La campanya “Parla’m en català” creix i es difon per mitjà del comerç

La campanya “Parla’m en català” creix i es difon per mitjà del comerç

El gener de 2020 el Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l’Àrea de Reus Miquel Ventura va presentar la campanya “Parla’m en català” a fi de sensibilitzar la població catalanoparlant que no és necessari canviar de llengua quan s’adrecin a persones que creuen que no el parlen o que no són d’aquí. També pretenia animar els que l’entenen o l’estan aprenent a demanar als catalanoparlants que els parlin en català. 

El CNL proposa que els catalanoparlants s’adrecin d’entrada en català a tothom, fins i tot als que parlin en una altra llengua, mentre no manifestin que no entenen el català. D’aquesta manera es facilita a les persones que el volen aprendre ocasions per posar-lo en pràctica, no s’oculta davant qui sembla que no és d’aquí  i s’aconsegueix que el català continuï sent la llengua parlada en un nombre elevat d’interaccions comunicatives a casa nostra.

Per això va crear quatre cartells i quatre vídeos que es van difondre per Canal Reus TV, ràdios locals  i per les xarxes socials del CNL protagonitzats per quatre alumnes estrangers del CNL que explicaven  els motius pels quals demanaven que els seus interlocutors es mantinguessin parlant en català quan conversin amb ells. Són Valens Niyitegeka, de Ruanda; Masoomeh Pooladi, de l’Iran; Khatuna Tsanava, de Geòrgia, i Brayan Quilindo, de Colòmbia.         

Els vídeos i les fotografies van anar a càrrec de l’alumnat de la Casa d’Oficis de Creació i producció audiovisual que organitza Mas Carandell.

Represa el 2021

Des del gener de 2021 la campanya s’ha reprès i amb la complicitat i suport de la Regidoria de Cultura i Política Lingüística de Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus s’han instal·lat els cartells en diferents edificis municipals: OAC, OME, Hisenda, Mas Carandell, Biblioteca Xavier Amorós, Biblioteca Pere Anguera, Cultura (Casa Rull) i també als sis centres cívics de la ciutat.

També  s’estan organitzant unes sessions de sensibilització per als conserges i el personal que fa atenció al públic de l’Ajuntament de Reus, com ha avançat Daniel Recasens, regidor de Cultura i Política Lingüística i president del CNL en roda de premsa.

Àmbit comercial

Dins de les accions de sensibilització del Pla Ofercat, fruit de l’estudi Ofercat Reus presentat al novembre,  i d’acord amb propostes treballades a amb els agents econòmics de la ciutat, aquests s’han compromès a exposar des del març els cartells de la campanya als seus establiments de manera rotatòria, a fer-ne fotografies i a difondre-les mitjançant les seves xarxes socials i les del CNL i l’Ajuntament: Cambra de Comerç, Unió de Botiguers, Mercats Municipals, Comerç Solidari de Reus, Passeig Comercial el Pallol, Centre Comercial la Fira i la recentment creada Associació de Comerciants i Professionals Reus Nord.

Cal tenir en compte que l’estudi Ofercat  a Reus revela que l’índex de llengua d’inici al comerç de Reus és  68 però que si el client es manté parlant en català l’índex de la llengua d’adequació puja 14 punts, fins a un índex de 82. I concretament en el sector de la restauració l’índex passa de 31 a 50, amb 19 punts de diferència.

A més, es demanarà de nou als mitjans col·laboradors que tornin a emetre els espots i les falques de la campanya.

Segona fase de la campanya: nous testimonis

Gràcies a una nova col·laboració entre el CNL i  la Casa d’Oficis de Mas Carandell serà possible dur a terme  una segona fase de la campanya amb  cartells, falques i vídeos protagonitzats per quatre nous testimonis.

Durant el març s’han seleccionat els candidats, alumnes dels cursos del CNL, i se’ls farà les fotos i s’enregistrarà el so.

Es tracta d’una alumna de les Canàries, que alhora ho és de la Casa d’Oficis, una de Colòmbia, una de Polònia i un del Marroc, que també participa en el Voluntariat per la llengua.

Aquest mes també s’han fet dues sessions informatives i de sensibilització tant als joves de la Casa d’oficis  de Creació i producció audiovisuals com als del la de Videojocs, a fi que coneguin què és el CNL i els serveis que ofereix i per què impulsa la campanya “Parla’m en català”.

A l’abril s’enregistraran els vídeos en quatre nous escenaris. La previsió és que al juliol l’alumnat de la  Casa d’Oficis de Creació i producció audiovisuals enllesteixin els treballs i que els nous testimonis es puguin presentar a la tardor.

Dades

Cal recordar que al Camp de Tarragona un 94,4% de la població entén el català, i un 82,4 % el sap parlar, segons les dades de l’Enquesta d’Usos Lingüístics de la Població (EULP) 2018 que la Direcció General de Política Lingüística ha presentat recentment.

A més, hi ha moltes persones que n’estan aprenent: durant l’any 2019 al Baix Camp i al Priorat hi ha hagut 1.475 inscripcions als cursos d’acolliment de català del CNL , i el 2020, malgrat la pandèmia, 1.236.

Per tant, en poques ocasions els catalanoparlants trobaran interlocutors que no els comprenguin.

L’EULP 2018 també revela que al Camp de Tarragona la llengua habitual dels seus habitants és en un 40% el català, en un  7,5 % el català i el castellà; en un 41% el castellà, en un 5,9 altres llengües i en un 4,2% altres combinacions.

En aquestes comarques hi ha un 27,9% de la població que declara que inicia sempre les converses en català; un 27,3% que les inicia en català sovint, un 17,4% que les comença poques vegades en català i només un 7,9 % que no les inicien mai en català.

Ara bé, del total de persones que comencen les converses en català, només un 13,4% continua en aquesta llengua si la resposta és en castellà, mentre que en un 77,1% la continua en castellà.

La campanya “Parla’m en català”, per tant, pretén fer augmentar el nombre de converses que s’inicien en català, per una banda, i per l’altra fer créixer les que continuen en català encara que la resposta sigui en castellà, ja que com hem dit un 94,4% de la població que viu al Camp de Tarragona entén el català.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.