Presentació del llibre ‘De l’olivetti al telebrall. Mig segle de periodisme i comunicació de proximitat al Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre i Baix Penedès’

El Paranimf de la Universitat Rovira i Virgili (URV) acollia aquest dimarts la presentació del llibre ‘De l’olivetti al teletreball. Mig segle de periodisme i comunicació de proximitat al Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre i Baix Penedès (1969-2019)’. Una obra escrita a quatre mans pels periodistes Josep Maria Arias i Tomàs Carot, que repassa la història del periodisme al Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès en els darrers cinquanta anys.

El llibre ‘De l’olivetti al teletreball’ recull història i protagonistes de la premsa escrita, ràdio i televisió a les comarques de Tarragona, a més de l’aparició de mitjans eminentment digitals i noves formes i empreses de comunicació. Tot ti això, no es tracta d’un llibre d’història sino una memòria a la qual s’ha afegit context  social i política a les diferents formes periodístiques i mitjans.

Un dels autors, Josep Maria Arias ha destacat “la resiliència dels mitjans locals” i ha  apuntat al fenomen de la desintermediació al territori “davant el fracàs dels partits polítics i mitjans tradicionals i davant l’empoderament de la gent, cal generar noves fórmules de comunicació i al territori ja ho hem identificat”. “La tasca dels periodistes és més necessària que mai”, ha afegit Arias.

Per la seva banda, Tomàs Carot, ha remarcat que un dels objectius del llibres és “preservar la memòria del nostre ofici” i ha afegit que “en cinquanta anys han canviat moltes coses però l’essència de contrastar i contextualitzar segueix intacta”. Carot s’ha referit també al “gir històric” de la professió en la qual fa uns anys “treballàvem a casa com a corresponsals i hem acabat teletreballant d’una manera molt diferent”.

El llibre inclou també un capítol no previst inicialment sobre l’impacte de la Covid-19 als mitjans de comunicació i el que ha suposat per l’ofici del periodisme i la instauració del teletreball. En aquest sentit, el president del Col·legi de Periodistes de la demarcació de Tarragona, Esteve Giralt, ressaltava la importància d’aquet treball per saber com ha evolucionat el periodisme a les nostres comarques. “S’ha trencat l’ecosistema fabulós d’una redacció per intercanviar i aprendre. Moltes redaccions han desaparegut i treballem isolats a casa. El periodisme passa per un moment complicat però llibres com aquest conviden a la pausa i a la reflexió i són necessaris per repensar l’ofici”, ha dit Giralt.

La rectora de la URV, María José Figueras, ha recordat la importància dels mitjans de comunicació “en la difusió del coneixement” i el seu impacte en la societat. En la mateixa línia, el director de la Càtedra d’Excel·lència en Comunicació de la URV, Jordi Farré, ha definit el llibre com un “retrat fidedigne i madur del teixit comunicatiu tarragoní” i ha mostrat el seu orgull per la contribució de la Universitat en aquest volum “tant pel recolzament com a través dels alumnes que han passat a formar part d’aquesta història”.

La publicació compta també amb el recolzament de la Diputació de Tarragona. Precisament el  seu vicepresident, Joaquim Nin, ha agraït als autors el treball per fer realitat aquesta memòria . “Té regust de màquines d’escriure i cabines de telèfon on es dicten les cròniques. És un llibre de cuina elaborada, que serveix per veure l’evolució tecnològica però també per recordar fets essencials”, ha assegurat.  La presentació del llibre ‘De l’olivetti al teletreball’ ha reunit una setantena de persones al Paranimf de la Universitat Rovira i Virgili. La periodista Cinta Bellmunt, era l’encarregada de fer un repàs exhaustiu del llibre al qual s’ha referit com un “exercici de memòria històrica i punt de partida per seguir investigant. En aquesta línia, els autors han apuntat també a la propera publicació d’un web que inclourà la informació recollida fins al moment i que serà punt de partida per continuar aquesta tasca d’investigació.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.