L’exposició itinerant sobre l’Any Frias arriba a la Facultat de Medicina de Reus

L’exposició itinerant dedicada al metge pediatre Alexandre Frias i Roig (Reus, 1878 – 1963) es pot veure des d’aquesta setmana i fins al 30 de juny a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de Reus (carrer de Sant Llorenç, 21). La mostra arriba a Reus després d’haver-se exhibit al seminari de Tarragona i a l’Ajuntament de Salou i és una de les activitats incloses al programa de l’Any Frias, que es commemora durant tot aquest any a la ciutat de Reus e n record del metge que va introduir al nostre país noves pràctiques sanitàries que van reduir de manera molt important la mortalitat dels infants.

L’exposició itinerant és una versió reduïda de l’àmplia mostra que es va realitzar entre el 10 de març i el 22 d’abril al Museu de Reus sota el títol “Alexandre Frias i Roig, metge dels infants”, per la qual van passar més de dues mil persones i en què es van fer una quarantena de visites guiades per a grups. L’Any Frias s’inclou en el programa d’actes de la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017.

Premis Frias a les escoles
En les darreres setmanes s’han presentat diferents treballs escolars sobre el doctor Frias que concorren a la convocatòria dels Premis Frias promoguts per la Fundació Privada Reddis, també en el marc de l’Any Frias. La presentació d’aquestes recerques s’ha realitzat de manera oral a diversos centres escolars davant la comissió avaluadora dels premis, que a partir d’ara ha de considerar la qualitat dels projectes i seleccionar els guanyadors.

Taller sobre Frias a la Biblioteca Pere Anguera aquest estiu
Coincidint amb els actes que s’han organitzat aquest any a Reus en record i homenatge del doctor Frias, la Biblioteca Pere Anguera proposa aquest estiu un taller que combina llibres i salut. L’activitat “A la biblioteca fem salut amb el doctor Frias” es realitzarà cada dimarts de juliol i agost a les 18:30 h i serà dinamitzada per Còdol Educació.

Any Frias
L’Any Frias reivindica la figura d’aquest metge que a principis del segle XX va convertir Reus en la ciutat de l’Estat espanyol amb menys mortalitat infantil i que va adonar-se de la importància de la prevenció i la vigilància de la salut infantil, fins al punt d’esdevenir un dels primers especialistes en pediatria de Catalunya i de la resta de l’Estat.

La seva curiositat i l’esperit avançat i atent als corrents més moderns de la medicina europea el van portar a viatjar per països com França, Alemanya, Bèlgica o Suïssa on descobreix els centres de lactància i de seguiment matern anomenats “Gota de Llet”, que traslladarà a Reus amb una de les primeres “Gota de Llet” que es creen al país i que anomena Institut de Puericultura, un centre que anys després portarà el nom del seu fundador. L’edifici històric d’aquest centre de salut, que es troba al carrer Ample, fou inaugurat l’any 1919 i és avui la seu de la Regidoria de Salut de l’Ajuntament de Reus.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.