La 30a onada del Radar Cambra constata un canvi de tendència

La 30a onada del Radar Cambra Reus, que impulsa la Cambra de Comerç de Reus, la regidoria d’Empresa i Ocupació de l’Ajuntament de Reus i el Gabinet Ceres, i que correspon al segon trimestre del 2021, ha constatat, a partir de les respostes dels panelistes, un important i evident canvi de tendència en positiu respecte de la situació econòmica actual i les expectatives de futur.

De l’anàlisi de les dades del radar, es desprèn que l’Índex de Confiança Empresarial, la mitjana de la situació econòmica i les expectatives, s’ha incrementat en referència a la darrera onada, que era del 3’9%, situant-se ara mateix en el 16’7%, una xifra que ens porta als nivells del primer trimestre del 2017, tal com ha indicat Hildebrant Salvat, responsable tècnic del Gabinet Ceres.

En aquest sentit, les empreses consultades per la Cambra consideren que la situació és molt millor que només tres mesos enrere, entre altres temes per l’avançament de la campanya vacunació anti-Covid, i per l’arribada de la campanya d’estiu, sobretot en el sector del comerç i el servei. De fet, del 41% dels enquestats que consideraven la situació com a dolenta fa tres mesos, ara aquesta xifra se situa només en el 17%, el mateix percentatge dels que consideren la situació com a bona. Però on es nota millor el canvi de tendència ha estat en les expectatives a un any vista on només el 13% dels enquestats consideren que serà dolent o pitjor. La resta, el 77% consideren que serà millor i el 7% molt millor, en total un 84% dels enquestats.

Entre altres dades, el Radar Cambra recull que respecte l’any passat el 70% dels enquestats consideren la situació de la seva empresa millor o molt millor i només el 6% pitjor i molt pitjor.

Jordi Just, president de la Cambra de Comerç de Reus, ha afirmat en la presentació del Radar Cambra que “la situació econòmica i la percepció que en tenim és evident que és molt més positiva perquè comencem a veure el final del túnel de la pandèmia”. Per aquest motiu, ha fet una crida a totes les empreses a continuar demanant als treballadors que es vacunin, ja que l’èxit de la vacunació ha estat clau per entendre aquesta millora de la situació econòmica.

També el regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Reus, Carles Prats, s’ha felicitat per aquesta situació i per les expectatives de millora de cara al futur més immediat. “Des de l’Ajuntament de Reus estem fent la feina a través del desenvolupament del Pla de Reactivació Econòmica que permet crear nous llocs de treball i continuar amb el suport a l’emprenedoria amb diverses iniciatives”, ha dit durant la roda de premsa on també ha posat en valor l’esforç de les empreses en paral·lel al suport de les administracions a la seva activitat.

Reforma horària
En aquesta consulta, el Radar Cambra també ha preguntat als seus membres sobre la reforma horària, un tema recurrent però que fins ara no s’acaba de posar mai damunt de la taula de forma seriosa. De l’anàlisi dels resultats es desprèn que el 50% dels empresaris reconeixen que els horaris de la seva empresa han estat pactats amb els treballadors, superant amb escreix la imposició de l’horari per part de l’empresa (37%).

Del total dels consultats, el 57% es mostren a favor d’una reforma horària que afavoreixi una millor conciliació familiar i el 66% consideren positiva i factible la implementació d’una formada diferent a l’estiu respecte la resta de l’any. Més de la meitat (56%) consideren que estan disposats a implantar un horari de treball europeu (de 9 a 17h amb una petita pausa per dinar), un horari que afavoriria la carrera professional de les dones, la millor educació dels fills i la productivitat laboral, entre altres. Respecte a aquesta qüestió, el president Jordi Just ha dit que “no és només un tema de mentalitat europea, és també per millorar l’eficiència i la competitivitat de moltes empreses aplicant aquest horari”. També Carles Prats considera que la reforma horària “és un repte per les empreses que cal que afrontin”, i s’ha mostrat disposat a col·laborar en la difusió dels beneficis de l’horari europeu.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.