L’exposició fotogràfica “Espais de Memòria” arriba a l’Arxiu coincidint amb el Congrés d’Arxivística de Catalunya

Donar a conèixer com funciona un arxiu documental i posar en valor el seu paper en la societat com a preservadors de la memòria col·lectiva. Aquest és l’objectiu de l’exposició “Espais de Memòria. L’Arxiu vist per un fotògraf, Ramon Cornadó“, una producció de la Diputació de Tarragona que es pot visitar del 2 de maig al 10 de juny a l’Arxiu de Reus (carrer de Sant Antoni M. Claret, 3). La mostra s’obre només 2 dies abans de l’inici del XVI Congrés d’Arxivística i Gestió de Documents de Catalunya, que organitza a Reus l’Associació d’Arxivers Gestors de Documents de Catalunya del 4 al 6 de maig en el marc de Reus Capital de la Cultura Catalana 2017.

A través d’imatges captades a l’Arxiu General de la Diputació, el fotògraf Ramon Cornadó ens endinsa en el món dels arxius documentals en general. De fet, una vintena d’arxius i professionals d’aquest sector del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre han col·laborat en aquesta mostra, completant cada imatge amb una cita.

Aquesta visió global dels arxius està inclosa en Programa d’Exposicions Itinerants del Servei de Cultura de la Diputació, que la institució ofereix als ajuntaments del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre.

L’Arxiu de la Diputació
L’Arxiu General de la Diputació té com a funcions principals custodiar, descriure, avaluar i donar accés a la documentació que conserva a les seves instal·lacions, així com dissenyar polítiques arxivístiques i participar en els processos de gestió documental que afecten el cicle de vida dels documents, en qualsevol suport.

Ubicat des de l’any 2013 a la Canonja (carrer Vila-seca, 28), posa al servei de la ciutadania i de la comunitat investigadora tota la documentació de què disposa. Els fons documentals que es poden trobar a l’Arxiu són els de la pròpia Diputació des de l’any 1822, el de la Beneficència (s. XIX-s. XX), el musical de Mossèn Salvador Ritort i Faus (1908-1955), el de l’Institut d’Estudis Tarraconenses Ramon Berenguer IV (1952-1997), el del Consell Municipal de la Secuita (1657-1877) i el de Francisco Almagro (1886- 1992), entre molts altres.

El Congrés d’Arxivística de Catalunya, a Reus del 4 al 6 de maig
Aquesta exposició s’obre al públic a l’Arxiu de Reus tot just dos dies abans de l’inici a la capital del Baix Camp del Congrés d’Arxivística de Catalunya, el fòrum de debat i reflexió més important del sector professional de l’arxivística del nostre país, que aplegarà durant tres dies destacats ponents i experts, alguns dels quals procedents d’altres països. Aquest és un dels esdeveniments més rellevants inclosos a la programació de Reus Capital de la Cultura Catalana 2017.

L’Arxiu de Reus manté un programa d’activitats de difusió de la seva tasca al llarg de l’any per donar a conèixer les seves funcions i servei a la ciutadania. Entre aquestes activitats n’hi ha de pensades especialment pel públic escolar a través de diferents tallers i visites comentades.

Tal i com recorda el regidor d’Hisenda i Recursos Generals, Joaquim Enrech, “un dels principals objectius de l’Arxiu de Reus és ampliar el coneixement de la ciutadania en referència a la tasca que desenvolupa aquest servei com a espai de preservació i custòdia de la documentació històrica i administrativa relacionada amb la ciutat de Reus i la comarca, a més d’incidir en el paper democratitzador dels arxius com a garants de drets i deures; uns arxius oberts a la ciutadania i elements clau per afavorir la transparència”. Un dels actes més rellevants que porta a terme aquest 2017 l’Arxiu de Reus és acollir el XVI Congrés d’Arxivística de Catalunya, que es fa a Reus del 4 al 6 de maig i que està inclòs en els actes de la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.