L’Ajuntament de Reus, amb el Dia Mundial del Medi Ambient

L'Ajuntament de Reus, amb el Dia Mundial del Medi Ambient

Sota el lema ‘És l’hora de la natura’ el consistori repassa les actuacions realitzades en l’àmbit mediambiental en el Dia Mundial del Medi Ambient

Coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, que se celebra aquest divendres, 5 de juny, l’Ajuntament de Reus, a través la regidoria de Recursos Humans i Medi Ambient, fa balanç de les polítiques municipals que aposten pel foment i la pedagogia per la cura del Medi Ambient. Un compromís ratificat institucionalment assumint com a propis els Objectius de Desenvolupame nt Sostenible de l’ONU. En aquest primer any de mandat, l’Ajuntament fa un balanç positiu amb mesures que han permès avançar especialment en els àmbits de l’energia verda i la gestió dels residus.

Gràcies a un acord amb l’empresa de subministrament elèctric, l’Ajuntament ha acordat que tota l’energia que consumirà el 2020 prové de fonts renovables; i per acord de ple oferirà bonificacions fiscals per aquells immobles amb instal·lacions solars fotovoltaiques en règim d’autoconsum i fomentar així l’energia verda en l’àmbit domèstic. El consistori aposta per les energies renovables: mitjançant 7 plaques fotovoltàiques genera energia no contaminant equivalent a un centenar de llars i que ha acordat.

En l’àmbit dels residus, gràcies a les campanyes de sensibilització i informació mitjançant educadors i inspectors a peu de carrer i els comerços, la ciutat ha millora els índexs de recollida selectiva, incrementant en 1,42 punts el que portem d’any respecte a l’anterior i situant en un 23,46% la recollida selectiva a la ciutat respecte al total. En l’àmbit de la sensibilització en relació a la gestió dels residus, s’ha presentat a la Unió Europea el “Projecte pilot per a la implementació d’un sistema de gestió de residus integral, basat en tecnologies innovadores en el municipi de Reus”

Aquest Dia Mundial del Medi Ambient, amb el lema ‘És l’hora de la natura’, l’Ajuntament de Reus convida a la ciutadania a reflexionar i prendre consciència sobre la importància d’avançar cap a un Reus Sostenible

La relació d’actuacions realitzades en l’àmbit mediambiental és la següent:

  • Augment pressupostari: Dotació de 80.000 euros per fer un salt qualitatiu en les accions que porta a terme, amb l’objectiu de conscienciar la ciutadania de la importància de conservar i protegir el medi ambient mitjançant la transmissió de coneixements, cerca de solucions i canvi d’actituds i hàbits per d’altres de més sostenibles.
  • Compromís amb l’ONU: Acord de ple amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU. Es van editar 2.000 exemplars d’un calendari convidant a la ciutadania a reflexionar sobre les accions que individualment o col·lectivament es poden emprendre per avançar cap a una societat més sostenible.
  • Aposta per l’estalvi energètic i l’energia renovable: L’Ajuntament obté d’energia elèctrica fotovoltaica l’equivalent a 117 llars a partir de 7 plaques ubicades a la ciutat. Igualment, ha certificat amb l’empresa que subministra la llum d’edificis municipals i enllumenat públic que el 100% de l’energia a consumir aquest 2020 procedeixi exclusivament de fonts renovables, i estalviar així al 100% les emissions de CO2. Es calcula que al 2019 va ser d’unes 3.600 tones de CO2.
  • Bonificacions per l’energia verda: El ple de l’Ajuntament va aprovar modificar l’ordenança fiscal que regula l’Impost de Béns Immobles per oferir bonificacions d’entre un 30% i un 50% de la quota íntegra de l’impost durant dos anys consecutius per aquells immobles amb instal·lacions solars fotovoltaiques en règim d’autoconsum i fomentar així l’energia verda en l’àmbit domèstic.
  • Aigüats: L’Ajuntament de Reus també ha fet front als efectes del temporal d’octubre de 2019 amb l’arranjament dels camins del terme municipal que van quedar afectats a causa de les intenses pluges, per un import de gairebé 30 mil euros.
  • Emergència sanitària: S’ha dut a terme la campanya de sensibilització “Mantinguem la ciutat neta. La teva ajuda és molt important” amb un seguit de recomanacions i serveis mínims.
  • Reducció de residus i millora del reciclatge: Durant l’emergència sanitària, Reus va reduït un 8% la generació de deixalles a causa del confinament de la població i la paralització de l’activitat dels sectors del comerç i de la restauració. Reus millora els índexs de recollida selectiva, i aquest 2020 ja porta un increment d’1,42 punts respecte a l’any passat; i una millora de 3,18 punts respecte a 2018. La recollida selectiva representa un 23,46% del total (deixalleries a banda). Unes dades positives gràcies a accions com les campanyes de sensibilització i informació a xarxes i la presència d’educadors i inspectors ambientals al carrer i als comerços.
  • Projecte europeu: L’Ajuntament ha presentat a la Unió Europea el “Projecte pilot per a la implementació d’un sistema de gestió de residus integral, basat en tecnologies innovadores en el municipi de Reus” amb un pressupost de 2.282.075,46 euros; i petició de cofinançament a Europa del 50%, a través del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020. El projecte preveu l’adopció d’un sistema d’identificació d’usuaris dels contenidors i la possible instal·lació d’illes de contenidors emergents en el nucli antic de la ciutat.
  • La cura d’animals abandonats: Pel que fa al servei de recollida, acollida i manteniment d’animals abandonats, ferits i morts l’Ajuntament de Reus ha licitat el nou contracte amb l’objectiu de renovar el servei i fomentar l’adopció. Com a novetat, l’empresa adjudicatària haurà de tenir actualitzada la informació del registre d’animals en procés d’adopció i fer-ne difusió a través d’una pàgina web i de les xarxes socials.
Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.