Obre l’ antic molí del Parc Samà

El Parc Samà i la productora d´oli d´oliva cambrilenca Mas del Miu han inaugurat aquesta tarda el Museu de l´Oli ubicat al´antic Molí del parc. Es tracta d´un nou espai d´interès per als més de 130.000 visitants que el parc rep cada any. El Museu és la tercera novetat del parc el 2023, juntament amb l'obertura de les cavallerisses, l'estany del bosc i el laberint 2023 destinat a conèixer els recursos turístics i culturals de la Costa Daurada.
A l'acte inaugural, presidit pel nou alcalde de Cambrils, Alfredo Clúa, s'han donat cita nombrosos empresaris del teixit turístic de Cambrils. Clúa ha posat l'accent a l'aliança entre dues empreses de Cambrils que simbolitzen una oferta de qualitat: “Estic convençut que aquesta col·laboració serà un èxit rotund, i és importantíssima per a nosaltres per la projecció de producte de qualitat, turístic i agroalimentari , que enriqueix la imatge del nostre territori".
El Molí del parc va estar actiu fins a finals del segle XX; amb el projecte del Museu de l'Oli s'han recuperat totes les eines i peces utilitzades en el procés de producció, entre les quals destaca una premsa de ferro fosa i construïda per Antonio Porta i Cia a Reus a principis de 1900 i les dues pedres de molí per extraure l'oli d'oliva que daten de la mateixa data.
Francesc i Aleix Cruset, darrera generació de Mas del Miu, han presentat una edició especial d'oli d'oliva verge extra en format doble magnum (tres litres) amb una etiqueta especial dedicada al Parc Samà. "Ens fa una enorme il·lusió aquest projecte, que ens ajuda a divulgar tot el procés d'elaboració de l'oli de màxima qualitat, perquè desenes de milers de persones aprenguin a apreciar-lo i diferenciar-lo", ha expressat Frances Cruset.
El projecte del Museu de l'Oli pretén donar a conèixer la singularitat i la qualitat dels olis d'oliva produïts a Cambrils. Durant la visita es podrà conèixer tot el procés de producció: la primera sala està dedicada a les fases de recol·lecció i transport de l'oliva, juntament amb la separació de les fulles i el rentat posterior de l'oliva. Per explicar aquesta fase, s'ha recuperat una antiga màquina de fusta i s'han fet visibles els dipòsits de rentat i neteja.
La segona sala es destina a les fases de trituració i extracció de l'oli, i és on s'ubiquen els tres elements singulars esmentats: dues pedres de molí i la premsa de ferro fabricada a Reus. El projecte museològic i museogràfic ha estat elaborat per Crusa Grup de Reus. Tot l'espai està decorat amb pintures inspirades en el mut de l'oli del pintor Josep Maria Munté, l'obra del qual es podrà adquirir a la botiga del parc.
Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.