Marc Minkowski i l’Orquestra Simfònica del Liceu porten la cèlebre “Patètica” de Txaikovski a Girona, Reus i Lleida

Marc Minkowski i l'Orquestra Simfònica del Liceu porten la cèlebre

El Gran Teatre del Liceu i la seva Orquestra Simfònica volen ser presents a diversos indrets del territori català i ho faran amb un programa excel·lent integrat per l’última gran simfonia de Mozart, l’anomenada Júpiter, i la Patètica de Txaikovski, una obra plena de sentiment i misteri, que va ser estrenada només nou dies abans de la mort del compositor

El reconegut Marc Minkowski, actual director general de l’Òpera Nacional de Bordeus, serà l’encarregat de dirigir tres concerts: a l’Auditori de Girona el 5 de febrer, al Teatre Fortuny de Reus el 6 de febrer (entrades a la venda a www.teatrefortuny.cat) i a l’Auditori Enric Granados de Lleida el 7 de febrer. Després de dirigir el desembre passat “Mitridate, re di Ponto” al Liceu amb la seva formació “Les Musiciens du Louvre”, ara el mestre es posa al capdavant de l’Orquestra Simfònica del Liceu per primera vegada.

La difusió musical i artística és un dels objectius principals del Teatre a l’hora de democratitzar i popularitzar l’òpera. L’any passat es van programar concerts amb l’Orquestra Simfònica del Liceu, dirigida pel mestre Josep Pons, a Lleida, Manresa i Sant Cugat, que es van haver d’anul·lar a causa de la pandèmia. El Liceu torna a posar en marxa concerts al territori després d’un temps de pausa, amb la voluntat de seguir-ho fent en un futur.

El Departament de Cultura impulsa aquesta gira conjuntament amb la de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya amb la voluntat d’apropar la música clàssica arreu del país.

El programa

En un període de temps molt curt de l’estiu del 1788, Mozart va escriure les que serien les seves tres darreres simfonies (núm. 39, KV 543; núm. 40, KV 550, i núm. 41, KV 551). Turmentat i abatut pel poc èxit de l’estrena vienesa del seu “Don Giovanni” i atabalat pels deutes, cerca refugi en un modest habitatge a la perifèria de Viena. Aquest aïllament és el context en què escriu la “Júpiter”, un sobrenom posat per l’empresari J. P. Salomon.

Cent anys més tard, el 1893, a Sant Petersburg, Txaikovski escrivia sobre la seva darrera partitura: “L’estimo com no he estimat cap altra de les meves composicions. No exagero, tota la meva ànima és en aquesta simfonia”. Nou dies després, el compositor moria fruit del suïcidi resultat d’una depressió per la seva orientació sexual. Un testament premonitori, un rèquiem líric i instrumental carregat d’emoció.

Marc Minkowski, prestigiós director d’orquestra francès i fundador de Les Musiciens du Louvre, serà l’encarregat de fer descobrir al públic els secrets d’aquestes dues obres plenes de misteri i sentiments.

Marc Minkowski

Marc Minkowski té un paper actiu en la promoció de la música clàssica, tant per la seva complerta carrera com a director d’orquestra, com per la seva vessant de gestor cultural i artístic. Actualment, i des del 2016, és director general de l’Òpera Nacional de Bordeus. Des del setembre de 2018, també és assessor artístic de l’Orquestra Kanazawa (Japó). Anteriorment, va ser el director artístic de la Mozartwoche de Salzburg del 2013 al 2017.

Minkowski dirigeix habitualment a les sales d’òpera i concerts més importants del món com ara: l’Òpera Nacional de París, Théâtre du Châtelet i Opéra Comique, Salzburger Festspiele, Viena (Theater an der Wien i Wiener Staatsoper), Teatro alla Scala, entre d’altres.

És conegut per ser el fundador de l’orquestra Les Musiciens du Louvre, una orquestra dedicada a interpretar i mostrar la música francesa del barroc creada al 1982. El 2011, va fundar el festival Ré Majeure Festival a l’Île de Ré. Mikowski ha estat distingit com a Chevalier de la Légion d’Honneur, una ordre de cavalleria atorgada pel President de la República Francesa.

Orquestra Simfònica del Liceu

L’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu és l’orquestra més antiga de l’Estat Espanyol, dirigida actualment pel mestre Josep Pons. Durant gairebé 170 anys d’història, l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu ha estat dirigida per les més grans batutes, d’Arturo Toscanini a Erich Kleiber, d’Otto Klemperer a Hans Knapperstsbusch, de Bruno Walter a Fritz Reiner, Richard Strauss, Alexander Glazunov, Ottorino Respighi, Pietro Mascagni, Igor Stravinsky, Manuel de Falla o Eduard Toldrà, fins a arribar als nostres dies amb Riccardo Muti o Kirill Petrenko.

Ha estat la protagonista de les estrenes del gran repertori operístic a la península ibèrica del barroc als nostres dies i al llarg de la seva història ha dedicat també una especial atenció a la creació lírica catalana. Va fer el seu debut el 1847 amb un concert simfònic dirigit per Marià Obiols, essent la primera òpera Anna Bolena, de Donizetti. Des de llavors ha actuat de forma continuada durant totes les temporades del Teatre.

Internacionalment cal destacar el Concert per la Pau i els Drets Humans, organitzat per la Fundació Onuart, retransmès des de la seu de les Nacions Unides a Ginebra el passat 9 de desembre del 2017.

Després de la reconstrucció de 1999 han estat directors titulars Bertrand de Billy (1999-2004), Sebastian Weigle (2004–2008), Michael Boder (2008–2012) i, des de setembre del 2012, Josep Pons.

Concerts de la gira

  • Auditori de Girona, 5 de febrer de 2021 a les 20:00 h
  • Teatre Fortuny de Reus, 6 de febrer de 2021 a les 20:30 h
  • Auditori Enric Granados de Lleida, 7 de febrer de 2021 a les 19:00 h
Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.