El Parc Natural de Montsant promou la singularitat del seu cel nocturn

El Parc Natural de Montsant promou la singularitat del seu cel nocturn

Arran de la declaració del parc com a Zona d’Especial Protecció Acústica i Lumínica, l’espai distribuirà entre el sector de la restauració material editat en estovalles i sotagots amb informació específica i un disseny evocador i oníric

El Parc Natural de Montsant posa en marxa una campanya de promoció del seu cel nocturn i la seva tranquil·litat. Són qualitats especialment reconegudes en aquest àmbit des del 2018, amb la declaració per part de la Generalitat d’aquesta Zona d’Especial Protecció Acústica i Lumínica, la primera de tot Catalunya amb aquest doble àmbit de protecció.

Així, ha dissenyat material divulgatiu per distribuir-lo entre els establiments de restauració de 12 municipis, dins del seu àmbit i altres que també han obtingut la certificació, com ara Torroja del Priorat, Poboleda i Gratallops. L’objectiu és apropar a les persones visitants aquest valor afegit del parc singular i exclusiu, i per moltes persones desconegut. I s’ha fet sobre suports poc convencionals: estovalles i sotagots. Concretament, el Parc distribuirà 10.000 estovalles, 10.000 sotagots i ha editat una pantalla enrotllable.

La distribució del material s’ha vist afectada per les limitacions vinculades a l’emergència sanitària de la COVID-19 i la paralització de l’activitat en establiments de restauració. Així, a mesura que es normalitzi l’activitat, s’anirà repartint entre els bars i restaurants adherits.

El Parc Natural de Montsant promou la singularitat del seu cel nocturn

A més d’informació específica relativa a la foscor i les estrelles, l’absència de contaminació acústica i l’espiritualitat de la seva toponímia, el parc natural ha apostat per un disseny elaborat per l’estudi de disseny Insòlit (Mataró). Es tracta d’una representació onírica i pictòrica del paisatge nocturn del parc, amb dues figures com a protagonistes: una ombra humana que observa el cel amb un aparell astronòmic des de dalt d’una de les cingleres tan característiques del parc natural, i una somereta del Montsant, una espècie d’ortòpter endèmica del Priorat i el Montsant.

Pel que fa al contingut, els textos relacionen el fet de ser una zona lliure de contaminació lumínica i acústica, amb la conservació i gaudi, tant del patrimoni natural com cultural i espiritual, tret singular de la Serra del Montsant.

El Parc Natural de Montsant ha impulsat aquest iniciativa, que ha comptat amb el suport de la Direcció General de Qualitat Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat, i la Diputació de Tarragona.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.