Palmarès de la 16a edició del concurs literari AMIC-Ficcions

Més de 320 persones d’arreu de Catalunya, Aragó, País Valencià i les Illes Balears han assistit a l’acte de lliurament de premis de la 16a edició del concurs literari AMIC-Ficcions, celebrat al CaixaForum Barcelona (Av. De Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8 de Barcelona). L’esdeveniment, l’últim de cinc actes que s’han organitzat –Menorca, Eivissa, País Valencià, Mallorca i Catalunya – ha comptat amb la presència de l’Honorable Senyora Natàlia Garriga, consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, qui ha subratllat que l’acte d’avui és una constatació que “la llengua catalana està ben viva”. “Perquè, en vosaltres, en les vostres propostes —que cada any són milers i milers— el català es converteix en llengua de creació, en eina per explicar històries que no s’han escrit mai abans com ho heu fet vosaltres”.
També ha assistit a l’esdeveniment: Francesc Xavier Vila, secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya; Izaskun Arretxe, directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Montserrat Gonzàlez, cap de comunicació de l’ICUB de l’Ajuntament de Barcelona; Ramon Grau, president de l’AMIC, Jordi Sierra i Fabra, escriptor, Miki Núñez, cantant i presentador i Mohamed El Amrani, comunicador i activista social.
De les 200 històries finalistes, el Premi a la Millor Història AMIC-Ficcions 2024, guardonat amb un iPhone, ha estat per Martina Figueras Pérez de l’INS de Llavaneres de Sant Andreu de Llavaneres, sota el pseudònim Martina Figueras, pel seu relat “Vençut”. El jurat ha considerat que la història mereixia el primer premi per utilitzar “una història que transpira desconcert, soledat, tristor, nuesa i profunditat. Les febleses i les pors del protagonista es mostren a flor de pell des d’una visió de distància curta, cara a cara, amb el seu cor perdut, perquè les ferides són profundes i la ment del protagonista balla entre allò que en diríem lucidesa i follia en estat pur. L’autora ens ha ofert un text deliciós, amb un total domini del llenguatge i un control de l’estructura narrativa que li augura un futur brillant en el món de les lletres”.

Premi a la Segona Millor Història AMIC-Ficcions 2024
En la posició de Segona Millor Història AMIC-Ficcions 2024, guardonat amb un iPad s’han endut el guardó Violeta Cornell Pato, Marina Piany Fernandez de Larrea i Estrella Bosch Caodeferro del Montessori Palau de Girona, sota el pseudònim guiomar, per l’obra “Sobrevolant la mort”. El jurat l’ha definit com un “Un relat sorprenent, complex i trepidant. Els salts temporals, la simbologia i el joc amb els títols i els subtítols ens endinsen a la psicologia d’uns personatges plens de matisos i contradiccions, i ens recorden com de fràgil i esmunyedissa pot ser la veritat.”

Millor Història de Barcelona
Com cada any, l’alta participació en la ciutat de Barcelona i l’excel·lent nivell literari dels estudiants de la zona ha fet possible el lliurament del premi Millor Història de Barcelona. En aquesta edició, la Millor Història de Barcelona ha estat per Oriol Cortés Aguilar de les Escolàpies Sant Martí de Barcelona, sota el pseudònim OriolCortésAguilar, pel seu relat “L’ocàs dels rumors”. En paraules del jurat per “un relat que t’atrapa des de l’inici, endinsant-te en els pensaments de cada personatge i generant un gran sentiment d’empatia cap a tots ells, amb excel·lents descripcions que et transporten per una història fascinant.”

Premis Illes Balears, País Valencià i Aragó
En l’àmbit global, el Premi a la Millor Història de les Illes Balears, ha estat per Sílvia Rigo Marí, de l’IES Mossèn Alcover de Manacor, sota el pseudònim rigosilvia, amb el seu relat titulat “Balada en atzucac”, per “un relat intrigant i molt enginyós ple de detalls i descripcions magnífiques que t’enganxa capítol rere capítol igual que ho fan els seus personatges que tenen una veu pròpia molt enriquidora.”
El Premi a la Millor Història del País Valencià ha estat Manuel Saiz Vidal, de l’IES Pere Boïl de Manises, sota el pseudònim Aatzimbori, amb el seu relat “Ella”, del qual el jurat ha destacat que “amb frases memorables i diàlegs espurnejants, aquest relat ens recorda que darrere de moltes “boges” i “harpies” de la nostra història i la nostra literatura, hi ha dones de carn i ossos que no es van voler conformar. Una astuta revisió de l’arquetip de la femme fatale des de la mirada d’aquells que l’han jutjada.”
El Premi a la Millor Història d’Aragó ha estat per Miguel Moliner Millanes i Eva María Blasco Vidal de l’IES Bajo Cinca de Fraga, sota el pseudònim Isis i Osiris, amb el seu relat “El judici d’Osiris”, amb paraules del jurat per “una narració que atrapa al lector des del primer moment. És una història completa i molt entretinguda, que ofereix dosis d‘història, de ficció i d‘aprenentatge en un mateix relat. Aconseguint captivar aquells qui llegeixin la història.”
La Segona Millor Història d’Aragó ha estat per Yinuo Huang de l’IES Joaquín Torres de Mequinensa, sota el pseudònim Sherlock H., amb el relat “Viatge al passat”, per “un relat molt creatiu, el qual tot i tractar-se d‘un text de ficció, la seva connexió amb la història contemporània fa que sigui una lectura que atrapa al lector i el manté en tensió al llarg del relat, aconseguint que aquest formi part de la realitat dels dos protagonistes.”

Premis al professorat
Un any més AMIC-Ficcions reconeix la tasca del professorat per engrescar a participar els estudiants i fer-los un seguiment de les seves històries, atorgant el premi a la professora més motivadora d’AMIC-Ficcions 2024, que enguany ha estat per Margarida Casanovas del Vedruna Escorial de Vic.
També s’ha fet un reconeixement als docents per províncies. El premi a la professora més motivador de Barcelona ha estat per Gemma Carbonell de l’INS de Llavaneres de Sant Andreu de Llavaneres. La professora més motivadora de Girona ha sigut Laura Pérez del Montessori Palau de Girona; la professora més motivadora de Lleida ha sigut Montse Segarra de l’INS Canigó d’Almacelles i el premi al professor més motivador de Tarragona ha estat per Edgar Batet de l’INS Gabriel Ferrater i Soler de Reus.
A l’acte també s’ha volgut premiar la feina del professorat d’Aragó. El premi a la professora més motivadora d’Aragó ha estat per Mariví Basallo de l’IES Bajo Cinca de Fraga.

 Els premis territorials
També s’han repartit els premis territorials, que han estat guardonats amb uns auriculars sense fils, i s’han distribuït de la següent forma:
–    El Premi Territorial Barcelonès per Lucía Escudero Ortega del Col·legi Amor de Déu Sant Adrià de Sant Adrià del Besòs amb el seu relat “Catarsi”.
–    El Premi Territorial Baix Llobregat per Jan Balboa Prat de l’INS El Castell d’Esparreguera amb el seu relat “El cant dels ocells”.
–    El Premi Territorial de la Catalunya Central per Laia Sardà i Vera i Erola Rodríguez i Vila del Vedruna Escorial de Vic amb el seu relat “La Germandat de la Màgia”.
–    El Premi Territorial Empordà per Núria Subirós Ortiz de l’INS Illa de Rodes de Roses amb el seu relat “Un record a recordar”.
–    El Premi Territorial del Gironès per Daniel Delgado Chaves de l’INS Ramon Coll i Rodés de Lloret de Mar amb el seu relat “L’últim faraó d’Egipte”.
–    El Premi Territorial de Lleida per Marta Torres Ruiz de l’INS Canigó d’Almacelles pel seu relat “.”.
–    El Premi Territorial Maresme per Aurora Godàs Mancha de l’INS de Llavaneres de Sant Andreu de Llavaneres amb el seu relat “Màgia de sang”.
–    El Premi Territorial del Penedès per Violant Vinyals Godoy de l’Institut de l’Alt Foix de Sant Martí Sarroca amb el seu relat “L’ombra del Chasseur”.
–    El Premi Territorial Tarragona per Mireia Romero Manzano de l’INS Gabriel Ferrater i Soler de Reus amb el seu relat “La dàlia al mig del bosc”.
–    El Premi Territorial de les Terres de l’Ebre format per Laia Cugat Pérez, Carla López Felip i Jana Renau Harris de l’INS Dertosa de Tortosa amb el seu relat “Una esperada tornada”.
–    El Premi Territorial del Vallès Oriental per Mar Aparicio Jiménez i Martina Pecellin Montes de l’INS Celestí Bellera de Granollers amb el seu relat “Del color del vi”.
–    El Premi Territorial Vallès Occidental per Mario Garcia Venzal de l’Escola Ramar 2 de Sabadell amb el seu relat “Horitzó temporal”.

Dades de participació AMIC-Ficcions 2024
El concurs literari juvenil AMIC-Ficcions, l’aventura de crear històries, va tancar la setzena edició amb una participació de 4.973 alumnes registrats de 309 centres educatius diferents. Aquests joves, d’entre 14 i 18 anys, provenen de Catalunya (3.503), País Valencià (1.011), les Illes Balears (422) i Aragó (37).
De les més de 2.336 històries publicades que es van pujar durant el termini del concurs, el jurat, format per persones vinculades al món literari i de l’educació, ha seleccionat 200 grups finalistes: 119 de Catalunya (187 joves), 44 del País Valencià (71 nois i noies), 34 de les Illes Balears (54 alumnes) i 3 grups d’Aragó (5 alumnes). Mentre que entre el professorat que ha engrescat als joves a participar, el jurat ha seleccionat 35 docents finalistes dels següents territoris: 20 de Catalunya, 6 d’Illes Balears, 2 del País Valencià i 2 d’Aragó.
Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.