Els porters del Reus Deportiu d’hoquei participaran en el Voluntariat per la llengua

Els porters del Reus Deportiu d’hoquei participaran en el Voluntariat per la llengua

L’asturià Juanjo Matilla serà la parella lingüística de Càndid Ballart. Ells mateixos animen socis i aficionats a sumar-se a aquest programa per practicar el català. El 2016 ja s’hi van formar dues parelles lingüístiques, que van compartir més de 30 hores de conversa

Dos jugadors del Reus Deportiu d’hoquei formaran parella lingüística dins del Voluntariat per la llengua (VxL). El porter Càndid Ballart i el segon porter de l’equip Campió d’Europa, l’asturià Juanjo Matilla, es comprometen a parlar en català un mínim d’una hora a la setmana durant deu setmanes seguint les indicacions i el material que els han facilitat des del Centre de Normalització Lingüística de Reus.

El VxL és un programa per practicar català a través de la conversa. Es basa en la creació de parelles lingüístiques formades per un voluntari, que parla català fluidament, i un aprenent, que en té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa. D’aquesta manera, el jugador asturià adquireix el compromís, amb la col·laboració de Càndid Ballart, de finalitzar la temporada parlant en català tant als entrenaments del 1r equip d’hoquei com als de l’escola d’hoquei del Reus Deportiu, en la qual fa les funcions de monitor.

Així doncs, i quan s’assoleixi aquest objectiu, el Reus Deportiu tindrà una plantilla (entrenador i equip tècnic inclosos) 100% catalanoparlant, de manera que esport i llengua catalana es veuran impulsats des de l’equip roig-i-negre.

Aquesta iniciativa es realitza gràcies a un conveni signat entre el Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l’Àrea de Reus Miquel Ventura i el Reus Deportiu, que aquest cap de setmana disputarà la Copa Intercontinental d’Hoquei al Pavelló Olímpic Municipal de Reus. Aquesta acció pretén ser un exemple a seguir per tota la població que vulgui aprendre i millorar el seu català o difondre la llengua entre els que l’estan aprenent.

El Reus Deportiu també anima els socis i simpatitzants a formar part de les parelles lingüístiques, i ofereix la matrícula gratuïta als participants en el programa Voluntariat per la llengua que es vulguin fer socis del Club. També els ofereix l’accés un dia al mes a totes les seves instal·lacions i un 2×1 a les parelles lingüístiques i a l’alumnat del CNL per assistir als partits d’hoquei.

Per la seva banda, el CNL ofereix gratuïtament el servei d’assessorament lingüístic i revisió de textos breus al personal del Reus Deportiu, i un període de matrícula preferent en els cursos de català a tots els socis de l’entitat roig-i-negra.

La inscripció general per als cursos presencials i semipresencials es farà els dies 19, 20  i 21 de desembre, i per a aquells que no puguin assistir a classe, el CNL ofereix la possibilitat de seguir un curs en la modalitat a distància a través de la plataforma Parla.cat.

Voluntariat per la llengua és un programa de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura gestionat pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL). El CPNL va iniciar el programa l’any 2002, a Cornellà de Llobregat, amb 19 parelles participants. Des del 2003 ja hi ha participat més de 110.000 parelles

 

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.