Nova campanya preventiva de control de ciclistes i vehicles de mobilitat personal

Del 4 al 10 de juliol, la Guàrdia Urbana de Reus realitzarà la tercera campanya preventiva d’aquest 2022, coordinada pel Servei Català de Trànsit, per al control de ciclistes i vehicles de mobilitat personal (VMP). Les dues campanyes prèvies han mostrat una evoluci&oa cute; positiva en el trànsit, amb una reducció de més d’un 40% de les infraccions detectades.

La nova campanya se centrarà en infraccions que s’han mantingut amb xifres similars. Es vigilaran conductes com circular en VPM amb un número de persones superior al de les places del vehicle, fer-ho amb auriculars connectats a receptors o reproductors de so, la circulació amb un VMP de nit o en situacions amb poca visibilitat, sense que el vehicle disposi de llum ni l’usuari porti roba o elements reflectants, o positius en alcohol superior a 0,25 mg/l aire en un VMP.

També es farà control de ciclistes, i es vetllarà per controlar la resta de conductors que cometen infraccions contra aquestes tipologies de conductors (principalment referides a no respectar la prioritat de pas i la parada i estacionament en zones reservades d’estacionament de bicicletes).

L’objectiu és conscienciar les persones usuàries de l’ús responsable d’aquests vehicles i les conseqüències d’incomplir la normativa que els afecta. La principal finalitat és reduir els accidents a les voreres i els espais de vianants.

Des de l’entrada en vigor del RD 970/2020, des del 2 de gener de 2021, els VMP (patinets i monocicles elèctrics) tenen categoria pròpia com a vehicles al Reglament General de Circulació, amb els seus drets i obligacions (com ja succeïa amb les bicicletes). Com a vehicles, les persones que els condueixin estan obligades a evitar perjudicis, molèsties i perills, a més de mantenir una atenció permanent, una diligència i la deguda precaució quan circulin per les vies. Als VMP els és d’aplicació el règim d’infraccions sobre parades i estacionaments.

Aquestes seran les infraccions que tornaran a controlar els agents:

 • Circular en bici o VMP per voreres i zones de vianants, amb l’excepció dels monopatins, patinets o aparells similars que ho facin a pas de persones.
 • Circular en bicicleta portant un menor de 7 anys sense seient homologat o sense casc homologat
 • No cedir una bici/VMP el pas en intersecció regulada amb senyal de cediu el pas o STOP, obligant a la resta de conduir a fer maniobres brusques amb risc de col·lisió.
 • Circular amb VPM amb un número de persones transportades superior al de les places del vehicle.
 • Circular amb auriculars connectats a receptors o reproductors de so mentre es circula amb un VMP o bicicleta. 
 • Utilitzar dispositius de telefonia mòbil durant la conducció d’una bici o VMP.
 • Circular en bici o amb un VMP de nit o en situacions amb poca visibilitat, sense que el vehicle disposi de llum ni l’usuari porti roba o elements reflectants.

A banda d’aquestes accions, la Guàrdia Urbana també durà a terme diferents controls de drogoalcoholèmia aleatoris, a través dels quals verificaran si les persones que condueixin bicicletes o VMP ho fan sense superar la taxa de 0.25 mg/l aire espirat i que no han incorporat drogues al seu organisme.  Negar-se a realitzar les proves d’alcohol i/o drogues també comportarà que es tramiti la corresponent denúncia i la immobilització i dipòsit del vehicle.

Cal recordar també que, des del 21 de març de 2022, s’ha establert una taxa de zero alcohol per als menors d’edat que condueixin bicicletes o VMP.  

Finalment, cal tenir present que en les infraccions comeses per menors d’edats que condueixin una bici o un VMP els pares, tutors, acollidors i guardadors legals o de fet han de respondre solidàriament de la multa imposada, els aplicable la Llei de seguretat viària tal i com exigeix per motiu de l’incompliment de l’obligació imposada a aquests.

Des de la Guàrdia Urbana es faciliten els següents consells sobre com moure’s per la ciutat amb bici o patinet elèctric:

 • Conduir amb precaució, evitant posar en perill la resta d’usuaris de la via
 • No circular per les voreres: està prohibit
 • Respectar la senyalització i els passos de vianants
 • No circular amb auriculars: a més de ser molt perillós, està prohibit.
 • En patinet elèctric, només pot anar muntada una persona.
 • La taxa d’alcoholèmia és de 0,25 mg/l en aire espirat, tant per bicicletes com per a VMP (de 0,0 mg/l aire per als menors de 18 anys).
 • Fer servir el casc (fet que és recomanable i que serà denunciable a la nostra ciutat una vegada s’aprovi la propera modificació del Reglament general de Circulació).
 • Aparcar als llocs habilitats
 • El responsable de qualsevol incident és el conductor, o els seus pares, en cas de ser menor d’edat.
Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.