Intervenció artística a la casa on va nèixer el poeta Gabriel Ferrater

Reus commemora el centenari del naixement de Gabriel Ferrater amb una intervenció artística a la casa on va néixer el 20 de maig de 1922. Així doncs, demà divendres 20 de maig farà 100 anys que el poeta Gabriel Ferrrater i Soler naixia al raval de Santa Anna 78-80, cantonada amb la plaça de Catalunya, a la casa on s’havien instal·lat els seus pares Ricard Ferraté Gili i Amàlia Soler Rosselló just en casar-se. Hi van viure poc temps perquè es van traslladar al número 13 del mateix raval (ja identificada amb una placa de pedra) poc després de néixer, i és on van seguir vivint mentre van ser a Reus. Gabriel va ser el primer dels tres fills que va tenir la parella.

Tal i com recull el llibre publicat recentment per l’Ajuntament de Reus “Gabriel Ferrater: Reus, 1922-Sant Cugat del Vallès, 1972”, «els Ferraté procedien d’una família benestant reusenca. La fortuna venia de l’avi de Gabriel Ferrater, d’ofici boter, amb prou visió i empenta per construir un magatzem i dedicar-se a l’exportació de vins».

Casa seva va ser el primer espai d’aprenentatge, especialment a la nodrida biblioteca que els seus pares vetllaven per tenir actualitzada amb les publicacions del país i de l’estranger, un fet altament singular en aquell temps.

Una intervenció artística de Salvador Juanpere
La casa natal, quedarà identificada amb una intervenció artística de l’escultor Salvador Juanpere, nascut a Vilaplana i resident actualment a Sant Cugat, inspirada en el poema «Tres llimones» de Gabriel Ferrater, recollit a les “Dones i els dies”. El mateix escultor en farà una breu explicació en el decurs de l’acte.

La glossa “Plaques de pedra que honoren i diuen” anirà a càrrec de Josep Murgades, catedràtic emèrit de Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona i un dels primers alumnes de Gabriel Ferrater a la Universitat Autònoma de Catalunya i finalment hi haurà una breu lectura de  poemes, entre ells  «Tres llimones», a càrrec dels alumnes de 1er del BAT escènic de l’Institut Gabriel Ferrater participants al projecte PARADIGMES amb Iban Beltran.

L’acte està convocat conjuntament per l’alcalde Carles Pellicer i el Regidor de Cultura i Política Lingüística, Daniel Recasens, i és un dels actes centrals a la ciutat de l’Any Ferrater. Es preveu que hi assisteixi una filla de la seva germana Amàlia, Anna Barlow.

4/5 - (1 vote)

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.