Flor de Pasqua (Nadala), per Pep Aguadé

Tornem a ser a les portes de Nadal i com és habitual crec interessant tornar a parlar, amb l’arribada de les festes nadalenques de la planta per excel·lència d’aquests dies com és la poinsettia, una planta arbustiva originaria de Mèxic, i que pot arribar a tenir una alçada de fins a dos metres en llocs de temperatura suau on es pot trobar als jardins. Es la planta de Nadal per excel·lència ja que entre els mesos de desembre i gener es quant la seva floració està en tot el seu esplendor. Les seves fulles son ovalades de color verd intens amb unes venes més clares, es apreciada no per les seves petites flors grogues que passen quasi inadvertides, si no per les seves esplèndides bràctees vermelles o rosades que als extrems de les seves tiges es formen. Planta molt resistent que mantindrem al interior a temperatura ambient i en un lloc ben il·luminat, la regarem moderadament mantenint una lleugera humitat, cal regar la planta amb cura, el substrat no s’ha de mantenir sempre humit. Hem d’evitar al màxim l’excés d’aigua ja que és el principal problema de les nadales. Cap a finals de setembre, principis de l’octubre hem de col·locar la planta a l’interior amb la màxima llum natural possible durant 6/7 hores i la resta a les fosques, vaja com les gallines, rés de posar-la dins un armari o amb una bossa negra perquè no li doni la llum, com he sentit dir. La temperatura s’ha de mantenir entre 16 i 20 graus. És molt important que la planta no rebi cap classe de llum durant tota la nit a partir de l’octubre. D’aquesta manera tindrem la nadala vermella durant les festes del Nadal!!

La jardineria de desembre
Plantarem: tulipes, jacints, narcisos, clavells xinesos, crisantems, malves i begònies.
Plantarem hortènsies d’hivern.
Poda d’arbres i atenció a l’hivernacle.
Per aconseguir flors en aquesta època, podem recórrer a arbustos amb fruits com ara piracanta, grèvol, aràlia, etc.
Plantació d’arbres, en climes suaus. En altres llocs de clima més aspre podem fer l’obertura de forats perquè s’airegin abans de la plantació.
Maltes i palmeres, s’han de lligar per protegir-les del fred i de les nevades. A temperatures molt baixes podem polvoritzar aigua per protegir contra congelats.
Si tenim problemes d’arrels d’arbres, arbustos, gespes o parterres, ara és el moment de tallar-los.
En les podes d’arbres fruiters i ornamentals és bo d’aplicar un màstic fungicida en tota la superfície del tall i en les zones on l’arbre tingui ferides per motius accidentals.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.