Presentació d’ ‘Energia Sobirana: com Catalunya pot ser autosuficient en energia renovable’ a El Círcol

El diputat I professor d’Economia de la UB Ramon Tremosa i el soci director de DialEc, Comunicació per a la Sostenibilitat, Jaume Morron, han presentat el seu llibre “Energia Sobirana: com Catalunya pot ser autosuficient en energia renovable” a El Círcol. 

La guerra de Rússia contra Ucraïna i les sancions econòmiques han fet pujar els preus de l’energia a uns nivells prohibitius, que seguiran alts en el futur.

L’alta dependència energètica del nostre país passarà ens factura. Però la guerra i la crisi climàtica són també una oportunitat per accelerar la transició energètica que, segons els autors hem de saber aprofitar. Si no ho fem, l’any 2050 l’energia catalana no podrà ser totalment renovable. 

En paraules de Ramon Tremosa “No podem ser una illa fòssil enmig d’un oceà de països que opten per la descarbonització i l’energia neta”. 

Catalunya és un país de muntanyes, molt poblat, amb el vent concentrat en pocs indrets, amb paisatges d’alt valor i poca terra disponible.

Segons Jaume Morron, “Si no produïm energia assequible per a les llars i les empreses, ens haurà d’arribar de països veïns mitjançant línies de Molt Alta Tensió. Cal desplegar energia fotovoltaica i eòlica, terrestre i marina, que són la base de la transició energètica, però totes dues no són suficients per tal de completar-la”.

Ramon Tremosa i Jaume Morron fan, en el seu llibre,  una aposta a favor d’aprofitar la notable xarxa de pantans existents, sobretot a l’Alt Pirineu, on s’hi podrien generalitzar centrals reversibles de bombeig, que tenen un potencial de generació d’energia de fins a 14 GW, a un cost de producció baix.

Pels autors d’Energia Sobirana’ les centrals reversibles, avui en auge a tot el món, produeixen energia en els moments de més demanda, en moderen el preu, ajuden a planificar-ne la producció, fan de bateria de l’eòlica i la fotovoltaica i poden contribuir, de manera decisiva, a la sobirania energètica de Catalunya. 

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.