La Festa Major de Sant Pere ja té cartell i programa d’actes

Festa Major de Sant Pere

La Festa Major de Sant Pere tindrà una cinquantena d’actes i un cartell fet pels alumnes de l’Escola d’Art i Disseny de Reus

L’Ajuntament de Reus ha anunciat aquest matí el programa d’actes de la Festa Major de Sant Pere 2020 que comptarà amb una cinquantena d’actes que s’han adaptat a la situació actual i per preservar la seguretat i la salut de les persones. També s’ha presentat el cartell que acompanyarà la festa i q ue han realitzat els alumnes de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona a Reus, Àlex Roch i Marc Mañé.

La voluntat de l’Ajuntament ha estat sempre, segons ha explicat el regidor de Cultura i Política Lingüística, Daniel Recasens, que “la ciutadania pogués viure la Festa Major de Sant Pere, també enguany, malgrat que hem hagut d’adaptar la celebració a la normativa de salut existent”.

D’aquesta manera i amb l’objectiu que els actes arribin al major nombre de persones que sigui possible tant les xarxes socials de @ReusCultura com també Canal Reus TV tindran un paper important en el programa i és que aproparan els actes a la ciutadania a través de diferents retransmissions. El regidor ha explicat que “aquest any les xarxes s’han convertit en un element cohesionador i participatiu de la Festa Major i seran la nostra eina per arribar a tothom i perquè la ciutadania gaudeixi de la Festa Major des de casa seva”.

En aquesta línia s’ha escollit el campanar com al principal element de la ciutat, que es veu des de qualsevol punt del terme, i s’ha convertit en l’eina que farà pensar que és Festa Major per la qual cosa s’ha programat des del 23 de juny fins al 29 de juny, un espectacle de llum i so que es repetirà cada dia a les 22:30 h i que s’ha batejat com “Il·luminem la festa major”.

Des de l’Institut Municipal Reus Cultura, organitzador i coordinador de tota la programació de la Festa Major, s’ha volgut perfilar un programa amb una sèrie d’actes que mantindran fins a un cert punt l’essència d’aquelles activitats més solemnes i que formen part de la celebració, això sí repensats per tal que no es posi en perill ni la salut ni la seguretat de les persones. En aquest sentit destaquen, en primer lloc, el Pregó de Festa Major, que anirà a càrrec de la periodista Coia Ballester, i que es farà el dia 24 a partir de les 20:00 h, però que es podrà veure únicament a través de les xarxes socials i de Canal Reus TV.

L’Ofici de Completes, que es farà el dia 28 al vespre, no es veurà gaire alterat, ja que és una celebració, que inclou l’acte tradicional de les Tres Claus, que ja s’ha desenvolupat cada any totalment a l’interior de l’Església Prioral de Sant Pere. Òbviament la festa que l’acompanya serà totalment diferent ja que no hi haurà el Seguici Festiu ni tota l’activitat que acompanya l’acte, amb l’anada i la tornada de Completes.

En tercer lloc, cal remarcar la Professó de Sant Pere del dia 29 que també es retransmetrà telemàticament i que adaptarà el seu format com a fet excepcional únicament a l’interior del temple religiós. Recasens ha explicat que “hem volgut conservar el ritual que es realitza quan la imatge de Sant Pere surt de l’arca on es guarda tot l’any el dia de Completes, i també l’endemà, quan una vegada acabada la professó, hi torna a entrar ja que pensem que aquest ritual forma part dels actes essencials de la nostra festa”.

Des de l’organització s’ha volgut que el seguici festiu hi sigui present d’una manera simbòlica a través de l’acompanyament musical de l’orgue i una formació de música tradicional. En aquest sentit, s’estrenarà una suite, obra d’Albert Galcerà, amb fragments de melodies del Seguici.

Conscients que les revetlles són importants també perquè la població senti la festa s’ha coordinat amb La Nova Ràdio retransmissions de músiques de revetlla tant la nit del 23 de juny, revetlla de Sant Joan, com la del 28 de juny, revetlla de Sant Pere.

Del programa de la festa en destaquen també els espectacles infantils, que es podran veure a través de les xarxes i per Canal Reus TV.

Un dels actes que s’ha replantejat i que s’està perfilant és la competició dels Cóssos amb l’objectiu que les entitats del seguici competeixin entre elles a través d’un concurs en línia que demostrarà les dots físiques i també, en aquesta ocasió, el coneixement de cultura general dels participants. Serà el novè torneig de jocs tradicionals i es farà el divendres 26 de juny, a partir de les 19:00 h, a les xarxes socials de @ReusCultura.

Per acabar, destacar que alguns dels actes nascuts amb el Reus@Casa s’han inclòs al programa de Sant Pere amb la voluntat de fer participar a la gent i després gaudir-ne conjuntament. Així, per exemple, es podrà veure una proposta del programa GastroCultura amb la qual Mariona Quadrada ensenyarà a fer Bou i Arròs.

La voluntat que sigui una Festa Major igualment participativa tot i l’excepcionalitat es pot veure en el fet que el programa d’activitats està carregat de propostes de participació que es fan a través de les xarxes, com la d’engalanar els balcons per tal de vestir la ciutat de festa major, l’elaboració de canonades, el concert de Música als Balcons o la participació en un muntatge amb una de les músiques més populars de la festa, la “Cúmbia de la Festa Major”.

Daniel Recasens, que reconeix que “serà un Sant Pere diferent, matisat i repensat”, vol remarcar que “malgrat que serà una Festa Major sense Tronada i sense Seguici, fem que no sigui una renúncia sinó el mèrit de saber-nos responsables, de saber esperar el moment adequat per assaltar, de nou, la ciutat amb les danses, els esclats i tota la música”.

El cartell

El cartell que acompanyarà la Festa Major de Sant Pere 2020 ha estat fruit d’un encàrrec de l’Institut Municipal Reus Cultura a l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona a Reus. És obra d’Àlex Roch i Marc Mañé.

Des del centre educatiu expliquen que ara fa 40 anys naixia l’Escola Taller d’Art de Reus al carrer del Vent 6, que ha esdevingut amb els anys l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Reus, amb la voluntat de contribuir a l’enriquiment cultural del seu entorn immediat. Amb l’afany de continuar essent un referent cultural i artístic a la ciutat han entomat, tal com expliquen, amb moltíssima il·lusió l’encàrrec de realitzar un producte de disseny molt compromès, el cartell més important de l’any a la nostra ciutat, el cartell de la Festa Major de Sant Pere 2020.

“Sabem que serà una festa que passarà a la història de la ciutat”, comenten des del centre. “Esperem de tot cor que el cartell que avui presentem ens ajudi a entendre que malgrat tot, TOT ANIRÀ BÉ, i ens deixi la imatge més amable possible d’una festa que malgrat que aquest any serà atípica, la viurem en silenci però amb orgull”.

El cartell de Sant Pere d’aquest any l’han creat dos alumnes, del cicle formatiu de grau superior de la nostra escola anomenat Infografia 3D. El Marc Mañé i l’Àlex Roch van decidir donar tot el protagonisme als gegants de Reus, tant estimats pels nens i nenes tant de Reus com dels pobles del voltant, modelant-los en 3D, caracteritzant-los en els seus atributs, colors i formes i per l’excepcionalitat del moment posant-los a casa.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.