L’Arxiu Municipal organitza una xerrada sobre els deportats reusencs als camps nazis

L'Arxiu Municipal organitza una xerrada sobre els deportats reusencs als camps nazis

El proper dimecres dia 27 de gener a les 18.00 h, coincidint amb la commemoració del Dia Internacional en memòria de les víctimes de l’Holocaust, tindrà lloc, la conferència de Joan Navais “Els deportats reusencs als camps nazis”. La conferència, que no serà presencial, està organitzada per l’Arxiu Municipal de Reus i es podrà seguir en directe a través de www.reus.cat/en directe.

L’acte s’emmarca dins del projecte de recuperació de la memòria històrica iniciat amb la voluntat de conèixer, més enllà dels noms i cognoms i del número de pres, quines van ser les vides d’aquestes persones que van patir l’exili, la repressió, i el terror dels camps d’extermini nazis durant la Segona Guerra Mundial. Moltes d’elles hi van perdre la vida, i les que van ser alliberades han pogut donar testimoni dels fets viscuts.

L’Ajuntament de Reus, se suma d’aquesta manera – igual que ho han fet molts municipis catalans- a la iniciativa del projecte Stolpersteine – impulsada a casa nostra per Memorial Democràtic-. Els stolpersteine són llambordes quadrades on s’hi graven les dades de les persones empresonades i deportades. Se solen col·locar davant l´últim domicili conegut del deportat recordant que aquesta persona tenia un vincle amb la ciutat, amb el barri, amb els veïns… 

La col·locació de les llambordes comporta, no obstant, una recerca prèvia per determinar quines van ser les persones de la ciutat de Reus deportades. Un treball d’investigació sobretot centrat en la consulta de la documentació existent tant als arxius de casa nostra com als francesos i alemanys. Cal destacar també la importància de les fonts orals (recollida de testimonis de familiars) i la consulta de bibliografia de referència així com articles especialitzats de recent aparició. Aquesta voluntat de conèixer – mitjançant un procès de recerca exhaustiu- i de recordar per no oblidar és compartida per l’Ajuntament i entitats de la nostra ciutat com és ara l’Associació Cultura i Solidaritat.

L’acte del dia 27 és el tret d’inici d’un projecte que vol posar en valor l’actuació d’aquelles persones que van lluitar per la llibertat i per la justícia, un projecte, en definitiva de reparació, de justícia social i de no oblit.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.