L’estiu a les Biblioteques Municipals

Un any més les Biblioteques Municipals de Reus han elaborat un ric i variat catàleg d’activitats per a totes les edats, per tal que la lectura i la literatura formi part de les opcions de lleure de l’estiu. Es tracta d’un programa que ofereix diverses propostes elaborades amb altres àrees de l’Ajuntament com Joventut, Gent Gran i Salut i també amb altres agents externs com la DO Catalunya, DO Avellana de Reus, el Centre de Lectura o l’Associació Rol i Jocs de Reus.

L’espai central de les activitats és la Biblioteca Xavier Amorós, però també s’han programat activitats a la Biblioteca Pere Anguera, rutes pels carrers de Reus, per la Boca de la Mina o contes a la plaça d’Àngels Ollé. Daniel Recasens, regidor de Cultura i Política Lingüística, ha manifestat que “la programació cultural d’estiu que s’ofereix des de les biblioteques és una mostra més de la vitalitat cultural de la ciutat de Reus, amb propostes durant tot l’any, per a totes les edats i de tots els estils. La cultura a Reus no tanca, ni a l’estiu”. 

Una de les activitats més consolidades de l’estiu és el cicle Biblioteques amb DO que se celebra cada dilluns de juliol als jardins de la Biblioteca Central Xavier Amorós. Aquest és un programa organitzat pel Servei de Biblioteques de la Generalitat que durant tot l’any, marida diferents biblioteques de tot Catalunya amb les DO del seu territori. “La DO Catalunya té la seva seu a l’Estació Enològica de Reus, per tant és un goig poder treballar amb uns bons veïns, ja que ens obsequien amb el vi de degustació de cada sessió”, ha explicat el regidor Recasens.

Enguany destaca l’acte d’obertura del cicle que es farà amb una activitat de l’Any Ferrater, “El ring: Salvador Espriu versus Gabriel Ferrater”, amb Dafnis Balduz i Jaume Madaula, i altres activitats complementàries com un club de lectutra sobre Ferrater i una sessió de contes a la fresca «El raïm i el formatge»

Per donar-li continuïtat, els dilluns d’agost hi ha el cicle Biblioteques Chillout, en el qual Jordi Sugranyes, musicòleg local, fa proposta de nous grups de música emergents del territori, que fan una sessió on combinen la música amb l’explicació dels seus referents musicals i literaris.

Per les tardes de dijous, s’ha programt el cicle “Passos de literatura”. Està format per quatre rutes, dues de les quals són literàries: la primera sobre el llibre de Rosa Pagès, “Àngels de Pedra”, a partir d’un treball de recerca a càrrec de Maria Arnau, i que té lloc al passeig de la Boca de la Mina, i la segona, “In memòriam” de Ferrater, a càrrec de Còdol Educació, que sortirà de la Biblioteca Xavier Amorós. El cicle es clou amb dues rutes monumentals amb Enric Tricaz, que portarà als assistents a conèixer singularitats de diferents monuments de la ciutat.

Per al públic infantil i familiar, es mantenen les sessions de contes dels dimecres durant tot l’any, a l’estiu amb la versió «Contes a la fresca» amb narradors excepcionals: Rat Cebrian, Agustí Farré i el personal de la sala infantil. Com a novetat d’aquest any, un dia al mes els contes es faran a la Plaça M. Àngels Ollé de la Boca de la Mina, per donar continuïtat a l’acció iniciada el maig passat amb amb el grup MARC, l’Escola Mowgli, l’AV del Barri Gaudí

Per altra banda, a la Biblioteca Pere Anguera, a la zona de Mas Iglésies, acull el cicle «Anem al mas: tardes de jocs» tot recuperant aquesta tradició tant nostrada de sortir als masos de l’entorn del nucli urbà a prendre la fresca amb la canalla. Es tracta de 3 tipus de jocs:

  • ABC D Jocs. Jocs de taula amb lletres, paraules i creació d’històries cada dilluns a les 6. Aquesta activitat forma part del projecte TEMPS X CURES, liderat per Salut i Ciutadania i serà un espai on les famílies podran deixar els seus fills d’entre 8 i 14 anys.
  • Llegim videojocs. Els dijous de juliol a les 6. Una iniciativa per joves de 12 a 14 anys per descobrir noves formes de llegir i la seva vinculació amb els grans temes de la història de la literatura a càrrec de Santi Jiménez, bibliotecari dels serveis infantils de les BMR
  • Enrola’t. Els dijous d’agost a les 6. Jocs de rol per a totes les edats amb l’Associació Rol i Jocs

I lligant-ho tot, i sense dia ni horari sinó de manera permanent, des de la Festa Major de Sant Pere fins a les Festes de Misericòrdia, els infants, lliurement o amb els casals d’estiu, podran participar del clàssic joc de lectura que l’any que ve ja farà 20 anys. Enguany Scratx contra la música de les paraules convida a guanyar «ferraters» a partir de les lectures i a fer composicions poètiques gamificades.

Finalment, per a públics més específics hi haurà “Lletraferits”. És una col·laboració amb el departament de Joventut, de la regidoria de Salut i Ciutadania, i el seu programa Planet Reus per animar els joves a iniciar-se en la creació literària i es tracta de dos tallers d’escriptura intensius d’una setmana de durada. Un d’ells pretén compartir el procés de creació d’un llibre amb l’escriptor Jordi Folck.

La proposta en col·laboració amb Gent Gran és “Altaveu: Grans Lectors”, que apropa la literatura als records i la memòria, a càrrec de Victòria Rodrigo.

El programa recull també el cicle de contes «Un estiu amb els dolents dels contes» que la biblioteca del Centre de Lectura organitza en format de doble sessió matí i tarda durant els dijous de juliol.

Totes les activitats són gratuïtes, tot i que algunes requereixen inscripció. Cal fer-ho a través de inscripcions.reus.cat.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.