La Casa Navàs recuperarà el seu aspecte original

La Casa Navàs de Reus reconstruirà l’antiga torratxa destruïda per l’impacte d’una bomba de la Guerra Civil l’any 1938. Amb aquesta restitució, la façana de la casa recuperarà l’aspecte original projectat per Lluís Domènech i Montaner a principis del segle XX. L’obra suposa el pas definitiu perquè la Casa Navàs llueixi tant per dins com per fora tal com va ser concebuda i es reafirmi com una peça única del modernisme europeu. El projecte de reconstrucció de la torratxa ha estat dissenyat pels arquitectes Joan Tous i Pau Jansà, i el conservador-restaurador Pau Arroyo, i anirà a càrrec de la constructora de la Selva del Camp Constècnia. L’objectiu és que estigui acabada abans de la Setmana Santa del 2025.

Després de la restitució del capcer, la propietat de la Casa Navàs ha volgut materialitzar la reconstrucció definitiva de la façana i aixecar de nou la singular torratxa que presidia la cantonada de l’immoble abans de la guerra. A partir d’ara, doncs, la casa no només tindrà l’aspecte interior original dissenyat per Domènech i Montaner, sinó també l’exterior que fins ara evocava un edifici inacabat.
Entre els anys 2022 i 2023, els arquitectes Joan Tous i Pau Jansà, i el conservador-restaurador Pau Arroyo —el mateix equip que es va fer càrrec del capcer— van desenvolupar el projecte de reconstrucció de la torratxa. Per ser el màxim fidels possibles al projecte original, Arroyo va realitzar un laboriós estudi a partir de la documentació fotogràfica i gràfica localitzada, dels fragments conservats a la Casa Navàs o en d’altres indrets, i d’altres edificis de Domènech i Montaner.

A mitjan 2023, la Comissió Territorial de Patrimoni Cultural del Camp de Tarragona de la Generalitat va donar el vistiplau a la intervenció proposada, un pas imprescindible perquè la Casa Navàs està catalogada com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). A partir d’aquell
moment es va iniciar el procés de selecció de l’empresa que s’havia d’encarregar de la reconstrucció i, finalment, l’escollida va ser la selvatana Constècnia. Segons el calendari previst, entre els mesos de juny i desembre d’enguany es construirà la rèplica de la torratxa al taller i, a principis de gener del 2025, es començarà a col·locar sobre la Casa Navàs. La totalitat de les obres estan finançades pel grup empresarial Masergrup i l’objectiu és que es pugui inaugurar abans del període de Setmana Santa.
El procés de col·locació de la torratxa no interferirà en cap moment les visites i les activitats programades a l’interior de la Casa Navàs, les quals es podran desenvolupar amb tota normalitat.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.