Planet Estiu 2024

El Planet Reus Estiu 2024 inclou una programació de més de 90 propostes d’activitats formatives, culturals, creatives, artístiques i de lleure per a joves d’entre 12 i 20 anys majoritàriament i amb algunes propostes per joves fins a 29 anys.

La regidoria de Joventut amb estreta col.laboració de la regidoria de salut i esports presenta el program d’estiu per joves amb la voluntat que els i les joves de Reus puguin gaudir d’un estiu divertit, ric en estímuls de tota mena i amb activitats que afavoreixin el viure experiències motivadores.

Les activitats del PLANET ESTIU 2024 inclou una tipologia d’activitats molt variada en l’àmbit del lleure educatiu, on es promociona l’activitat lúdica i sociocultural, l’activitat esportiva, les activitats formatives i les sortides com a espais motivadors i de trobada amb altres joves en contextos estimulants a l’aire lliure.

El programa PLANET, un programa transversal dels departaments de Salut i Joventut, té com a objectiu treballar en els espais d’oci i lleure dels joves; com a espais educatius on la majoria dels aprenentatges i experiències que s’adquireixen són molt significatives. L’estiu és una època amb molts temps lliure per els adolescents i joves i del que es tracta és que aquest temps de desconnexió sigui motivador i es visqui amb activitats variades, que despertin la curiositat dels joves i amb espais d’interelació entre joves.

L’oferta d’activitats que es presenta és una proposta sorgida d’un treball acurat amb les entitats juvenils que desenvolupen activitats a la ciutat la resta de l’any, un anàlisi de l’entorn i un proposta participada pels i les joves dels instituts de Reus que com a novetat, aquest any han pogut participar i dir la seva en quant a l’oferta d’activitats d’estiu.

Per tant es tracta de crear xarxa i que la comunitat sigui un potenciador dels espais d’oci i lleure saludables, com a espais de protecció, i és en aquest sentit que per elaborar la programació s’ha treballat amb entitats de la ciutat, empreses del territori, joves emprenedors que tenen talents i habilitats i volen mostrar-les i ensenyar-les a altres joves i amb propostes sorgides dels propis joves. 

Participació dels joves en l’oferta d’estiu

Durant el mes d’abril a través dels joves referents del projecte EPI Jove (espais de participació i informació als instituts de Reus) es va passar una enquesta a l’hora del pati als joves que volien participar en escollir activitats o donar la seva opinió. En total van participar 1204 joves que van respondre sobre interessos i tipologies d’activitats que els agradaria provar o fer. Les temàtiques proposades són:  activitats formatives, xerrades, música, dansa, sortides, activitats lúdiques, tecnològiques, imatge i so, cuina, estètica, literatura, activitats esportives, activitats escèniques, activitats plàstiques.

De les respostes de l’enquesta, es va fa un recull de les més votades, i mitjançant un sessió participativca al Casal de Joves oberta a qualsevol jove que volgués participar es van acabar escollint i definint com havien de ser 10 activitats que han quedat incloses al programa d’activitats d’estiu i que són:

Activitats relacionada amb aigua, jocs d’aigua,..- Sortida al Costa Caribe
Activitat musical- Taller de DJ, Taller de batucada, Taller de cant coral i teatre musical
Activitat de teatre – taller de teatre 12/14 i 15/17
Activitat de mar – Sortida a fer caiac i padel surf
Activitats de fotografia – taller de fotografia, taller de xarxes socials i sortida de fotografia nocturna.

Programació

A partir del dilluns 3 de juny a les 16:00 h s’obriran les inscripcions de les activitats de Planet Reus que, enguany arriba, amb quasi un centenar d’activitats que es programen al llarg de 5 setmanes, les 4 de juliol i la primera d’agost, i 1.582 places en tallers, activitats i sortides ofertades i 3.000 places més si comptem els diferents espectacles que es programen al llarg de l’estiu. La inscripció a les activitats serà a través del portal inscripcions.reus.cat  i també es pot fer de forma presencial al Casal de Joves la Palma.

Aquest any totes les propostes són de caràcter gratuït, menys les sortides que tenen un preu simbòlic de 5€ i 4€ amb la Targeta Jove.

La gratuïtat de les proposta respon al reconeixement del lleure com un dret fonamental i el seu valor educatiu. Per tant entenem que tots els joves de manera universal han de poder aprendre i viure noves experiències durant l’estiu; per tant l’aposta és que ningú es quedi fora i tothom pugui gaudir d’una oferta de qualitat.

La programació compta amb la col.laboració de 27 entitats i agents socioculturals de la ciutat que realitzen activitats dirigides a les persones joves. Això suposa que més d’un 30% de l’oferta està realitzada amb entitats del territori.

Les activitats són de diferents temàtiques intentant programar una oferta que resulti atractiva per a tots els i les joves de la ciutat i que reculli els seus interessos. Aquests s’agrupen en funció de la temàtica (cultural, formativa, noves tecnologies, esportives, artístiques, sortides, de natura,…) o bé a la franja d’edat a qui van adreçades. La majoria d’activitats van adreçades a la franja 12 a 17 anys; després  a  la franja 15 a 29 anys i hi ha una oferta també d’activitats  per a joves  +18.

Les activitats també tenen durades diferents, les enfocades al públic més jove i adolescent duren tota una setmana de mati o tarda, i les altres són activitats puntuals que es repeteixen un dia a la setmana o d’altres  que es fan un dia concret.

Algunes de les activitats també estan organitzades de forma transversal amb altres regidories de l’Ajuntament com la Regidoria de Salut i Esports, les Biblioteques municipals o els Mercats de Reus.

Destacar entre les activitats, l’oferta d’Escape Rooms tots els divendres a la tarda i les 5 sortides d’un dia a viure diferents experiències, des de fer caiac i pàdel surf, muntar a cavall, un circuit de tirolines o una sortida nocturna de fotografia. 

També l’oferta esportiva d’aquest estiu que compta amb un torneig de 6 hores de futbol, un 3×3 de bàsquet, activitat de futbol setmanal, un tastet de crossfit, una setmana de voleibol, pàdel, escalada, skate i scooter al Parc de lliscament i cal·listènia als diferents parcs de la ciutat.

Per tal que les activitats arribin a tots els joves s’ha preparat una campanya de difusió que farà parada a tots els instituts públics de Reus a partir del dilluns 27 de maig i fins el 31.

El disseny del cartell i el programa d’enguany és d’una jove dissenyadora del territori, Xènia Oliver, que va ser una de la trentena de persones que van respondre a la crida que es va fer des de les xarxes socials de @joventutreus demanant dissenyadors/es per fer el programa d’estiu amb la voluntat de seguir donant oportunitats als joves dissenyadors del territori que comencen en aquest món i donar-los la possibilitat de realitzar una de les seves primeres experiències laborals.

TROPIFEST, la ReusJoveFest de final de curs

El dia 6 de juny està previst que es realitzi la TROPIFEST, la festa de final de curs amb joves d’institut organitzada pels joves referents dels instituts dins del projecte EPI JOVE.

La festa s’inclou dins del ReusJoveFest, un projecte pensat per promure les festes saludables per a joves, lliures d’alcohol i fum, on els i les joves poden trobar-se, relacionar-se i compartir un espai segur. 

Aquesta és la segona festa que es fa justament aprofitant el final de curs que és una data clau pels estudiants de la ciutat. La festa ha estat organitzada pels joves referents del programa EPI Jove (espais de participació i informació als instituts) que han escollit la temàtica de la festa i les activitats que es faran. Serà una festa tropical amb música i diferents activitats de dinamització.

La festa es farà el 7 de juny de 21:30 a 00h a La Palma (carrer Ample, 75), per a joves nascuts el 2008 i, 2009  L’entrada és gratuïta però cal demanar la invitació a inscripcions.reus.cat a partir del dia 27 de maig a les 16:00h.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.