A punt les activitats de primavera per commemorar l’any Fabra a Reus

A PUNT LES ACTIVITATS DE PRIMAVERA PER COMMEMORAR L'ANY FABRA A REUS

La Comissió de l’Any Pompeu Fabra a Reus prepara per a aquest mes d’abril diverses activitats per homenatjar el gramàtic més important de la llengua catalana, fer conèixer el seu llegat i per incrementar la qualitat del català.

D’una banda i per al públic escolar, una comissió formada per l’Escola Pompeu Fabra i altres centres, el Centre de Recursos Pedagògics del Baix Camp i l’ELIC, ha preparat l’activitat Febre de Fabra.

Concretament es tracta de diversos jocs lingüístics amb nivells de dificultat diferent per a cada etapa educativa que tindran lloc a l’Escola Pompeu Fabra, que actuarà d’amfitriona. Es faran els dies 17, 24 i 26 d’abril i ja han confirmat la participació onze centres educatius de la ciutat: Cèlia Artiga, Rosa Sensat, Eduard Toda i Pompeu Fabrael primer dia, amb 80 alumnes; Misericòrdia, la Presentació, Joan Rebull i Isabel Besora el segon, amb 72 alumnes, i Teresa Miquel, Prat de la Riba i General Prim el tercer, amb 60 alumnes. En total, doncs, hi participaran 212 xiquets i xiquetes.

També s’estan elaborant activitats adreçades als centres de secundària, com per exemple una guia de lectura del llibre Tant de gust… Senyor Fabra!

D’altra banda, el 23 d’abril, a la plaça del Mercadal, les diverses entitats que conformen la Comissió de Sant Jordi han acordat fer una acció commemorativa del 150 aniversari de Pompeu Fabra que consistirà en la confecció participativa de diversos quadres de mots encreuats fets a partir de les definicions de paraules que facilitaran les diferents parades de la plaça.

A més, el 25 d’abril a les 18.30h, i dins la VIII Tarda literària que tradicionalment organitza pels volts de Sant el Centre Cívic Llevant, es farà una lectura de textos sobre Pompeu Fabra. Hi participaran usuaris i entitats del Centre Cívic o de la seva àrea d’influència, a banda de les regidores de Cultura i Participació. A més, com cada anys s’editarà un llibret amb els textos de les lectures. L’acte és obert a tothom.
Finalment, el Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura (CNL) ha preparat un nou curs, de deu hores de durada, sobre Novetats i canvis de la Gramàtica i l’Ortografia de l’Institut d’Estudis Catalans per fer conèixer d’una manera pràctica les principals modificacions que ha aprovat recentment l’Institut d’Estudis Catalans. Va adreçat a docents, periodistes, personal de l’administració i població en general amb el nivell C1 o C2 que es vulgui actualitzar

Les inscripcions es poden fer del 6 al 10 d’abril i les classes seran els dimarts i dijous 3, 8, 10, 15 i 17 de maig de 12 a 14h o, en l’edició de tarda, els dilluns i dimecres 2, 7, 9, 14 i 16 de maig de 19 a 21h. El preu de la matrícula és de 17,59€.

L’Ajuntament de Reus se suma a la commemoració de l’Any Pompeu Fabra, coincidint amb els 150 anys del seu naixement i els 100 anys de la publicació de la Gramàtica catalana. Aquesta celebració és una iniciativa de la Generalitat de Catalunya, i la Direcció General de Política Lingüística convida institucions, els locals i entitats de Catalunya i de tota l’àrea de la llengua catalana a compartir col·lectivament la celebració amb actes i iniciatives que reconeguin el gramàtic i la seva obra.

Comissió impulsora
Formen part de la Comissió de l’Any Pompeu Fabra a Reus:

• Regidoria d’Ensenyament i Política Lingüística
• Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura
• Centre de Lectura
• CFPA Marta Mata
• Departament d’Ensenyamenti centres educatius de Reus
• Direcció General de Política Lingüística
• Entitats Excursionistes de Reus
• Escola Pompeu Fabra
• Òmnium Baix Camp
• Regidoria de Cultura
• Servei Municipal de Biblioteques
• Centre Cívic Llevant

Activitat duta a terme
Durant els mesos de febrer i març el Centre de Lectura de Reus ja ha organitzat un cicle de quatre conferències sobre el mestre Fabra, i el CNL va fer, coincidint amb el 20 de febrer, dia del seu naixement, dictats en línia sobre l’il·lustre lingüista en tots els cursos.

Rate this post

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.