‘Necessitem periodistes amb els valors que defensa el Premi Joan Marc Salvat’

Foto de família amb els guanyadors, membres de l'organització i autoritats, i la mare i la germana de Joan Marc Salvat Text: Jordi Siré / Fotos: Fabián Acidres/ Reusdigital.cat.

Antonio Mellado, amb un audiovisual de 30 minuts emès al Canal Camp titulat ‘Les llegendes del Priorat’, és el primer guanyador de la primera edició del Premi de Periodisme Jove Joan Marc Salvat, lliurat aquest divendres a la sala d’actes d’El Castell de la Selva del Camp. Un guardó que vol reconèixer tant la figura d’aquesta promesa truncada per la mort el desembre passat amb només 27 anys com la continuïtat entre la pedrera local dels valors que va impulsar en vida. Honestedat, ètica i capacitat d’iniciativa van ser els mèrits reconeguts per un jurat que va completar el quadre de guardonats amb un segon premi per Fabio Marchi (amb una carrera curta però intensa que comença de becari al Reusdigital i integrant de Canal Reus TV fins a redactor especialitzat en motor de Mundo Deportivo i creador d’una empresa de comunicació al territori) i un tercer per Cristina Valls. En aquest darrer cas, pel seu recull d’entrevistes als protagonistes del cicle Grans Mestres del Teatre Fortuny publicades al Diari de Tarragona. Les dues mencions van anar destinades a Maria Ramírez pel seu recull de fotografies per reivindicar el paper de la dona en la Filosofia i per Enric Garcia pel seu article ‘El retaule de les emocions’ al mitjà imprès Fet aTarragona.

En una vetllada emotiva per la presència de la mare i la germana de Salvat, el periodisme va fer propòsit d’esmena lligat amb esperança. Marià Arbonès, en nom dels tres mitjans organitzadors (Reusdigital.cat, LANOVA Ràdio i InfoCamp.cat) va afirmar que “amb aquest premi hem confirmat que el món jove de la premsa és viu. No és erm ni mut i compta amb grans dosis de credibilitat, professionalitat i passió. Joan Marc va contribuir molt en la difusió d’aquests factors perquè era una persona culta amb valors afegits com el seu interès per acostar-se a la realitat, el seu punt crític barrejat amb astúcia i bondat i la seva cordialitat”.

Per la seva banda, l’ex degà del Col·legi de periodistes de Catalunya i president de la Fundació Periodisme Plural, Josep Carles Rius, va considerar el premi “una gran iniciativa” que ha d’ajudar a fer front a la “crisi de la premsa escrita encetada durant la gran Depressió Econòmica del 2007”. Un factor lligat a l’impacte de les noves tecnologies que va tenir com a repercussió “la fallida dels grans grups empresarials” i una “crisi d’ètica” a la professió. “Havíem de vetllar per la veracitat i la crítica als poders i per la independència, però no vam saber respondre a l’esperança que la societat havia dipositat en nosaltres”. La porta de sortida en forma de regeneració de la professió es troba “en l’honestedat i l’ètica personal dels periodistes al servei de la ciutadania i en la capacitat d’iniciativa per evitar tenir una actitud passiva” i aliada a una “bona cooperació entre generacions que uneixi voluntat de canvi i experiència. Necessitem periodistes amb els valors que defensa el premi”.

Finalment, l’alcalde de la Selva i vicepresident de la Diputació, Josep Masdeu, va intervenir com a portaveu de les entitats i institucions que donen suport al Premi. Un suport que es completa amb la Cambra de Comerç de Reus, que va comptar amb la presència del seu vicepresident, Xavier Colom, i l’Ajuntament de Reus, representat per la regidora de Cultura, Montserrat Caelles. “Esperem que l’exemple i imatge del Joan Marc (director de la ràdio i televisió local en el moment de la seva mort) sigui també un exemple i imatge per a la gent jove”, va afirmar Masdeu mostrant alhora la seva disposició a continuar acollint un premi “amb vocació de continuïtat”.

L’acte va ser presentat per Sílvia Sagalà i va comptar amb la participació del músic Fito Luri. Els guardons estaven dotats amb 1.500 euros per al primer premi, 900 euros per al segon i 600 euros per al tercer.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.