Salou reviu la pesca tradicional

Aquest dissabte, Salou viurà una jornada especial dedicada a la pesca tradicional amb la celebració de la Calada de les Malles – El Rossegall. Aquest esdeveniment és organitzat per la Societat de Pescadors de Santa Maria del Mar, amb la col·laboració de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Salou.

El Rossegall és una antiga tècnica de pesca coneguda com “Tirar l’art”, que consisteix en calar les xarxes des d’una embarcació i estirar-les a la platja mitjançant l’esforç humà. Aquesta tècnica de pesca per arrossegament utilitza una xarxa amb dues cames, i la barca s’encarrega de calar l’art davant la platja, per després arrossegar-lo a terra amb l’ajuda de cordes lligades a la xarxa.

L’alcalde de SalouPere Granados, ha realçat “la recreació d’aquesta forma de pesca antiga que honora les antigues famílies de la vila i esdevé, també, un atractiu turístic cultural molt vistós, des del punt de vista plàstic”. Així mateix, l’alcalde ha agraït la implicació de la Societat de Pescadors de Santa Maria del Mar.

Per la seva part, la regidora de CulturaJulia Gómez, ha destacat la popularitat de la Calada de les Malles, “un acte que comporta la participació de molta gent de Salou i que cada any atreu centenars de persones a la platja de Ponent”. Els pescadors, situats a la platja, s’agafen a les cordes i van estirant, apropant la xarxa i capturant tots els peixos que es troben al seu camí.

Aquesta antiga forma de pesca és especialment adequada per a platges arenoses i de pendent suau com la de Salou. Tradicionalment, aquesta tècnica de pesca es feia servir en èpoques de carestia com a mitjà de subsistència.

La demostració d’aquesta tècnica serà realitzada pels membres de la Societat de Pescadors de Santa Maria del Mar i farà la delícia de visitants i residents. Aquestes activitats coincideixen amb la festivitat de Mare de Déu del Carme, que té una especial significació i és coneguda com la Calada de les Malles o Rossegall.

Tant els residents com els turistes tindran l’oportunitat de viure aquesta experiència. Dissabte estarà ple d’activitats relacionades amb la jornada. A les 11 del matí, els més petits podran participar en tallers infantils amb temàtica marítima a l’Espai d’Infància Estació del Carrilet.

A les 19:30, els gegants de Salou, amb la participació dels pescadors, protagonitzaran una actuació amb un recorregut que començarà a l’espigó del moll i continuarà pel passeig Miramar. L’acte estrella, sens dubte, serà la Calada de les Malles – Rossegall, que tindrà lloc a les 20:30 a la platja de Ponent.

Per acabar el dia, a les 22:00, es durà a terme una sardinada popular a l’alçada de la base nàutica a la platja de Ponent. Aquesta jornada estarà amenitzada amb una cantada d’havaneres a càrrec del grup Els Cremats. Durant l’entreacte, es podrà degustar rom cremat.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.