Per aquest motiu, els nous materials “Els Tresors d’en Pau” conviden a treballar la música i les emocions des de les escoles bressol a través de deu fitxes i deu vídeos musicats que condueixen aquest desenvolupament sensorial i emocional dels infants. Tots els materials són accessibles des del web educatiu www.paucasalseduca.org

Aquesta proposta pensada per a les aules es complementa posteriorment amb la visita i el taller musical “Els Tresors d’en Pau” que es duu a terme al museu, i on entraran en contacte directe amb els sons del violoncel, que despertarà la sensibilitat dels infants.

La proposta ha estat ideada conjuntament pel Museu Pau Casals i Bellaterra Música Editorial, amb músiques de Marta Canellas i Júlia Pérez i el suport de la Diputació de Tarragona.

Reobertura del Museu Pau Casals

Les obres de rehabilitació i actualització del discurs expositiu del Museu Pau Casals estan previstes s’acabin la primavera del 2022 amb una museografia renovada i un discurs actualitzat, dinàmic i interactiu. Mentre el museu està tancat, les escoles poden treballar la figura de Pau Casals a través del web educatiu www.paucasalseduca.org. Les escoles ja poden fer reserves per a visites i tallers escolars durant el 3r trimestre del curs 2021-2022.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.