Es rehabiliten les basses dels antics camins ramaders del Perelló per millorar la conservació i la recuperació de l’ofegabous

Exemplars d'ofegabous

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a través del fons Feder, ha rehabilitat i construït una sèrie de basses al Perelló (Baix Ebre) per fomentar la conservació i recuperació de l’ofegabous (Pleurodeles waltl), un amfibi endèmic de la península ibèrica i el Magreb i considerat espècie vulnerable a la proposta de Decret del Catàleg de fauna salvatge amenaçada de Catalunya. Aquest projecte de recuperació ambiental posa en valor els camins ramaders i en reforça, recupera i valoritza la seva funcionalitat com a reservori de biodiversitat millorant els hàbitats aquàtics presents a la zona.

Els treballs han permès la construcció de nou grans basses i la millora de sis basses preexistents ubicades a l’entorn dels lligallos o camins ramaders i, que amb la desaparició de la ramaderia tradicional s’havien deteriorat i quedat en desús, provocant una pèrdua progressiva de la biodiversitat de l’herpetofauna que subsistia associada a l’activitat transhumant. Aquestes basses havien esdevingut l’hàbitat de diverses espècies d’amfibis, especialment, de l’ofegabous, que en els darrers 20 anys han patit un retrocés del 40% en la seva distribució a Catalunya. 

El projecte vol facilitar el manteniment i la consolidació d’aquesta espècie a la zona, per això, juntament amb aquestes grans basses també s’ha construït 51 bases pilots de dimensions més reduïdes que funcionen com a connectors amb les més grans. L’ofegabous presenta una limitada capacitat de dispersió fora de l’aigua. La seva dispersió depèn de la distància entre punts de reproducció en bon estat de conservació, però també de la presència de petits punts d’aigua temporals que li permeten els desplaçaments entre els primers, i que per tant esdevenen fonamentals per a la connectivitat ecològica dins d’una mateixa població. Les bases pilot compleixen aquesta funció i el seu dimensionat està pensat per tenir punts d’aigua temporals que retinguin l’aigua de pluja durant períodes curts, però suficients per exercir aquesta funció connectiva.

S’ha completat la intervenció amb la instal·lació de mobiliari urbà i tancaments perimetrals amb pals de fusta en algunes de les basses com ara la bassa de l’Espinal, la de Colladetes (antiga Lo Bassot) i la d’en Ferrà. En aquestes tres basses també s’han instal·lat cartells explicatius de la transhumància, els lligallos i les basses associades a aquesta activitat.

Finalment s’ha dissenyat i senyalitzat una ruta de lleure mitjançant un total de 12 fites de senyalització/cartells indicatius.

El projecte ha tingut un cost  de 334.067,62 € i ha estat finançat en un 50% a través del Fons Feder. El Departament ha aportat la resta.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.