La seu de l’Arxiu de Reus celebra 10 anys

La seu de l'Arxiu de Reus celebra 10 anys en la Setmana Internacional dels Arxius

Reus celebra la Setmana Internacional dels Arxius commemorant el 10è aniversari de les actuals instal·lacions amb activitats per tots els públics

El 5 de juny de l’any 2010, el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, juntament amb l’alcalde de Reus i el vicepresident del Consell Comarcal, van inaugurar la nova seu de l’Arxiu Municipal de Reus i de l’Arxiu Comarcal del Baix Camp, situat al carrer de Sant Antoni Maria Claret 3. Tot just avui fa 10 anys.

Unes instal·lacions que des de llavors permeten desenvolupar les funcions d’ambdós arxius: gestionar, conservar i divulgar la documentació municipal, comarcal i de les persones i entitats que n’hi fan cessió. I que han permès consolidar el paper de l’Arxiu Municipal com a institució de referència per al coneixement de la història de la ciutat, a través del foment de recerques sobre temes molt diversos, a través de l’organització d’activitats, conferències, jornades i exposicions de producció pròpia i a través de la continuada col·laboració amb especialistes, ciutadania, entitats i institucions per a la recerca i difusió del patrimoni històric, amb una visió participativa i democràtica de la construcció de la memòria col·lectiva.

Les noves instal·lacions van significar també la creació d’un equipament cultural al barri d’Horts Miró, que dinamitza la zona sense deixar d’estar a pocs minuts del centre de la ciutat.

Setmana Internacional dels Arxius

Com cada any, l’Arxiu Municipal de Reus i l’Arxiu Comarcal del Baix Camp participen en la celebració de la Setmana Internacional dels Arxius amb un seguit d’activitats que enllacen directament amb diverses de les funcions dels arxius i que permeten mostrar a la llum els resultats d’algunes de les seves línies de treball, tant pel que fa a creació, conservació i restauració de documents com a divulgació del seu valor patrimonial i a difusió històrica.

Avui, just el dia en què es compleixen 10 anys de la inauguració d’aquestes instal·lacions, la regidora  de Participació, Bon Govern i Serveis Generals, presenta a les xarxes socials corporatives – a través d’un vídeo – l’intens programa que s’ha preparat per commemorar aquestes dates tan assenyalades.

Avui també es posa en funcionament un perfil de Twitter propi de l’Arxiu Municipal de Reus, @ReusArxiu, a través del qual a partir d’ara es donaran a conèixer totes aquelles notícies que tinguin l’Arxiu com a protagonista, aquelles que parlin de les tasques que duu a terme (tant en l’àmbit de la gestió documental com dels actes de difusió del patrimoni documental) i també totes aquelles novetats relacionades amb l’àmbit arxivístic.

Dilluns 8 de juny

S’iniciarà la Setmana Internacional dels Arxius de manera virtual, a través de les xarxes, on s’emetrà un vídeo commemoratiu d’aquests 10 anys d’activitat a les noves instal·lacions.

A 2/4 de 7 de la tarda, l’arxiver Aniol Maria presentarà el projecte “Captura, anàlisi i visualització de #Covid19 a Reus”, tot posant l’èmfasi en el tractament de les dades de xarxes socials i la importància del punt de vista arxivístic en aquest procés. L’acte es podrà seguir presencialment a l’Arxiu amb aforament limitat, en streaming i es publicarà també a www.reus.cat/arxiu.

Dimarts 9 de juny, Dia Internacional dels Arxius

L’any 2004, en el Congrés Internacional d’Arxius, celebrat a Viena, es va adoptar una resolució unànime de tots els participants per la qual es va demanar a les Nacions Unides la creació d’un Dia Internacional dels Arxius. Així, des de l’any 2008, 60è aniversari de la fundació del Consell Internacional d’Arxius (CIA/ICA), el 9 de juny de 1948, els arxius de tot el món celebren la seva diada.

L’Arxiu Municipal de Reus també ha volgut participar en els actes que organitza la comissió d’organització del Dia Internacional dels Arxius de Catalunya, i ha aportat dos testimonis que són o han estat usuàries de l’Arxiu, en l’àmbit intern , des de dins de l’organització i l’altra en l’àmbit extern, aportant el testimoniatge de la donació d’un fons documental i els vincles que s’han creat amb l’Arxiu.

Una de les tasques que són objecte d’atenció dels arxivers és el de procurar que la documentació que custodien estigui en bon estat de conservació i per tal n’han de procurar llur preservació. Fruit d’un projecte iniciat ara ja dos anys, s’ha iniciat una línia d’actuació que vol centrar-se en la restauració d’aquells documents que més ho necessitin. Com a resultat de la darrera intervenció en aquest àmbit de la restauració i conservació de patrimoni documental de la ciutat, es presenten alguns dels documents objecte d’aquesta última actuació: concretament, el Manual notarial de 1297 i el primer document on s’esmenta el nom de Reus.

En aquest marc, dimarts a 18.30 G de la tarda, Daniel Piñol, Dr. en Història i professor de Paleografia i Diplomàtica de la UB, especialista en  Història del notariat parlarà del manual restaurat a través de la conferència “El Reus medieval a través dels notaris: ell manual notarial de 1297”. L’acte es podrà seguir presencialment a l’Arxiu amb aforament limitat, en steaming i es publicarà també a www.reus.cat/arxiu.

Dimecres 10 de juny

A les 18:3 h, Eduard Juncosa, Dr. en Història i politòleg, parlarà de l’altre document restaurat. La seva conferència pren per títol: “[…] ipsam vilam que dicitur de Redis. El testimoni documental més antic del topònim Reus”. L’acte es transmetrà en steaming i es publicarà també a www.reus.cat/arxiu.

Dijous 11 de juny

Per saber on s’han restaurat aquests documents i quin ha estat el procés que s’ha seguit, es comptarà amb les intervencions virtuals de la directora del Centre de Restauració i Béns Mobles de Catalunya, Àngels Solé i la restauradora que ha dut a terme la intervenció, Anna Ferran. L’acte serà emès per les xarxes socials corporatives.

Si durant les primeres setmanes del confinament, des de l’Arxiu Municipal es van donar una sèrie de recomanacions i consells per organitzar el nostre arxiu digital, la tarda del dijous, a 18:30 h, Anna Ferran oferirà consells bàsics per tal de conservar la documentació d’arxius en paper. L’acte es podrà seguir presencialment a l’Arxiu amb aforament limitat, en streaming i es publicarà també a www.reus.cat/arxiu.

Divendres 12 de juny

La setmana finalitzarà amb una activitat destinada al públic infantil. Donar a conèixer l’Arxiu als nens i nenes de la ciutat i la comarca és fer pedagogia dels arxius des d’un bon inici, ja que aquests infants seran els seus futurs usuaris. A través d’un vídeo-projecció es presentarà el nou personatge infantil, Coia l’arxivera, que des d’ara, junt amb Pere l’arxiver, acompanyarà les visites guiades que s’ofereixen als xiquets i xiquetes.

Una Setmana Internacional dels Arxius plena d’actes relacionats amb bona part de funcions i tasques que duen a terme els arxius: tractament de la informació/documentació, preservació, conservació i difusió… i finalment accés, doncs totes aquestes activitats que s’ofereixen al llarg d’aquests dies seran accessibles a través de les xarxes i de la pàgina web de l’Arxiu www.reus.cat/arxiu.

Unes noves instal·lacions dissenyades per a arxiu

L’equipament inaugurat fa 10 anys compta amb 1.911 metres quadrats i amb una capacitat per instal·lar-hi 16.000 metres lineals de documentació, repartits en 13 dipòsits.

L’Arxiu, amb aquestes noves instal·lacions guanyava capacitat d’espai i qualitat per a desenvolupar la seva activitat: uns dipòsits adaptats amb totes les condicions mediambientals necessàries per respondre a les necessitats de conservació dels documents, amb uns armaris compactes que permetien arxivar la documentació optimitzant el màxim l’espai i garantint-ne la seva preservació.

Una Sala de treball,  –centre neuràlgic del treball intern– equipada i pensada per a dur-hi a terme les tasques de gestió documental i tractament de la documentació (classificació, descripció…) una sala de recepció del material que prové de l’exterior, un espai de desinfecció, sala de reunions, despatxos…

La Sala de treball passa a esdevenir l’espai interior on es planifiquen totes les tasques que s’han de dur a terme per a una gestió eficaç i eficient de la documentació.

La Sala de Consultes dona resposta a un dels grans objectius que caracteritzen als arxius, la de donar l’accés a la documentació – encara que avui en dia, amb una doble via, la presencial i la virtual-. Oberta a qualsevol ciutadà major de 16 anys, permet acollir amb les condicions de confort i seguretat als usuaris que volen accedir a la documentació física.

Tanmateix, un dels espais més significatius de les noves instal·lacions el constitueix la Sala d’actes, epicentre de la difusió, de la comunicació, i de la transmissió dels coneixements i dels resultats de les recerques, ja siguin fetes en l’àmbit estrictament municipal o d’arreu del nostre territori més proper. Una funció que anteriorment exercia la Sala del Castell i que des del 2010 s’ha traslladat també a la nova seu, tot aportant un focus d’activitat social i cultural al barri d’Horts Miró.

Donar a conèixer què són els arxius, què aporten, qui hi treballa, quines tasques realitzen és una de les activitats que comença en aquest espai: aquí, els diferents grups que visiten l’arxiu – infants o adults- escolten les primeres explicacions i a partir d’aquí inicien la visita als pisos superiors on podran conèixer de primera mà quins documents alberga aquesta instal·lació.

Les tasques de divulgació, però, no acaben aquí perquè l’Arxiu actua com a focus impulsor de recerca i divulgació de la història de la ciutat, junt amb persones expertes en història, geografia, antropologia i molts altres àmbits que permeten conèixer cada vegada millor la història i realitat de la ciutat, i junt amb la ciutadania, entitats i institucions que la protagonitzen. És per això que sovint aquesta sala acull activitats pròpies o en col·laboració que aporten llum sobre aspectes de la vida de la ciutat encara que no es basin en recerques realitzades amb documentació dels fons de l’Arxiu.

Balanç de 10 anys

Les noves instal·lacions han suposat un salt qualitatiu en tots els àmbits, en el sentit de garantir un bon estat de conservació de la documentació, millorar les condicions en la seva consulta, permetre desenvolupar el treball intern en millors condicions i realitzar activitats de divulgació del patrimoni documental de la ciutat i de la comarca així com esdevenir un espai de difusió del coneixement i la recerca. A tot això s’hi ha de sumar la voluntat de donar a conèixer l’Arxiu, tant a la canalla de la ciutat –a través de personatges com el Pere i la Coia- com als col·lectius més diversos –a través de xerrades explicatives, tallers i visites guiades.

L’any 2010 finalitzava amb unes xifres que rondaven les 17 visites entre escolars i col·lectius d’adults, 2 exposicions, 22 conferències i taules rodones, una publicació i una presentació d’un llibre. Un conjunt d’actes de difusió que mostrava ja el potencial que tindria el nou espai.

Al llarg d’aquests 10 anys el nombre d’activitats ha anat en augment i sobretot el nombre de visites d’estudiants, des de primària fins a grups d’universitaris. En aquest sentit, cal destacar també la relació de l’Arxiu amb la URV i el Centre de Recursos Pedagògics del Baix Camp, amb els quals es van establint vincles de col·laboració. Una mostra en són les Jornades d’Arxius que es duen a terme des de l’any 2016 – aquest any 2020 s’havia de celebrar la 5a edició-. Per tant, des de l’Arxiu també es va fent xarxa en el territori i col·laborant amb la dinamització d’aquest.

Els dos reptes principals que l’Arxiu Municipal de Reus de cara al futur és, d’una banda, la configuració de la gestió documental imprescindible en la nova administració electrònica. De l’altra, l’impuls a una construcció representativa de la memòria col·lectiva, que cada vegada recull més les aportacions socials al costat de la perspectiva institucional. Disposar d’unes bones instal·lacions ajuden i permeten fer-ho amb les millors garanties possibles.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.