La Biblioteca Central Xavier Amorós inicia «La biblioteca de les coses»

La Biblioteca Central Xavier Amorós inicia «La biblioteca de les coses»

Les Biblioteques Municipals de Reus encenten les activitats programades al cicle “La biblioteca de les coses” emmarcat en el programa Biblioteques sese fronteres compromeses per un món més just, una iniciativa del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya, que va néixer l’any 2017.

El seu objectiu és apropar al públic de les biblioteques de Catalunya el coneixement i la comprensió davant de les situacions de vulneració de drets humans, i facilitar els recursos per l’acció, contribuint així a la construcció d’una ciutadania global transformadora. L’edició 2021 està dedicada a les economies transformadores.

Daniel Recasens, regidor de Cultura i Política Lingüística, ha explicat que “les Biblioteques Municipals de Reus han estat i són sensibles als valors de solidaritat i cooperació des de fa diversos anys acollint fons i activitats d’aquesta temàtica. Creiem que amb l’adhesió a aquest programa es fa més visible el treball que es fa en aquesta línia i, a més, podrem gaudir de diversos recursos, com lots de llibres i diverses activitats”.

La presentació d’aquest compromís servirà per tancar el cicle «Fem consciència» que ha portat a parlar dels 17 ODS i de l’Agenda 2030 a través de les ressenyes bibliogràfiques, els contes, els clubs de lectura i l’acció ALTA VEU a diferents escoles de Reus durant els mesos de gener i febrer de 2021.

Activitats previstes

Les activitats proposades conjuntament pel Servei de Biblioteques i l’Agència Catalana de Cooperació són les següents:

 • 22/2 Les ressenyes que cada dilluns es pengen al web seran sobre la temàtica de les Economies transformadores
 • 24/2 El conte que s’emet cada dimecres serà «Amb gust de cafè» de Carles Cuberes. Un recurs del Servei de Biblioteques consistent en la narració de diferents contes que tenen en comú el cafè i el comerç  just

Durant tota la setmana es podrà visitar l’exposició virtual «Connecta’t amb les Economies transformadores» a l’enllaç biblioteques.reus.cat

La Biblioteca de les coses

El compromís de les BMR és el de passar a l’acció en matèria de sostenibilitat i per això posa en funcionament en el marc de les Biblioteques sense fronteres una iniciativa d’economia col·laborativa, circular i sostenible.

La Biblioteca de les coses és un Banc de Recursos que proporciona accés temporal a objectes perquè una persona pugui endur-se’l per un temps curt, utilitzar-lo i retornar-lo.

Les biblioteques sempre han sigut centres públics dedicats a compartir objectes, principalment llibres, però també ofereixen contingut audiovisual, espais i aparells. Tenen experiència i capacitat en la logística de compartir recursos entre moltes persones.  Aquesta ampliació d’oferta es farà progressivament, començant amb objectes que combinen bé amb altres materials i serveis que ja s’estan oferint  des de les biblioteques.

La Biblioteca de les coses s’anirà materialitzant en diferents fases. La primera és una crida a la ciutadania per a recollir objectes en bon estat que permetin recuperar documents en tecnologies que han estat superades.

Així que es consolidi l’experiència de préstec d’objectes, es podrà ampliar  a objectes d’altres àmbits que els usuaris puguin prestar per un període concret. De moment es proposen recollir amb l’ajut de la ciutadania i la Deixalleria de Reus els següents objectes:

 • Reproductor de cassettes
 • Reproductor de CD
 • Reproductor de vídeos BETA
 • Reproductor de vídeos VHS
 • Reproductor de DVD- Blue Ray
 • Reproductor Súper 8
 • Projector de diapositives
 • Projector de transparències
 • Projector de cossos opacs

Les persones que en vulguin fer-ne  donació a la BC Xavier Amorós, han de verificar que l’aparell funciona correctament i fer un correu a info.biblioteques@reus.cat

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.