Nova edició del Voluntariat per la llengua

42 parelles lingüístiques es troben a Reus per parlar en català

Durant el mes de maig el Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l’Àrea de Reus Miquel Ventura ha posat en marxa una nova edició del Voluntariat per la llengua (VxL) a Reus i Cambrils coincidint amb l’inici dels cursos del tercer trimestre.

En el cas de Reus s’han constituït vint-i-quatre noves parelles lingüístiques presencials i quatre de virtuals, que se sumen a les divuit que el programa va posar en contacte el trimestre passat i que han decidit continuar la seva participació en l’activitat conversant deu hores més. La presentació de les noves parelles va tenir lloc el passat 16 de maig al local dels Xiquets de Reus, entitat col·laboradora del VxL, que també oferirà als participants del programa i a l’alumnat dels cursos de català la possibilitat d’assistir a un assaig durant el mes de juny perquè visquin de primera mà l’experiència de formar part d’una colla castellera.

El dia abans, dilluns 15, es van presentar al Centre Cultural de Cambrils vuit noves parelles lingüístiques, que s’afegeixen a les set que continuen de l’edició anterior al Servei Local de Català de Cambrils. La dinamitzadora del VxL a l’Àrea de Reus, Rut Ortiz, va ser l’encarregada de donar als assistents el material complementari i les instruccions sobre el funcionament de l’activitat.

Més enllà de les parelles lingüístiques

La finalitat del Voluntariat per la llengua és oferir als alumnes dels cursos de català o a altres persones que tinguin coneixements bàsics la possibilitat de practicar la llengua d’una manera natural i tranquil·la amb l’ajuda d’un voluntari lingüístic. Les trobades, que poden ser presencials (la parella decideix el lloc i l’activitat que farà aquell dia) o virtuals (a través de la plataforma de videotrucada que acordin), es fan una hora a la setmana durant deu setmanes.

A banda de les parelles, el programa ofereix altres activitats complementàries per fomentar l’ús del català, entre les quals destaquen aquest trimestre els grups de conversa Fem un beure?, que es fan, a Reus, cada dimecres al bar Absenta i, a Cambrils, cada dimarts a la cafeteria Quin Cacau!, i un taller d’assertivitat lingüística adreçat a les persones que parlen en català i que volen tenir eines per a mantenir-se en aquesta llengua durant les seves converses. Per inscriure’s al taller, que serà el dissabte 3 de juny a les 10.30 h, cal escriure un correu electrònic a sttarragona.cultura@gencat.cat

Malgrat la posada en marxa de totes aquestes parelles tant a Reus com a Cambrils, falten voluntaris lingüístics a l’Hospitalet de l’Infant, on hi ha quatreaprenents esperant per poder tenir una parella lingüística. Aviat començarà també una cerca de voluntaris al Priorat, on el mes de juny acabarà un curs de nivell Bàsic 2 d’on segur que sortiran moltes persones a experimentar la màgia del Voluntariat per la llengua.

Voluntariat per la llengua és un programa de la Secretaria de Política Lingüística gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística. Els interessats a participar-hi poden inscriure’s directament al web  www.vxl.cat o en poden demanar més informació al Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus (c. de l’Àliga de Reus, 1), a vxl.reus@cpnl.cat o al 634 740 079.  

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.