L’exposició ’50 anys canviant la història del càncer’ a l’Hospital Sant Joan de Reus

Amb motiu del  50 aniversari de la Fundació científica de l’Associació Contra el Càncer que investiga la malaltia, l’Associació Contra el Càncer a Tarragona presenta a l ‘Hospital Sant Joan de Reus una exposició fotogràfica que recull exemples significatius dels avenços científics que en els últims anys han contribuït a millorar la vida de les persones gràcies als 50 anys enrere, l’Associació Contra el Càncer va decidir apostar per la recerca.   

L’exposició “50 anys canviant la història del càncer”, coincidint amb el mes de la investigació del càncer, mostra fites importants entre les quals es troba la realitzada a Tarragona per la Dra. Itziar Salaverría. 

L’exposició començarà a l‘Hospital Sant Joan de Reus situat a l’Avinguda del Doctor Josep Laporte, 2, del 08/10/2021 i podrà ser gaudida per tots/es fins al 22/10/2021. 

La supervivència, un repte de la investigació del càncer 

L’any 1971, en un moment en què la societat no era tan conscient de la importància de la ciència en el coneixement de les malalties, l’associació va crear la Fundació Científica de l’Associació contra el càncer amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones amb càncer i augmentar la supervivència d’aquesta malaltia. 

En aquest mig segle s’ha avançat en els programes de detecció precoç, que han facilitat diagnòstics precoços, s’han aconseguit millors tractaments, més eficaços i cada vegada menys invasius, la qual cosa ha suposat millorar la supervivència en càncer, que ha anat augmentant progressivament.   

El 1953,  la supervivència mitjana a 5 anys per a diferents tipus de càncer era del 25%. Actualment, la supervivència a 5 anys ha augmentat fins al 55,3% en homes i el 61,7% en dones, gràcies als avenços realitzats per milers d’investigadors. El càncer de mama, per  exemple, és un dels tumors més investigats i avui dia compta amb mètodes de detecció precoç, que ha fet que la supervivència a 5 anys d’aquesta malaltia s’acosti al 90%. 

No obstant això, encara queden moltes fites per aconseguir, com la reducció de la desigualtat que hi ha entre les persones amb càncer pel que fa a la investigació, perquè avui dia hi ha tumors amb supervivència baixa o estancada dels quals el 2020 es van diagnosticar més de 100.000 persones.  En aquest sentit,  cal que s’investiguin tots els tumors, ja que hi ha evidència que, en general, aquests tipus de càncer amb millors dades de supervivència també tenen més investigació.   

També hi ha desigualtat en l’accés als resultats de la recerca i, des de l’Associació, es demana que, sigui on sigui el pacient,   tinguin accés al millor tractament indicat per al seu tipus de càncer. Per a això, els professionals han de poder accedir als últims coneixements i avenços en recerca, participació en projectes de recerca i assajos clínics 

En aquests 50 anys l’Associació contra el càncer ha invertit esforços per donar resposta als grans reptes del càncer, promovent en el seu moment, el talent dels joves que avui són líders internacionals.  Actualment l’entitat compta amb 1.000 investigadors en 401 projectes, per un total de 79 milions   d’euros. 

Una història s’ha escrit gràcies a milions de persones que amb les seves contribucions han enfortit la investigació del càncer. Juntament amb la societat, l’Associació contra el càncer continuarà investigant, per seguir salvant vides i per seguir canviant la història del càncer. 

L’Associació contra el càncer, 60 anys d’experiència en la lluita contra el càncer 

L’Associació Contra el Càncer és l’entitat de referència en la lluita contra el càncer des de fa 68 anys. Dedica els seus esforços a mostrar la realitat del càncer, detectar àrees de millora i posar en marxa un procés de transformació social que permeti corregir-les per eliminar les desigualtats. En el seu ADN està estar al costat de les persones perquè el seu treball també s’orienti a ajudar-los a prevenir el càncer; a estar amb ells i les seves famílies durant tot el procés de malaltia, si se’ls diagnostica; i a millorar el seu futur amb l’impuls a la investigació del càncer. En aquest sentit, a través de la seva Fundació Científica, l’Associació contra el càncer  aglutina la demanda social d’investigació contra el càncer, finançant programes de recerca científica oncològica de qualitat per concurs públic. Actualment, és l’entitat social i privada la que destina més fons a la investigació del càncer: 79 milions d’euros en 400 projectes, en els quals participen més de 1.000 investigadors. 

L’Associació integra pacients, familiars, voluntaris i professionals que treballen conjuntament per prevenir, sensibilitzar, acompanyar les persones afectades i finançar projectes d’investigació oncològica que permetin un millor diagnòstic i tractament del càncer. Estructurada en 52 Seus Provincials, i present en més de 2.000 localitats, compta amb gairebé 30.000 voluntaris, més de 500.000 socis i 1.007 professionals.  

Durant el 2012, l’Associació Contra el Càncer ha tractat 105.196 persones afectades per la malaltia. 

  

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.