Premis Consciència Digital

La Fundació Jara Barceló va atorgar, el passat dimarts 30 de maig a la Sala d’actes del Centre de Lectura, els Premis Consciència Digital a les Escoles.
L’ús de les noves tecnologies entre els joves cada vegada és més precoç i la presència d’internet i les noves tecnologies a les classes ha estat creixent. Per altra banda, la major incidència de l’ús de les xarxes socials es dóna entre els joves de 16 a 24 anys, un període
crucial per al desenvolupament cognitiu, emocional i psicosocial de les persones.
Precisament per això, és útil una major comprensió de l’impacte de les noves tecnologies i xarxes socials en els nens i joves, posant especial interès en com aquestes poden afectar al seu desenvolupament com a persones És per això que la Fundació ha decidit premiar aquelles escoles d’educació primària que, durant tot el curs escolar, estan realitzant diverses accions enfocades i dirigides a tractar temes com: ciberbulling, addicions, assetjament, problemes d’autoestima, problemes de salut mental (ansietat i depressió), aïllament, trastorns de la son i la conducta, autoimatge, etc. De manera que els nens i nenes siguin conscients de quins són els riscos de les noves tecnologies a les que estan exposats.
El jurat dels Premis, format per la psiquiatra infanto-juvenil i coordinadora de la Unitat de referència de psiquiatria infanto-juvenil i TCA de la província de Tarragona, Núria Manzanares, la directora del Centre de Recursos Pedagògics Reus i Baix Camp, Francesca Segarra, la presidenta de l’associació No al acoso escolar, Carmen Cabestany i la presidenta de la Fundació Jara Barceló, Magda Barceló, han seleccionat 4 escoles finalistes que han exposat els seus projectes davant d’una sala d’actes plena de gom a gom (entre el públic hi havia algunes de les classes dels centres educatius que han realitat aquestes accions). Directors, mestres i alumnes han explicat els temes que han tractat i treballat durant el curs, i l’impacte que aquests han pogut tenir en els infants.
Finalment el 1r. Premi, valorat en 3.000€, ha estat per l’escola Maria Cortina, per l’abast de les accions i l’efecte “gota d’aigua” al llarg dels cursos.
Els dos 2n Premis, valorats en 1.000€ cadascun, han estat per l’escola d’educació especial CEE Font del Lleó, per afrontar la vulnerabilitat de persones amb discapacitat front als dispositius digitals, i pel Lycée FrançaisInternacional de Reus, per la creativitat en les accions.
El jurat també ha volgut atorgat un Accèssit, també valorat en 1.000€, per a l’escola Alberich i Casas, per l’interès i la innovació de la seva proposta.
Els centres educatius han rebut molt positivament la proposta de la Fundació Jara Barceló de realitzar aquestes bones pràctiques en l’àmbit digital i han remarcat que per dur-les a terme i minimitzar els riscos, és clau també la col·laboració de les famílies.
La Fundació ja prepara una nova edició dels premis per al curs vinent.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.