Projecte Home inaugura “Tu tens la clau”, una exposició itinerant de prevenció de drogues a biblioteques de la demarcació de Tarragona

Projecte Home inaugura “Tu tens la clau”

La Biblioteca Infant Pere de l’Hospitalet de l’Infant, primera parada d’una exposició que durant aquest 2020 circularà per set biblioteques del territori.

La mostra, organitzada conjuntament amb la Central de Biblioteques de Tarragona, té com amb objectiu de conscienciar els més joves i el conjunt de la població sobre els riscos de l’abús de drogues.

La Biblioteca Infant Pere de l’Hospitalet de l’Infant ha acollit aquest divendres la inauguració de l’exposició “Tu tens la clau”, una mostra que aquest 2020 visitarà set biblioteques del Camp de Tarragona i que l’any passat ja va tenir una primera edició a les biblioteques de les Terres de l’Ebre, amb més de 8.000 persones visitants.

L’exposició, elaborada i impulsada per l’ONG per a les addiccions Projecte Home Catalunya i coorganitzada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya – Central de Biblioteques de Tarragona, té com a objectiu conscienciar els més joves i el conjunt de la població sobre els riscos de l’abús de drogues.

A la inauguració hi han assistit el regidor de Joventut i Igualtat de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Diego García; la regidora de Benestar Social i Salut, Lupe Capella; el cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, Josep Vives; el cap dels Serveis Territorials a Tarragona del Departament de Cultura, Jordi Agràs; així com la directora del Servei d’Atenció a les Addiccions de Tarragona de Projecte Home, Maria San Pedro. “El que volem és fer reflexionar als joves sobre qüestions com ara les emocions, els valors o la comunicació, que poden incidir en l’abús de drogues”, ha explicat San Pedro, remarcant que de forma expressa l’exposició no parla explícitament de drogues en els seus continguts.

L’Hospitalet de l’Infant serà només la primera parada d’una exposició que fins a finals de 2020 visitarà les biblioteques de les següents localitats (per ordre de calendari):

  • Torredembarra
  • Reus
  • Montblanc
  • Falset
  • Cunit
  • El Vendrell.

En cadascun d’aquests municipis s’organitzaran xerrades i visites guiades per a estudiants, amb l’objectiu de fer arribar l’exposició al major número de públic possible.

Les claus per a una vida més plena, evitant el consum de drogues.

L’exposició sorgeix de la necessitat de treballar en la prevenció del consum d’alcohol i altres drogues, sobretot entre els adolescents i joves. L’última enquesta ESTUDES 2018/2019, del Ministeri de Sanitat, indica que en el darrer any un 77,5% de les noies i un 74,1% dels nois de 14 a 18 anys va beure alcohol, un 38,5% i un 31,4%, respectivament, va fumar tabac mentre que un 25,9% de les noies i un 29,2% dels nois, cànnabis. D’altra banda, el 20% dels nois i noies va fer un ús compulsiu d’internet.

Per abordar aquestes qüestions, l’entitat ha dissenyat una exposició que en lloc del missatge tradicional que posava el focus en els perills de les drogues, centra l’atenció en una sèrie d’aspectes fonamentals per al desenvolupament de la persona i que són claus per tal de construir una vida més plena, saludable i lliure de conductes de risc com ara l’abús de drogues.

Així, el format de l’exposició es basa en cinc portes que cal explorar per tal d’aprofundir en l’autoconeixement i que conviden a reflexionar a través de la interacció, oferint claus per obrirles. Els temes que tracten cadascuna de les portes són les emocions, els pensaments, els valors, els plaers i la comunicació. Tot i que centrada en un primer terme en els joves i les seves famílies, l’exposició vol arribar també al públic general per abordar conductes de risc sovint invisibilitzades perquè compten amb l’acceptació social, com ara l’abús del consum d’alcohol.

Servei d’Atenció a les Addiccions a Tarragona.

L’exposició “Tu tens la clau” és una activitat de prevenció i sensibilització que complementa els programes de tractament de les addiccions que Projecte Home porta a terme a la demarcació des de finals de 2013, quan va obrir el Servei d’Atenció a les Addiccions a la ciutat de Tarragona. Des d’aquesta seu, situada a l’Avinguda Ramón y Cajal 68, l’entitat atén cada any a més de 150 persones amb addiccions de les comarques del camp de Tarragona així com els seus familiars. L’entitat compta també amb el Servei d’Atenció de les Addiccions a les Terres de l’Ebre, situat a Tortosa, per oferir una major proximitat en aquell territori.

Podeu trobar més informació sobre el projecte a la web oficial:

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.