Subvencions al menjador escolar per al curs 2023-24

La regidoria de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus torna a prioritzar enguany l’alumnat de les famílies en situació de vulnerabilitat social en la convocatòria de les bases que regeixen la concessió de subvencions per a l’assistència als menjadors escolars durant el curs 2023-2024. Es poden beneficiar d’aquests ajuts les famílies de l’ alumnat d’ensenyaments obligatoris d’educació infantil i primària, d’Educació Secundària Obligatòria i els que tenen un grau de discapacitat reconegut, tant si estan escolaritzats en centres ordinaris o en centres d’educació especial, dels centres educatius de la ciutat sufragats amb fons públics que compleixin els requisits establerts. La sol·licitud es pot presentar des del dilluns 5 de juny fins al dilluns 10 de juliol, tots dos dies inclosos, donat que la nova convocatòria d’aquests ajuts s’ha publicat avui, 2 de juny, al Butlletí Oficial de la Província de Tarragona (BOPT).

Presentació i resolució de sol·licituds

Les sol·licituds per rebre aquest ajut es poden presentar fins al 10 de juliol, perquè el període establert enguany per aquest tràmit és de vint-i-cinc dies hàbils des de l’endemà de la publicació al BOPT de la convocatòria. Després d’aquesta data, es podran rebre sol·licituds de subvencions per situacions sobrevingudes que comportin canvis substancials en la situació socioeconòmica de la unitat familiar i que compleixin amb els requisits marcats per la convocatòria.

Com l’any passat, el tràmit de sol·licitud de l’ajut per al curs 2023-2024 es pot fer via telemàtica o presencial i el model de sol·licitud pot ser abreujat o ordinari. Les famílies que van sol·licitar l’ajut el curs 2022-2023 i que la seva situació es manté igual, sense cap modificació de les dades i de la documentació requerida, poden fer la sol·licitud abreujada. En aquest cas, rebran un correu electrònic o un SMS amb les instruccions per poder fer el tràmit abreujat de manera més ràpida i fàcil.

La Regidoria de Benestar Social preveu que enguany els centres educatius i les famílies puguin rebre la resolució de la subvenció uns dies abans que comenci el curs escolar via SMS.

Requisits


Pel que fa als requisits de la subvenció del curs 2023-2024, el llindar de la renda es calcularà en funció dels membres computables de la unitat familiar i per l’agregació de les unitats de consum que es detallen a continuació, que es mantenen respecte a la convocatòria anterior:

  • Primer adult (sustentadors principals): 11.365,60 euros.
  • Segon adult (sustentadors principals) i altres adults que integren la unitat familiar: 5.682,80 euros.
  • Per cada nen/a de la unitat familiar: 3.409,70 euros.

Import dels ajuts

Pel que fa a l’Ajuntament de Reus, els aspectes més destacats d’aquesta convocatòria, ja consolidats, són els següents:

  • Situacions de discapacitats: Com a novetat, l’Ajuntament de Reus subvencionarà el menjador escolar de l’alumnat amb discapacitat, encara que la renda familiar superi el llindar establert per a les famílies en general. En concret, el llindar de renda establert per a les famílies d’aquest alumnat és de 2,5 vegades a l’establert per a l’obtenció d’un ajut del tram garantit del 70% quan s’acrediti una discapacitat superior o igual a 33%. En aquest sentit, l’Ajuntament de Reus finançarà, aquells casos que no quedin coberts per l’esmentat tram garantit del 100% i en els que s’acrediti una situació de discapacitat igual o superior del 33%, valorant només la renda familiar i prenent com a referència el llindar de renda 3 vegades establert.
  • Complementació municipal: l’Ajuntament complementa l’ajut de la Generalitat per a les famílies amb menys recursos econòmics amb un màxim de 6,81 euros.
  • Conciliació familiar: l’Ajuntament té en compte la conciliació familiar per accedir a un ajut en el pagament del menjador escolar, a banda dels criteris establerts per la Generalitat. Es paguen 5 euros a les famílies que superen els barems establerts per la Generalitat en els casos que els dos progenitors treballen en el període de menjador escolar i que compleixin els barems establerts per l’Ajuntament. A més d’aquests casos, l’Ajuntament també complementa a les famílies en situació de conciliació familiar que reben ajut parcial de la Generalitat fins a arribar als 5 euros, excepte quan reben un ajut superior entre la Generalitat i els complements de l’Ajuntament per altres criteris. Així, sempre es dona l’ajut que afavoreix més a la família. També es manté el suport a les fam&iacu te;lies monoparentals.
  • Compactació: les famílies que rebin ajut parcial i ho sol·licitin, també podran compactar, si ho han demanat a la sol·licitud.
  • Responsabilitat del beneficiari: a Reus, l’ajut màxim que es pot rebre amb el complement de l’Ajuntament és de 6,81 euros. Amb aquesta mesura es pretén que la família beneficiària es faci responsable del pagament de 10 cèntims simbòlics, per tal que tingui constància que aquest servei té un cost.

Control de les subvencions


Un cop s’ha concedit la subvenció, es fa un seguiment de l’ajut amb diferents mesures com, per exemple, inspeccions aleatòries per controlar l’assistència al menjador escolar per part de l’alumnat que les seves famílies reben subvencions.

Així mateix, hi ha l’obligatorietat per part de les famílies que reben subvenció de comunicar a l’escola abans de les deu del matí del mateix dia si els infants no assistiran.

En cas de no avisar, la família ha d’assumir el cost del dia del menjador.

A més, l’absència injustificada de l’alumne al servei de menjador escolar per un període de deu dies consecutius, o de quinze dies alterns, compresos en un període màxim de dos mesos, provoca la suspensió i posterior revocació de l’ajut.

La Regidoria de Benestar Social també vetlla perquè les famílies que durant el curs no fan ús de la subvenció, tot i tenir-la concedida, tramitin la renúncia, per tal de poder destinar els diners a altres famílies que han presentat la sol·licitud per situació sobrevinguda.

Dades del curs 2022-2023

La despesa econòmica prevista de l’Ajuntament de Reus per aquests ajuts d’aquest curs 2022-2023, que encara està obert, és de 2.700.000 euros. El curs  2021-2022, ara ja tancat, aquesta despesa va ser de 2.654.149,50 euros. I la despesa per aquest curs que ve, 2023-2024, es preveu similar a aquestes xifres.

Pel que fa al curs actual, 2022-2023, en data de 30 d’abril, amb totes les sol·licituds resoltes, excepte les sobrevingudes que puguin arribar aquests darrers dies del curs, 3.466 alumnes s’han beneficiat dels ajuts al menjador escolar que gestiona la Regidoria de Benestar Social. Del total de 4.543 sol·licituds rebudes, s’han resolt 3.466 de manera favorable i 1.077 s’han denegat per incompliment dels requisits.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.