Els col·legis de professionals de la salut de Tarragona posen en marxa la campanya STOP intrusisme

Vuit Col·legis promotors de la salut del Camp de Tarragona* han posat en marxa la campanya STOP intrusisme per a lluitar contra
la realització d’actuacions professionals sense estar col·legiats. La iniciativa neix després de detectar un increment important d’aquesta mena de pràctica, cosa que preocupa als col·legis professionals de la salut per l’afectació que pot tenir sobre la salut de la ciutadania així com entre els professionals de la salut.
Per aquest motiu, s’ha preparat una píndola audiovisual per a denunciar aquestes pràctiques i animar als professionals de la salut a que es col·legiïn. La càpsula de vídeo es difondrà pels principals canals comunicatius dels 8 col·legis així com per les xarxes socials a fi i efecte de causar el major impacte possible.
La pràctica de l’intrusisme laboral afecta de forma important la salut de la ciutadania en general i perjudica seriosament la imatge i la feina dels professionals de la salut.

El ciutadà, el gran afectat d’aquesta pràctica

Les persones que cometen intrusisme professional no poden acreditar coneixements acadèmics regulats que habilitin les seves pràctiques o mètodes.
Per tant, els clients i víctimes d’aquestes actuacions poden patir riscos físics i mentals, lesions o malalties derivades de males praxis que posin en risc la seva salut.
En cas d’accident o d’una mala actuació per part d’una persona no titulada i no col·legiada, la víctima es pot trobar en una situació d’indefensió, donat que no tindrà cap cobertura ni assegurança de responsabilitat pels riscos que se’n derivin de les actuacions de la persona que comet l’intrusisme.
En canvi si, malauradament, es produeix un accident o mala actuació per part d’un professional titulat, el ciutadà quedarà cobert per l’assegurança de riscos de responsabilitat civil, la qual és compulsatòria en la col·legiació.

Els professionals de la salut, la col·legiació és garantia

Les actuacions d’intrusisme i les seves conseqüències en la salut de les persones generen una percepció negativa de la professió, repercutint en la imatge que la societat pot tenir d’un determinat rol professional. A més, la divulgació de falses creences perjudica la salut de les persones i actua en detriment de la bona praxis professional.
Els Col·legis professionals són òrgans reguladors per a l’exercici de les professions, garantint que es compleixin certes maneres de procedir i que es reuneixen els requisits essencials i bàsics per a poder exercir la professió.
Els 8 Col·legis de la Salut del Camp de Tarragona i de Terres de l’Ebre que formen part d’aquesta campanya són el *Col·legi Oficial de Metges de Tarragona, el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona, el Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de
Catalunya, el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona, el Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya, l’Il·lustre Col·legi Oficial de Veterinaris de Tarragona, la Delegació Territorial de Tarragona del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya i el Col·legi de Professionals de l’Activitat Física i l’Esport de Catalunya.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.