L’Any Perucho arriba a les Biblioteques Municipals de Reus

L'Any Perucho arriba a les Biblioteques Municipals de Reus

Les Biblioteques Municipals de Reus celebren, conjuntament amb el Centre de Lectura de la ciutat, l’Any Perucho durant el mes d’octubre amb un programa conjunt d’activitats i la publicació a les xarxes de la bibliografia de l’autor disponible a la ciutat. La commemoració de l’Any Perucho s’ha hagut d’ajornar durant uns mesos a Reus a causa de la pandèmia i és per això que els actes es concentraran ara entre els mesos d’octubre i novembre. 

Daniel Recasens, regidor de Cultura i Política Lingüística de l’Ajuntament, manifesta que “commemorar l’Any Perucho precisament en un moment com aquest sembla ben bé fet a mida, perquè un món immers en una pandèmia que amaga les cares rere mascaretes i obliga a un distanciamet físic esgotador seria el marc perfecte per a un relat de gènere fantàstic, si no fos que és del tot real. Però, tampoc en aquestes circumstàncies, la cultura no s’atura”.

Un dels actes més destacats que es promou des de la Biblioteca Central Xavier Amorós és la presentació de la bibliografia dedicada a Perucho que es està prevista per a aquest mateix dilluns, a les 12:00 h, a través de les xarxes socials. També es dedica el club de poesia, amb la lectura del llibre “Quadern d’Albinyana”, d’aquest mateix dilluns, a les 18:30 h. Els interessants a participar-hi poden inscriure’s al web biblioteques.reus.cat.

Entre la diversitat d’actes, destaca l’actuació de Josep Pedrals, titulada “El mèdium”, aquest dijous a les 17:30 h. Les inscripcions s’han de fer a través de la web de les biblioteques o directament al correu info.biblioteques@reus.cat.

Finalment, i conjuntament amb el Centre de Lectura, hi ha la proposta de fer la ruta literària de Joan Perucho a Albinyana el dissabte 28 de novembre. En aquest cas, les inscripcions es recullen a la secretaria del Centre de Lectura.

Ateses les circumstàncies d’alerta sanitària arran de la pandèmia de la COVID19, totes les activitats de la programació estan subjectes a possibles canvis si és necessari.


“El Mèdium”

Tot i ser conegut pels seus tractats i novel·les d’erudició i misteris, des dels vampirs als espies, Joan Perucho (Barcelona, 1920-2003) va escriure un bon grapat de volu ms de poesia on s’esplaiava en la seva íntima relació amb el món i els seus fantasmes.

El mèdium (1954) és el títol del llibre de poesia més conegut de Joan Perucho. El poema, d’aquí el títol, evoca una sessió d’espiritisme, en la qual es convoca una noia que va morir jove a causa d’una malaltia: Odette. En el fons, era un exorcisme dels terrors de la Guerra Civil. El món d’abans havia desaparegut i tenia una presència fantasmal en la realitat de la postguerra.

Aquest caràcter misteriós i transcendent del fet poètic connectava amb el surrealisme i va permetre Perucho fer-se amic dels artistes del grup Dau al Set, que també reivindicaven l’art màgic.L’actriu Laura Pau i el poeta Josep Pedrals conviden al públic a participar en un xou de lectura dramatitzada per evocar, en el centenari del naixement de Joan Perucho, aquell poeta d’El mèdium que estava a l’aguait dels pressentiments: prepareu la vostra sensibilitat per percebre presències ocultes.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.