Mas Pintat compleix 10 anys com a centre de referència de suport a les famílies

Mas Pintat compleix 10 anys com a centre de referència de suport a les famílies

El Mas Pintat celebra enguany el 10è aniversari de la seva creació convertit en centre de referència en polítiques de suport a la infància i a les famílies. El centre arriba als 10 anys de vida amb una cartera de serveis consolidada i reconeguda pels usuaris: durant el 2017, unes 2.100 persones han fet ús dels diferents serveis que ofereix. Mas Pintat avança en la reorientació dels seus objectius iniciada el 2016 per ampliar el ventall de serveis de la petita infància a l’atenció d’infants i joves de fins a 14 i 16 anys. Aquest nou enfocament i la tasca duta a terme li ha merescut al Mas Pintat el reconeixement de la Generalitat de Catalunya, que l’ha inclòs en la xarxa de centres d’orientació i acopanyament a la família, per tal d’impulsar programes conjunts.

El pròxim 15 de maig, coincidint amb la Diada Internacional de la Família i els 10 anys de la seva inauguració, Mas Pintat dedicarà tota una setmana a la família amb un programa d’activitats i tallers específic.

Cartell Mas PintatNous serveis d’atenció famíliar
El nou projecte educatiu que la regidoria d’Ensenyament i Política Lingüística impulsa des 2016 obre de manera gradual l’oferta a l’atenció d’infants i joves de fins a 14 i 16 anys. Fins ara, Mas Pintat s’havia adreçat principalment a la petita infància. Però, sobretot, el nou projecte amplia la perspectiva familiar en les seves actuacions, amb la finalitat d’informar, orientar, acompanyar i encoratjar els pares i les mares en les responsabilitats educatives dels seus fills.

“Assessora’t família” és un dels programes que millor exemplifica aquest nou enfocament. Iniciat el 2016, ara el servei s’amplia a noves temàtiques i amb més horaris. El servei parteix de la detecció entre les famílies usuàries del centre de necessitats, angoixes, pors i dubtes vinculats a la criança dels fills. “Assessora’t família” és un servei de professionals per donar suport a les famílies de manera individualitzada, amb l’objectiu que puguin obtenir el control i la millora del seu benestar físic i emocional. Els serveis que s’ofereixen són els següents:

  • Psicòloga familiar: servei de consulta davant les necessitats que puguin sorgir en situacions de dubtes i angoixes en el període de criança. Atenció els dijous al migdia amb cita prèvia.
  • Coach familiar: ofereix pautes davant problemàtiques en l’adolescència i la primera infància. S’ofereix treballs grupals dins la unitat familiar per buscar eines, opcions i esforços comuns. Atenció els dilluns a les tardes amb cita prèvia.
  • Advocat: proposa solucions i aclareix incerteses a nivell legal davant possibles separacions, divorcis, custòdies o d’altres temes jurídics. Atenció els dimecres a les tardes quinzenalment amb cita prèvia.
  • Dietista/Nutricionista: aporta pautes alimentàries adients per a infants i adults. Atenció el dimarts a les tardes quinzenalment amb cita prèvia.
  • Fisioterapeuta: ofereix coneixements de cara al post-part, l’alletament o higiene postural. Atenció el dimarts a les tardes quinzenalment amb cita prèvia.

El programa parteix de l’experiència del servei d’orientació i acompanyament a la família format per una psicòloga pediàtrica; un servei gratuït que es realitza un dia a la setmana durant un hora i mitja. Els principals temes atesos pel servei han estat:

  • Malestar familiar: alteracions del son infantil, discapacitats i malestar familiar.
  • Situacions de dificultat amb els fills/filles : problemes conductuals amb fills/ filles adolescents, trastorns alimentaris, TDAH.
  • Conflicte de parella: separacions i discrepàncies de parella.
  • Conflictes i disfuncions relacionals entre els membres de la família.

2.100 usuaris el 2017
Mas Pintat ha atès durant el 2017 uns 2.100 usuaris en algun dels diferents serveis que ofereix. Un dels serveis més existosos són els espais i tallers familiars, en els que hi han passat unes 250 famílies. La tipologia de famílies que hi participa són majoritàriament nuclears, alguna monoparental i nombrosa, i els familiars participants oscil·len entre dos i quatre. Així mateix, el servei d’orientació i acompanyament a la família (que ara es potencia amb el programa Assessora’t en família, ha atès durant l’any 2017 a 25 famílies.

Serveis consolidats
Amb 10 anys de trajectòria, Mas Pintat ha consolidat una àmpla oferta de serveis adreçats a la infància i a les famílies:

Espais familiars
Espai nadó per famílies amb infants de fins a 12 mesos. Permet l’intercanvi d’experiències personals al voltant de la criança entre mares i pares juntament amb els seus fills i filles.
Espai familiar per a famílies amb infants d’1 a 5 anys. Els infants poden jugar lliurement, compartir jocs i joguines amb altres infants acompanyats d’adults familiars de referència. S’estableixen moments de reflexió i conversa al voltant de la criança.

Tallers familiars
Tallers lúdics familiars per a famílies amb infants d’1 a 5 anys. Els infants poden descobrir i experimentar amb diferents materials sensorials i jocs, gaudint de la companyia d’altres infants, mentre les famílies poden reflexionar i compartir experiències i progressos, tot veient-los jugar i participant en les dinàmiques.

Accions formatives
A través de tallers i tertúlies amb diferents vessants formatives per adults com el programa “Família i ciutat, educació compartida” que proporciona informació, formació i acompanyament en la funció educativa diària de les famílies. Inclou el programa “Créixer en família” en les diferents etapes de criança.

Altres programes
“Avis i néts, compartint moments” amb tallers creatius, per fomentar la participació lúdica d’avis i néts; i ofereixen espai i temps de lleure on gaudir d’activitats conjuntament.

Casal d’Estiu
Durant el mes d’agost i per infants d’0 a 3 anys i germans fins a 5 anys.

Altres serveis
Sala d’alletament per facilitar un lloc on donar el pit, escalfar el biberó o canviar el bolquer del nadó, en un ambient confortable i tranquil.
“Un hort de contes”. Espai de lectura i préstec de llibres, que incentiva la lectura en família. Aquest servei té la participació de les biblioteques municipals de Reus.

Associacions
Seu d’associacions familiars que es reuneixen periòdicament com son Mareus, AACIC, Suport al Dol, Associacions de Prematurs de Catalunya.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.