Gran èxit de l’Any Domènech i Montaner

Reus ha celebrat durant tot el 2023 el centenari de la mort de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner, un any impulsat des de la Taula Domènech i Montaner, formada pels ajuntaments de Barcelona, Canet de Mar i Reus, la Fundació Domènech i Montaner i el Centre d’Estudis Domènech i Montaner I, que per aquest any també si va incorporar el departament de cultura de la Generalitat.

A Reus, s’han programat vora 50 actes i activitats per a tots els públics, totes les edats i durant tot l’any, que han aplegat més de 25.000 visitants. Per Noemí Llauradó, regidora de Projecció de Ciutat, “amb aquestes dades, constatem que aquesta commemoració ha estat una de les  accions de projecció de ciutat que ha tingut un impacte turístic i econòmic del més rellevant”.

La programació de les activitats de l’Any Domènech i Montaner es va treballar en cinc línies d’accions: exposicions, cicles de conferències, cursos i congressos, actes culturals, activitats pedagògiques i, finalment, difusió de l’obra arquitectònica. 

Durant aquest any des de Reus Promoció s’han proposat iniciatives amb vocació de continuïtat i perspectiva de futur, així doncs s’ha reforçat l’explicació de la figura de Domènech I Montaner a la ja consolidada Ruta del modernisme, s’ha digitalitzat la visita i s’han creat noves visites familiars al Pere Mata que s’uneixen a la visita teatralitzada i àudio guiada.

També és important destacar les dues millores experiencials que s’han incorporat:

  • El nou espai immersiu que precedeix la visita al Pavelló dels distingits de l’Institut Pere Mata, un espai que utilitzant les tecnologies més avançades  ens aporta informació de la història d’aquest emblemàtic edifici.
     
  • La maqueta del projecte original del Pere Mata que ens mostra com era el projecte que l’arquitecte va imaginar.

Per la regidora Noemí Llauradó, “no cal dir que l’any Domènech i Montaner  a Reus ha acomplert l’objectiu donar a conèixer cadascuna de les facetes del personatge a través d’un programa extens d’activitats adreçades a tots els públics. La commemoració ens serveix per a situar l’arquitecte definitivament en el lloc que li pertoca com a pare del Modernisme català i a situar Reus com una de les principals ciutats modernistes de Catalunya, entre un públic de proximitat però, també, entre segments internacionals, bàsicament el francès”.

Durant l’any s’han ofert tot tipus d’activitats, entre les quals destaca la festa de recreació històrica “Reus 1900. Festa Modernista”, que va tenir lloc el mes d’abril, impulsada per Casa Navàs i l’Agència Reus Promoció, amb el suport d’entitats i empreses de la ciutat. 

La Casa Navàs, justament, ha impulsat també diverses activitats per sumar-se a la commemoració, amb una programació molt transversal, amb visites teatralitzades o visites extraordinàries, com la dirigida per la companyia de dansa Indra Dance Company.

L’Any Domènech i Muntaner també ha permes l’obertura d’un espai emblemàtic, com és la Casa Gasull, normalment tancada al públic, o poder veure les obres arquitectòniques de Domènech i Montaner des d’un punt de visita diferent amb el concert d’Ernest Crusats a l’Institut Pere Mata en el marc del Festival de les Roses.

Finalment, destacar entre la gran quantitat d’exposicions, presentacions de llibres i activitats dutes a terme, el Congrés Lluís Domènech i Montaner. : El Congrés va ser organitzat per l’Ajuntament de Canet, el Centre d’Estudis Lluís Domènech i Montaner i l’Ajuntament de Reus. Aquest va tenir tres sessions. El tancament es va dur a terme al Círcol de Reus. Hi van ser presents més de 40 especialistes en el món de Domènech i Montaner i les places per les tres sessions es van exhaurir.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.