La família Vidal Gil ha anunciat aquest dilluns la donació a l’Arxiu Municipal de la documentació pertanyent a Xavier Vidal Fargas (Reus, 1893 – 1965), qui fou músic, professor i compositor i, durant més de 40 anys, director de la Banda de Música municipal de la ciutat.
El conjunt documental comprèn unes 350 peces musicals: sardanes, òperes, composicions arranjades per a banda (particel·les i partitures), una desena de llibres (tractats de música, mètodes de piano, de violí, de solfeig…) i algunes fotografies.
Els fills del mestre Vidal, Anna i Xavier Vidal Gil, i dos dels seus néts han estat presents aquest dilluns a l’Arxiu de Reus a l’acte de presentació d’aquest important fons, conservat durant anys per la família i gràcies al qual es podrà disposar d’una nova perspectiva de l’evolució de la formació i la interpretació musical a la ciutat de Reus des de la dècada dels 1920 fins als anys 1960.
Director de la Banda Municipal
Segons les informacions disponibles fins al moment (i que ara es volen contrastar a través d’una recerca més exhaustiva) l’any 1919 Xavier Vidal va agafar el relleu en la direcció de la Banda de Música Municipal i va ostentar el càrrec fins que l’any 1962 va cedir el pas al nou director, Josep Casanovas Marca.
De fet, l’Arxiu Municipal té dipositat el fons de la Banda de Música de la Ciutat de Reus, el qual consta de més d’un miler de peces musicals, un fons que es va presentar el passat 20 de juny en un acte públic a l’Arxiu.
Com a conseqüència de l’acte de presentació pública a la ciutat d’aquest fons el passat juny, la família Vidal Gil, que també hi va assistir, va plantejar la possibilitat d’ingressar la documentació musical que conservaven i que havia aplegat l’avi Vidal.
El primer pas, des de l’Arxiu, va ser fer una valoració d’aquesta documentació i veure en quin estat de conservació es trobava. En verificar-se la seva importància i observar que – en general – estava força ben conservada, es va procedir a fer el trasllat a les dependències de l’Arxiu.
L’abast cronològic es pot establir entre mitjans del segle XIX i mitjans del segle XX, si bé les dates concretes es precisaran una vegada s’hagi completat l’inventari.
Tal i com a explicat l’arxivera municipal, Elisenda Cristià, fins al moment s’ha procedit a fer una neteja amb aspiració i canviar la documentació a noves unitats d’instal·lació. També s’ha realitzat una relació aproximada del conjunt documental, en espera de realitzar l’inventari exhaustiu. Pel que fa a la conservació preventiva, es preveu utilitzar material específic, com les camises de paper barrera – utilitzades en el tractament del fons de la Banda de Música de la Ciutat de Reus-, per tal de resguardar la documentació.
El primer pas consistirà a fer un inventari detallat sobre el contingut de la documentació, classificar-la i descriure-la degudament. Aquesta actuació es preveu iniciar-la a principis de l’any 2018.
Una vegada inventariat el fons es donarà a conèixer en un acte públic i es posarà a disposició de consulta pública, sense cap més restricció que les estrictament legals.
La rellevància de preservar documents
Tal i com ha remarcat el regidor d’Hisenda i Recursos Generals, Joaquim Enrech, accions com les realitzades per la Família Vidal Gil suposen un enriquiment pel patrimoni documental musical, tant a nivell de ciutat com de país. Enrech ha afegit que “conservar aquesta documentació és sens dubte un fet destacable i cedir-la a la ciutat per què tothom en pugui fer ús és un fet lloable”. En aquest sentit, el regidor ha agraït a la família la donació en nom de la ciutat i ha recordat que les donacions – com és el cas del que ha fet la família Vidal Gil- “enriqueixen els fons públics i alhora denoten el desig de posar a l’abast dels ciutadans una part de la nostra pròpia història, de la història musical de la ciutat de Reus”.