L’Arxiu celebra la cloenda de l’Any Antoni de Bofarull

L’acte de cloenda de l’Any Antoni de Bofarull té lloc aquest dilluns, 20 de desembre a les 18:30h tindrà lloc a l’Arxiu. Si el passat 14 d’abril s’iniciaren els actes de celebració del bicentenari del naixement de Bofarull, amb la conferència “Antoni de Bofarull: Renaixença i conflicte identitari a la Catalunya contemporània”, a càrrec del Dr. Jordi Ginebra i Serrabou, l’acte de cloenda se centrarà, en primer lloc, en el vessant d’arxiver del personatge (professió que va exercir durant més de 45 anys) i, en segon lloc, en reflexionar sobre el caràcter polifacètic d’aquesta figura donant una visió global de la seva contribució a la història i cultura catalanes en època de la Renaixença.

El Albert Torra, actual director de l’Arxiu de la Corona d’Aragó, parlarà d’Antoni de Bofarull arxiver, partint de la documentació conservada en aquest arxiu. A continuació, el comissari de l’Any Antoni de Bofarull, Jaume Massó, a través de la seva intervenció titulada “Dos-cents anys del naixement d’Antoni de Bofarull, una figura polifacètica” farà valer el personatge i la diversitat de temàtiques que tractà. Massó també farà una valoració dels actes realitzats durant la celebració del bicentenari del seu naixement.

La cloenda de l’acte anirà a càrrec de l’alcalde de Reus, Carles Pellicer.

Paral·lelament als actes que l’Arxiu Municipal de Reus i l’Arxiu Comarcal del Baix Camp han organitzat durant aquest mes de desembre per afegir-se a la commemoració de l’Any Antoni de Bofarull, es duran a terme dues mostres documentals: una a l’Arxiu (c. de Sant Antoni Maria Claret, 3, Reus) “Antoni de Bofarull, literat i historiador”, i una altra a la seu de l’Arxiu de la Corona d’Aragó (c. dels Almogàvers, 77, Barcelona) “Antoni de Bofarull, arxiver (1846-1892)”, una mostra de la seva trajectòria a l’ACA i la producció historiogràfica.

Aquestes exposicions es podran visitar del 13 al 30 de desembre.

Antoni de Bofarull i Brocà (Reus, 1821 – Barcelona, 1892), advocat, arxiver, escriptor (en vers i en prosa), historiador i traductor, fou una de les figures clau de la cultura catalana de la segona meitat del segle XIX. Bofarull, membre d’una gran nissaga d’arxivers, treballà a l’Arxiu de la Corona d’Aragó (ACA) durant més de quaranta anys (1846-1892). Germà d’Andreu de Bofarull, historiador i també arxiver (el 1863 fou nomenat arxiver municipal de Reus) i nebot de Pròsper de Bofarull, director de l’ACA (1814-1840 i 1844-1849). Antoni de Bofarull també va coincidir a l’ACA amb Manuel de Bofarull i de Sartorio, cosí seu i fill de Pròsper de Bofarull, qui en fou director a partir del 1849 i fins al 1892.

Els Bofarull, doncs, estan estretament relacionats amb l’Arxiu de la Corona d’Aragó i és per aquesta raó que en l’acte de cloenda de l’Any Antoni de Bofarull s’ha volgut emfatitzar el coneixement del vessant d’arxiver de qui es dedicà a aquesta professió durant quasi un lustre.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.